Osprey har til foråret 2017 opdateret deres Talon/Tempest- og Stratos/Sirrus-serier. Vi har haft mulighed for at sende et par af vores medarbejdere ud og prøve de nye rygsække af, og give deres vurdering af dem. I det følgende kan du læse Augusts dom over den nye Osprey Talon 22.


Se Tempest- og Talon-rygsækkene i webshoppen

Osprey Talon 22

Af August Ennerwald, Friluftsland Lyngby

Siden 1974 har det amerikanske mærke Osprey produceret rygsække i topklasse. Særlig ikonisk er deres Talon serie og dens 22’er er gået hen og blevet lidt af en klassiker i Friluftslands rygsæksortiment. Januar 2017 byder på en opdatering af Talon 22, en taske jeg, inden butikslanceringen, har været så heldig at kunne medbringe på en rejse rundt i USA.

Med sine 22 liter, rummer tasken nemt de ting jeg har med mig i løbet af dagen. Uanset om jeg har udforsket storbyer, nationalparker eller blot pendler til og fra studie og arbejde. Samtidig har dens lave vægt på ca. 0,7 kg den fordel, at jeg ikke behøver at være bekymret for at overskride flyselskabets krav om max. vægt for håndbagage, når jeg fylder taksen inden afgang. Indeholdende både DSLR kamera, 2 objektiver, laptop, jakke, trøje, solbriller, Kindle, diverse kabler/opladere, mm., overskred oppakningens samlede vægt ikke SAS’ magiske 8 kg. En oplagt rejsekammerat!

Foto: August Wennerwald
Foto: August Wennerwald
_pec3388_web
Foto: August Wennerwald

Fuld volumen og bæreevne

Men en kæde er ikke stærkere et det svageste led og jeg har flere gange set, at en rygsæks bæresytem, ikke akkommoderer dens kapacitet. Det betyder helt konkret, at rygsækken ikke er behagelig at have på, hvis du vælger at udnytte dens fulde volumen. Dette er, heldigvis, ikke tilfældet med Osprey Talon 22. Bæresystemet minder i bund og grund ret meget om det, man ser på den tidligere model. Men som man siger: ‘if it ain’t broken, don’t fix it’ . Skuldestropperne er vel ventileret og ligeledes er hoftebæltet. Desuden er rygpanelet udrustet med AirScape: en række ‘kanaler’ i skum der tillader luft at  trænge ind mellem din ryg og tasken.

AirScape-rygstykket i den nye Talon 22. Foto: August Wennerwald.
AirScape-rygstykket i den nye Talon 22. Foto: August Wennerwald.

Idéen bag dette system er, at kropsvarme i mindre grad vil hobe sig op og resultere i svedpletter på ryggen. Intentionerne er rigtig gode – men der trænger ikke tilnærmelsesvis så meget luft ind, som der bl.a. gør i den endnu mere ventilerede Osprey Stratos. Her går du så til gengæld på kompromis med vægten – en Stratos 24 vejer mere end en Talon 22.

Bærekomfort

Hvad angår bærekomfort, er jeg godt tilfreds. Hoftebæltet synes jeg er blevet forbedret i forhold til det, der sidder på den ‘gamle’ Talon. Det er perfekt dimensioneret i forhold til rygsækkens størrelse, således at det giver den nødvendige support uden af være for kraftigt og tungt. Efter 20 kilometers intens dagstur i Grand Canyon, var der intet at bemærke. Mine skuldre og nakke havde det perfekt, altså gør hoftebæltet sit job i forhold til at aflaste – en essentiel egenskab for enhver seriøs dagstur rygsæk. Derudover er det muligt at justere ryglængden, således at du får den perfekte pasform – hvilket også bidrager til den fantastiske bærekomfort. Alt i alt betyder rygsækkens lave vægt ikke, i forhold til hvad måske skulle tro, at man må gå på kompromis med komforten. Super lækkert!

