G-1000 er navnet på Fjällrävens ikoniske outdoormateriale. Selve materialet, som er en blanding af polyester (65 %) og bomuld (35 %) blev i 1960’erne udviklet som teltmateriale til en Grønlandsekspedition, men blev i sidste ende fundet for tungt. Fjällrävens grundlægger, Åke Nordin, så dog stort potentiale i materialet, og syede i stedet en jakke af det. Efter at have eksperimenteret lidt med at gøre jakken mere vandafvisende med en blanding af bivoks og paraffin, var Åke tilfreds med materialet og G-1000 var født. Fjällräven kalder selv G-1000 deres vigtigste materiale, og det giver god mening: G-1000 er et ekstremt funktionelt materiale – og et af de absolut mest alsidige på markedet. 

.

Se vores udvalg af G-1000-produkter til mænd og kvinder i webshoppen

I det følgende gennemgår vi Fjällrävens signaturmateriale:

  • Forskellige typer G-1000? 
    Der findes fem materialer i G-1000-familien: G-1000, G-1000 Silent, G-1000 Lite, G-1000 HeavyDuty og G-1000 Air. Alle materialerne er baseret på det oprindelige G-1000, men har lidt forskellige egenskaber.
  • Fordele
    G-1000 er slidstærkt, myggetæt, flammeresistent, praktisk talt vindtæt og meget kraftigt vandafvisende. Man kan regulere tætheden ved at voksbehandle materialet. Det gør G-1000 utrolig alsidigt. Desuden er det et meget miljøvenligt materiale.
  • Ulemper
    G-1000 er lidt tungere, stivere, mindre strækbart og tørrer langsommere end mange af de softshell-materialer i nylon eller polyester, det konkurrerer med.
  • Vedligehold
    G-1000 kan vaskes i en almindelig maskine ved 40 grader. Når den oprindelige voksbehandling er vasket ud, kan det genvokses med en klump grønlandsvoks og et strygejern eller en hårtørrer.
  • Hvem kan bruge G-1000?
    G-1000 er at regne som et “softshell”-materiale, og vil være velegnet som åndbar og slidstærk beskyttelse mod vind og let regn til nærmest alle udendørsaktiviteter.

De ovenstående fem punkter vil blive uddybet i det følgende.


Forskellige typer G-1000? 

Der findes fem materialer i G-1000-familien: G-1000 Original, G-1000 Silent, G-1000 Lite, G-1000 HeavyDuty og G-1000 Air. De har lidt forskellige egenskaber, og vil egne sig til forskellige formål.

G-1000 Original

Det klassiske G-1000-materiale har i mange år været grundpillen i Fjällrävens beklædningsortiment. Det er stadig det mest alsidige materiale i G-1000-familien, og det der bruges ofte. G-1000 Original består af 65 % polyester og 35 % bomuld (genanvendt polyester og økologisk bomuld i “Eco”-versionen) og er voksbehandlet med “Greenland Wax”.

Fordele:

  • Meget slidstærkt
  • Kraftigt vind- og vandafvisende
  • Myggetæt

Oplagte brugsområder:

  • Vandreture hele året
  • Klassisk friluftsliv hele året
  • Langrend
  • Vinterfjeldture

G-1000 Silent

G-1000 Silent er en variant af G-1000 Original med en børstet overflade. Det gør materialet blødere og mere lydsvagt, men det gør også ydersiden lidt mindre stærk end på det klassiske G-1000. G-1000 og G-1000 Silent er dog meget tilsvarende materialer, og G-1000 Silent kan med en ekstra voksbehandling komme til at minde rigtig meget om almindeligt G-1000. G-1000 Silent vil have næsten samme fordele og brugsområder som G-1000 Original, og vil desuden være velegnet til jagt, da materialet er mere stille.

