Guide til valg af klatrehjelm

En klatrehjelm er en rigtig god idé, når man skal til at klatre på reb ude i naturen. Alle steder, hvor man klatrer på egne sikringer, er en hjelm et decideret must, da risikoen for at få en sten i hovedet altid er til stede. Der vil altid være en vis risiko for at få en sten i hovedet, og det kan være tilfældigt og uforudsigeligt, hvornår det sker.


Se vores udvalg af klatrehjelme i webshoppen
.
Se alle klatrehjelme i webshoppen 


Modsat de fleste af de hjelme, mange af os er vant til at bruge (cykelhjelme, skihjelme osv.), er en klatrehjelm ikke en “styrthjelm”. I den forstand minder klatrehjelme mere om sikkerhedshjelme som dem, man bruger på byggepladser, der også skal beskytte mod faldende genstande.

I denne guide vejleder vi til de vigtigste overvejelser ved valg af klatrehjelm.


Vi gennemgår følgende temaer:

  • Tre typer klatrehjelme
  • Detaljer og andre forskelle
  • Hvor længe holder en klatrehjelm?
  • Hvad skal man vælge?

 


Tre typer klatrehjelme

Den klassiske arbejdshest – ”hardshell’en”

Hardshell-hjelmen er bygget op meget som en sikkerhedshjelm til byggearbejde. Den består af en hård plastikskal, der er løftet lidt op over hovedet ved hjælp af spændesystemet, der typisk består af nogle remme.

Petzl Ecrin Rock er eksempel på en klassisk hardshell, der dog ikke længere produceres. Vægt: 445 g. Foto: Petzl.
Petzl Ecrin Rock er eksempel på en klassisk hardshell, der dog ikke længere produceres. Vægt: 445 g. Foto: Petzl.

Plastikskallen vil deformere elastisk, hvis den rammes af en faldende genstand, og vil herefter vende tilbage til sin normale form – alt efter hvor hårdt et slag, den har taget imod.  Disse typer hjelme kan derfor tåle ganske mange ganske kraftige slag. Hardshell-hjelme er relativt billige og meget slidstærke, men de er også relativt tunge og sjældent særligt velventilerede.

Og så beskytter de ikke lige så godt som skumhjelme, hvis man skulle være så uheldig at slå hovedet sidelæns mod klippevæggen under et ukontrolleret fald. Den sidste klassiske hardshell-hjelm, vi solgte i Friluftsland var den ikoniske Petzl Ecrin Roc, der ikke længere produceres.

Den ventilerede letvægter – skumhjelmen

Skumhjelmene minder på nogle punkter mere om cykelhjelme og skihjelme end om de klassiske hardshell-hjelme til klatring. De er bygget op omkring et skumlag, som sidder direkte på hovedet – typisk med en plastikskal udenpå.

Black Diamond Vector. Skumhjelm med tyn plasticskal. Vægt: 245 g, pris: 749,-. Foto: Black Diamond
Black Diamond Vector. Skumhjelm med tynd plastikskal. Vægt: 245 g. Foto: Black Diamond

Ved et slag vil skumlaget absorbere energien og fordele den rundt. Ved et hårdt slag, vil skumlaget deformere, og hjelmen vil altså være permanent beskadiget. Skumhjelmene er typisk en del lettere end hardshell-hjelmene, og vil også ofte have bedre ventilation, så de er langt mere behagelige at klatre med. De beskytter også bedre mod slag fra siden end de traditionelle hardshells.

Men fordi skummet deformerer, når det absorberer et slag, og fordi plastikskallen udenpå oftest er ganske tynd, hvis den overhovedet er der, vil hjelmene være væsentligt mindre hårdføre. De er desuden noget dyrere.

Hybridhjelmen

Hybridhjelme er, som navnet antyder, en mellemting mellem en klassisk hardshell og en let skumhjelm. De har typisk en relativt kraftig yderskal, der kan tåle en del slag, og en skuminderside, der vil absorbere energien fra et hårdt slag. Det giver en slidstærk yderside, men ligesom skumhjelmene, vil de typisk være permanent beskadigede efter et hårdt slag

Black Diamond Half Dome er en klassisk alsidig hybridhjelm. Vægt: 360 g, pris: 459,-. Foto: Black Diamond
Black Diamond Half Dome er en typisk alsidig hybridhjelm. Vægt: 360 g. Foto: Black Diamond

Skummet er desuden typisk kun i toppen af hovedet, så de vil heller ikke beskytte mod slag på siden af hovedet. Hybridhjelmene er oftest lettere og bedre ventilerede end hardshell-hjelmene, men mindre slidstærke. Omvendt er de tungere og dårligere ventilerede end skumhjelmene, men mere slidstærke og noget billigere.

Der er altså tale om en decideret mellemting mellem de to, og hybridhjelmene er derfor i mange henseender de mest alsidige.