Foto: August Wennerwald
Foto: August Wennerwald
Foto: August Wennerwald
Foto: August Wennerwald

Funktioner og lommer

I bedste Osprey-stil, er Talon 22 udrustet med et væld af features. I hoftebæltet er der to lommer, én på hver side. De er konstrueret af et strækbart mesh materiale, som i praksis betyder at de har bestået min ultimative hoftebælte-lomme-test. De kan rumme min iPhone (en 6s, vel at mærke)! Det kan måske lyde som en lille, ubetydelig, detalje – men jeg bruger i høj grad disse lommer til nøgler, pung, snacks og telefon. Altså ting jeg gerne vil have nem og hurtig adgang til. Ikke engang i 2016, er det nogen selvfølge at små lommer, som ellers egner sig godt til netop sådan ting, kan rumme en moderne smartphone. Jeg har f.eks. ikke mulighed for at have min telefon opbevaret i hoftelommen i min store 75 liter vandrerygsæk! Så glæden var stor da jeg opdagede, at dette ikke ville blive et problem med min Talon 22. Nu kan jeg hive telefonen op og tage et billede på ingen tid.

På hver side af rygsækken er der desuden en flaskelomme, konstrueret i samme strækbare materiale som lommerne i hoftebæltet, så de sagtens kan indeholde større flasker (à la Nalgene 1 Liter Widemouth). Og med sin eksterne lomme til væskeblærer er der altså masse plads til væske. Sidst, men ikke mindst, er tasken, ligesom den tidligere model, udrustet med en større lomme på fronten, som er oplagt til opbevaring af en jakke, et par sko eller et håndklæde. Personligt bruger jeg flittigt den lomme, f.eks. til at have en ekstra jakke eller trøje liggende, som jeg kan tage på ved pauser eller regn. Tidspunkter hvor jeg har brug for lidt ekstra beskyttelse.

Elastiklommer på siden og en stor elastiklomme på fronten holder styr på ting, der skal være hurtigt tilgængelige. Foto: August Wennerwald.
Elastiklommer på siden og en stor elastiklomme på fronten holder styr på ting, der skal være hurtigt tilgængelige. Foto: August Wennerwald.

Osprey har virkelig tænkt på tilgængelighed da de designede denne taske. Om jeg har den på eller ej, så føler jeg sjældent at der er lagt til at nå en jakke, en telefon eller en flaske vand.

Rygsækken med på rejse – og i hverdagen?

Største delen af tiden jeg har været i besiddelse af denne taske, har jeg rejst rundt i Californien, Arizona og Nevada. Ved hjemkomsten fik jeg desuden mulighed for at se hvordan den fungerer som hverdagsrygsæk. Det er tydeligt at en Talon 22 ikke er designet til hverdagsbrug i samme grad som bl.a. Osprey Flare 22, som et udstyret både med både laptop sleeve og et hav af små lommer til kuglepenne, smartphone etc.

Når det så er sagt, så får du ikke tilnærmelsesvis den samme bærekomfort med Flare (eller en af Ospreys andre hverdagstasker) som du gør med Talon og de 22 liter gør den rigelig stor til at rumme både 13”/15” laptop, bøger mv.

Konklusion

Måtte jeg kun have én taske, var mit valg derfor landet på Talon 22. Dens alsidighed gør den til en sand schweizerkniv indenfor rygsække. Derfor vil jeg anbefale den til alle med hang til eventyr, uanset om den står på gåture i de danske skove, storbyferier, skiløb, mountainbike, vandring – you name it.

Rygsækken er bundsolid, sidder godt og har alle de rigtige lommer og ingen overflødige. Mine eneste “men” er, at AirScape systemet på ryggen ikke virker synderligt effektivt og at Osprey logoet på fronten af tasken så småt er begyndt at falde af. Sidstnævnte skulle Osprey efter sigende have ordnet, så det burde ikke være et problem på de rygsækken, der er landet i butikkerne. Men til trods for de to punkter er dette klart en af de bedste rygsække, jeg har prøvet, og jeg kan varmt anbefale den. Godt arbejde, Osprey.

Foto: August Wennerwald
Foto: August Wennerwald
Osprey-logoet, der begyndte at skalle af på testmodellen. En mindre detalje, der burde være løst på de nye rygsække. Foto: August Wennerwald.
Osprey-logoet, der begyndte at skalle af på testmodellen. En mindre detalje, der burde være løst på de nye rygsække. Foto: August Wennerwald.

Se Tempest- og Talon-rygsækkene i webshoppen

Læs en gennemgang af de nye Talon- og Tempestrygsække på bloggen

Indholdsoversigt