Fordele:

  • Meget slidstærkt
  • Kraftigt vind- og vandafvisende
  • Myggetæt
  • Lydsvagt

Oplagte brugsområder:

  • Vandreture hele året
  • Klassisk friluftsliv hele året
  • Langrend
  • Jagt

G-1000 Lite

G-1000 Lite er en tyndere og lettere variant af det orignale G-1000. Det består også af 65 % polyester og 35 % bomuld (genanvendt polyester og økologisk bomuld i “Eco”-versionen) og er voksbehandlet fra fabrikken – omend med lidt mindre voks end G-100 Original. Den lettere konstruktion og lidt mindre tætte vævning gør materialet mindre vindtæt og slidstærkt end G-1000 Original, og det er heller ikke helt myggetæt. Til gengæld vil det være blødere og mere åndbart. G-1000 Lite er desuden vævet med “ripstop”-tråde for at give det lidt ekstra slidstyrke i forhold til vægt, og vil derfor være let at kende på den karakteristiske “gitter-tekstur” i overfladen.

Fordele:

  • Slidstærkt
  • Vind- og vandafvisende
  • Åndbart

Oplagte brugsområder

  • Vandreture uden for vinteren
  • Klassisk friluftsliv uden for vinteren
  • Hverdag og rejser

G-1000 Heavy Duty

HeavyDuty-varianten af G-1000 er skabt til folk, der slider deres tøj seriøst hårdt. Det er et ekstremt kraftigt tekstil med voksbehandling på begge sider, der kan holde til mange, mange års hård brug. Materialesammensætningen er stadig 65 % polyester og 35 % bomuld (genanvendt polyester og økologisk bomuld i “Eco”-versionen). G-1000 HeavyDuty er tungere, stivere og mindre åndbart end resten af G-1000-familien, så det egner sig dårligere til vandring og anden aktiv brug. Til gengæld er det genialt til klassisk friluftsliv og bushcraft, samt til rygsække og tasker.

Fordele:

  • Ekstremt slidstærkt
  • Kraftigt vind- og vandafvisende

Oplagte brugsområder:

  • Klassisk friluftsliv hele året
  • Arbejds- og fritidsbrug
  • Rygsække og tasker

G-1000 Air

G-1000 Air er den seneste tilføjelse til G-1000-familien, og er som navnet antyder den mest luftige variant. G-1000 Air er løsere vævet end resten af familien, og er ikke voksbehandlet fra fabrikken. Det giver et blødt, åndbart og helt igennem komfortabelt materiale, der er oplagt til brug i mildere vejr.

Fordele:

  • Meget åndbart
  • Blødt og komfortabelt
  • Giver let vindbeskyttelse

Oplagte brugsområder:

  • Sommervandreture
  • Hverdags- og fritidsbrug
  • Rejser

Fordele ved G-1000

For det første er alle G-1000-materialerne meget slidstærke. Den kraftige tråd og det høje bomuldsindhold gør materialerne meget hårdføre. Voksbehandling vil desuden give ydersiden ekstra beskyttelse mod både grene, klipper og andre skarpe ting, samt små skarpe partikler, f.eks. grus og sand, der kan sætte sig i materialet og slide på fibrene.

Desuden er G-1000 Original praktisk talt vindtæt og meget kraftigt vandafvisende, når det er vokset. Selv uden voks vil materialet være ganske vindtæt, men det vil hurtigt suge vand på grund af det høje indhold af bomuld, Alle G-1000-produkter er vokset under produktionen, men voksen vil blive slidt, svedt og vasket ud over tid. G-1000 kan dog genvokses ganske enkelt, hvilket også betyder, at man i længden selv kan justere graden af tæthed efter et specifikt behov. Jo mere voks man giver sine G-1000-produkter, jo stærkere og jo mere vind- og vandafvisende bliver de, men materialet bliver også stivere og mindre åndbart. Hvis man f.eks. skal på en våd efterårstur i skoven, kan man gøre materialet meget kraftigt vandafvisende ved at give det flere tynde lag voks. Skal man på en varmere sommertur, hvor udsigten til regn og fugt er mindre, kan man få et blødere og mere åndbart materiale ved at undlade at vokse det, eller bare give det et enkelt helt tyndt lag voks. Muligheden for at voksbehandle efter behov er med til at gøre materialet utrolig alsidigt.

G-1000 er desuden myggetæt, og tåler gløder og gnister fra bål langt bedre end rene polyester- eller nylonmaterialer. Begge dele er uhyre praktisk til klassisk friluftsliv i de skandinaviske lande!