Detaljer og andre forskelle

En typisk detalje, som man finder på de fleste klatrehjelme, og som også er det, man oftest har brug for, er en form for fæsteanordning til en pandelampe. Især hvis man klatrer alpint, men også hvis man klatrer lange ruter på adskillige reblængder, kan det blive nødvendigt at strække dagen længere end der er lys til. Og så er det rart at pandelampen kan sidde ordentligt fast på hjelmen.

Nogle hjelme har desuden fæstemuligheder for et visir, der beskytter ansigtet. Det bruges praktisk talt kun til isklatring, og kun af et fåtal.

Endelig kan der være lidt forskel på hvordan hjelmen spændes ind og justeres, men alle klatrehjelme er justerbare, og de fleste løsninger fungerer ganske udmærket. Endelig er der enkelte hjelme, hvor spændesystemet er designet så det ikke i vejen hvis man har håret i en hestehale. Det lyder måske som en bagatel, men det kan være værd at tage med i overvejelserne, hvis man har langt hår og typisk sætter det i en hestehale når man klatrer.

Hvor længe holder en klatrehjelm?

Klatrehjelme vil, som så meget andet udstyr, have en vis begrænsning på levetiden. Plastik-, skum- og nylonmaterialerne, som hjelmene er bygget op af, vil blive svagere over tid, og som sædvanlig er UV-stråling en væsentlig faktor. Uanset hvor lidt, man har brugt sin hjelm, bør man kassere den når den nærmer sig 10 år. Bruger man den meget (flere gange om måneden), og begynder den at se lidt slidt ud, bør man overveje at kassere den efter 5 år. For de fleste vil en hjelm holde et sted mellem 5 og 10 år.

Har man en skumhjelm eller en hybridhjelm, der har taget imod et voldsomt slag, bør man kassere den. Et voldsomt slag vil i denne henseende være et af de slag, hvor man tænker “det var gået grueligt galt, hvis jeg ikke havde haft hjelm på!” Ligesom det i øvrigt er tilfældet med ski- og cykelhjelme… En hardshell-hjelm skal kasseres hvis der er revner eller andre strukturskader i skallen.

Hvad skal man vælge?

At vælge en klatrehjelm handler om at vælge en hjelm, der passer til ens behov.  For langt de fleste er det et spørgsmål om pasform, pengepung og præference, snarere end funktionalitet, når man skal vælge klatrehjelm.

Til de fleste “almindelige” formål kan hjelmene nogenlunde det samme: beskytte mod faldende genstande oppefra. Dermed er det dog ikke sagt, at det er helt ligegyldigt hvilken hjelm man køber. Først og fremmest skal den sidde godt på hovedet.

Det nytter ikke,  hvis hjelmen ikke passer. Den skal ikke kunne glide for meget frem- eller bagover eller til siden, og den skal selvfølgelig heller ikke være ubehagelig at have på.

For de fleste vil slidstyrken ikke være særlig relevant

Det er trods alt sjældent man får noget i hovedet, hvis man overhovedet kommer til at opleve det. På is- eller alpinruter, og især hvis der er et eller flere hold over en på ruten, vil det være mere almindeligt at få isstykker i hovedet, men trods alt oftest i en størrelse, der ikke burde betyde noget for hjelmens holdbarhed.

På lange bjergruter, hvor man vil være udsat for stenfald og lignende på mange passager, vil en hardshell-hjelm kunne tage flere større slag og stadig beskytte, og dermed give mere sikkerhed. Omvendt vil vægt ofte være en stor prioritet på sådanne ruter, så de fleste vælger efterhånden en let skumhjelm.

Desuden bør man altid bestræbe sig på at undgå ruter, der er udsat for større stenfald, da det vil være potentielt livsfarligt uanset hvilken hjelm, man har på.

Vægt og ventilation vil for de fleste spille en langt større rolle end slidstyrken

Det er de færreste, der decideret kan lide at have hjelm på, og man har oftere hjelm på “for en god ordens skyld” snarere end fordi man direkte forventer at få ting i hovedet. Så jo mindre man mærker til hjelmen, jo bedre. En velventileret og relativt let hybridhjelm er både alsidig og prisstærk, og vil for de fleste være et godt bud. En letvægter i en skumkonstruktion med eller uden en tynd plastikskal vil være luksusvalget, og har man først vænnet sig til sådan en hjelm, er det svært at vælge andet. De klassiske hardshells er efterhånden sjældnere, men har stadig deres berettigelse, primært i kraft af den høje slidstyrke.

I forhold til pengepungen er det værd at have med i overvejelserne at en klatrehjelm trods alt skal udskiftes ganske sjældent. At betale 3-400 kr. ekstra for en let og behagelig hjelm, man kan have glæde af i 5-7 år frem, kan hurtigt være alle pengene værd. Især hvis man har tænkt sig at bruge den ofte.


Se vores udvalg af klatrehjelme i webshoppen
.
Se alle klatrehjelme i webshoppen 


Læs også

 

Indholdsoversigt