Endelig er G-1000 et meget miljøvenligt materiale, og der findes “Eco”-varianter af alle G-1000-materialerne, der består af genanvendt polyester og økologisk bomuld.Derudover består voksimprægneringen af en blanding af bivoks og paraffin, der ikke efterlader nogen spor i naturen, som det desværre er tilfældet med den fluorocarbonbaserede DWR-behandling, man traditionelt har givet de fleste softshell-materialer i nylon eller polyester for at gøre dem vand- og smudsafvisende.


Ulemper

Selvom G-1000 har mange kvaliteter, har det også et par ulemper. Helt overordnet er G-1000 lidt tungere og stivere end mange af de softshell-materialer i nylon eller polyester, det konkurrerer med. Især hvis det er vokset godt. Desuden vil bomuldsindholdet gøre, at det vil suge lidt mere vand, og tørre lidt langsommere end rene nylon- eller polyestermaterialer. G-1000 er heller ikke elastisk, så det stiller lidt andre krav til facon og pasform, hvis man vil opnå god bevægelsesfrihed, og man vil ikke kunne opnå helt samme lette, smidige følelse som man kan få i tyndere softshell-materialer, der blander f.eks. nylon og elastan.


Vedligeholdelse

G-1000 kan vaskes i en almindelig vaskemaskine ved 40 grader, men 30 grader vil i de fleste tilfælde være rigeligt, og er mere skånsomt for miljøet. Vi anbefaler altid at man vasker med et mildt, flydende vaskemiddel. G-1000 vil ikke tage skade af helt almindeligt pulvervaskemiddel, men voksbehandlingen vil blive vasket hurtigere ud. 

Når den oprindelige voksbehandling er vasket, svedt eller slidt ud, kan materialet genvokses med en klump grønlandsvoks og et strygejern eller en hårtørrer. Voksen gnides på i et tyndt, jævnt lag, hvorefter den varmes ind i stoffet. Det letteste er at bruge et strygejern (lav varme, uden damp!), men en hårtørrer kan også gøre det. Voksen burde ikke blive siddende på strygejernet, men vi anbefaler at man renser strygejernet efterfølgende, for at sikre sig at der ikke sidder lidt voks tilbage – især hvis man f.eks. skal stryge en sart silkebluse bagefter! Det anbefales at give flere tynde lag voks frem for ét tykt lag, da det giver en mere jævn imprægnering, der vil holde længere.

voksbehandling-af-g1000


Hvem kan bruge G-1000?

G-1000 er at regne som et softshell-materiale, og vil være velegnet som åndbar og slidstærk beskyttelse mod vind og let regn til nærmest alle udendørsaktiviteter. Softshell er i det hele taget utrolig alsidigt og velegnet til det meste, og G-1000 er et meget alsidigt softshellmateriale!

Typisk vil folk, der dyrker klassisk skandinavisk friluftsliv, som vandring, vinterfjeld og jagt, vælge G-1000 frem for nylon- eller polyester-softshell på grund af G-1000s høje komfort, gode vejrbeskyttelse, slidstyrke, myggetæthed og modstandsdygtighed mod ild og gløder. Til de mere alpine former for skiløb og klatring bruger mange nylon- eller polyester, fordi man kan få nylon- og polyester-softshell i lettere, mere åndbare, mere strækbare og hurtigttørrende varianter. Fjällräven laver også “hybridprodukter”, hvor der er G-1000 på de steder, der er mest udsat for vind, vejr og slid, og paneler med et tyndere, strækbart softshellmateriale, der giver bedre bevægelsesfrihed og lidt højere åndbarhed – f.eks. den populære Keb-serie. 

Med de fem G-1000-materialer, hybridkonstruktionerne og de mange forskellige modeller, vil der praktisk talt være et par G-1000-bukser til enhver tur og ethvert formål. Så er det bare et spørgmål om at finde den model, der passer dig bedst – både ift. pasform, detaljer og brugsområde. Du kan evt. læse vores guide til friluftsbukser, der gennemgår nogle af de vigtigste egenskaber ved bukser til forskellige former for friluftsliv.

.

Læs vores guide til friluftsbukser

Se vores udvalg af G-1000-produkter til mænd og kvinder i webshoppen


Læs også

 

Indholdsoversigt