Icebreaker er først og fremmest kendt for at lave merinouldundertøj, T-shirts og trøjer i noget nær markedets bedste kvalitet, og baselayers og mellemlag udgør også størstedelen af deres sortiment. De laver dog også andet end rent uldtøj, og i år har vi fået et par lette shorts og en lækker vindjakke hjem fra de new zealandske uld-eksperter. I det følgende gennemgår vi Icebreakers bud på toplækkert løbe- og træningstøj til sommerhalvåret –og vi kan vist godt allerede afsløre, at der selvfølgelig indgår merinould!


Se hele vores udvalg af merinould fra Icebreaker


Women’s Rush Windbreaker/Men’s Incline Windbreaker

Jakke i et let, men stærkt 20 denier nylon med en inderside i 145 g/m2 Cool-Lite Mesh, der er et superkomfortabelt og åndbart netmateriale i en blanding af merinould, Tencel og nylon. Giver vindbeskyttelse og let isolering på de kølige og blæsende forårs- og efterårsdage, eller på vandreturene på fjeldet. Kan både bruges uden på et baselayer og et mellemlag, eller direkte på huden. Jakken har laserskårne ventilationshuller på ryggen og under armene, og er uden isolering i siderne, for maksimal ventilation og temperaturregulering.


 

Strike Lite Shorts

Lette, luftige og hurtigtørrende shorts med indbyggede underbukser i 145 g/m2 Cool-Lite Mesh, der giver suveræn komfort. Perfekte til aktiv brug i varmt vejr, f.eks. på løbeture eller vandreture under sydens sol, og kan også fint bruges som badeshorts. Ydermaterialet i 50 denier polyester er blødt og let, og tørrer lynhurtigt, hvis det skulle blive vådt.

Icebreaker Men
Icebreaker Men’s Strike Lite Shorts. 599,-

 

Women’s Comet Lite/Men’s Strike Lite T-shirts og tank tops

Comet og Strike-serien er lette, luftige temperaturregulerende inderlag, der vil være perfekte til aktiv brug på en varm dag, eller under vindjakken på en kølig dag. T-shirts’ene er lavet i en blanding af det samme 145 g/m2 Cool-Lite Mesh, der også er brugt i shortsene og vindjakken, og et “almindeligt” 150 g/m2 Cool-Lite-materiale i en blanding af merinould, Tencel og nylon. Tank top’en er lavet i ren Cool-Lite Mesh for maksimal temperaturregulering på de varme dage.


 

Materialerne: Cool-Lite merinould

Cool-Lite-materialerne er omdrejningspunktet for Icebreakers kollektion til løb, træning og højintens brug. Cool-Lite-materialerne findes i lidt forskellige tykkelser og blandingsforhold, men de består stort set alle sammen af en blanding af merinould, Tencel og nylon. Merinould er den primære ingrediens, og Cool-Lite-materialerne har også primært uldens gode egenskaber: De regulerer temperaturen godt, både i koldt og varmt vejr, varmer selv om de bliver fugtige og kommer ikke så hurtigt til at lugte.

Tencel er en regeneret plantefiber, der i ren form har mange af de samme egenskaber som silke. Tencel er let, stærkt, hurtigtørrende og har en høj absorptionsrate, hvilket gør det enormt velegnet til at transportere fugt væk fra kroppen. Og så har det, ligesom uld, den gode egenskab, at det ikke så hurtigt kommer til at lugte. Blandingen af uld og Tencel giver et lidt lettere, stærkere og køligere materiale end ren uld, der transporterer fugt hurtigere væk fra kroppen, hvilket gør det helt perfekt til brug i varmt vejr. Man mister lidt af uldens evne til at isolere i våd eller fugtig tilstand, så til brug i koldt og vådt vejr vil ren uld stadig have nogle fordele. Men blandingen af uld og Tencel giver et materiale, der har samme komfort som ren uld, men føles lidt køligere, og performer mere som syntetiske materialer, når det kommer til svedtransport og tørretid.

Nylonindholdet skyldes at merinoulden er “corespun”, hvilket betyder at selve tråden er fremstillet ved at merinouldfibrene er spundet om en nylonkerne. På den måde får uldtråden nylonens høje styrke, mens kroppen kun er i kontakt med de behagelige, temperaturregulerende og svedtransporterende merinould- og Tencelfibre.


Hvorfor uld om sommeren?

Selvom rigtig mange efterhånden har fået øjnene op for, at merinould er et fantastisk materiale, har uld stadig ry for at være varmt og primært egnet til vinterbrug. Det er dog på ingen måde tilfældet, og har aldrig været det. I Skandinavien har vi brugt uld til at holde os komfortable i vores kolde og fugtige vejr i århundreder, men beduinerne i Sahara har gjort det samme i varmt og tørt vejr i lige så lang tid, og uld har alle dage været fremragende til varmt vejr! Det er der nogle rigtig gode grunde til:

Uld er temperaturregulerende, også i varmt vejr

Når man sveder, vil ulden absorbere noget af fugten fra kroppen i uldfibrenes kerne. Kroppens varme vil få denne fugt til at fordampe, og fordampningen vil skabe et lag af kølig luft mellem materialet og kroppen, der vil have en kølende effekt

Uld beskytter mod UV-stråling

Uld absorberer UV-stråling langt bedre end f.eks. bomuld og nylon, og vil derfor beskytte din krop bedre mod solens stråler. Mørkere farver vil absorbere mere UV-stråling, og fordi ulden har en kølende effekt i varmt vejr, vil en mørk uldtrøje ikke føles lige så varm som f.eks. en mørk bomuldstrøje, selv når solen bager.

Uld er naturligt lugtresistent

Når det er tilpas varmt, skal man ikke bevæge sig ret meget før sveden begynder at pible frem. Så ud over, at ulden aktivt hjælper med at holde din krop fornuftigt tempereret i varmt vejr og beskytter huden mod solens stråler, vil din uldtrøje heller ikke komme til at lugte dårligt, når du sveder i den. Det gør uld genialt til længere ture og rejser, hvor man skal pakke så let og alsidigt som muligt, og har begrænset mulighed for at vaske.

Foto: Icebreaker
Foto: Icebreaker

Hvorfor uld til løb?

Til højintense aktiviteter som løb og cykling, hvor man virkelig får pulsen op, har syntetiske materialer ofte været foretrukket fordi de tørrer hurtigt og transporterer sveden væk fra kroppen. Uld kan stadig ikke helt følge med de syntetiske materialer på tørretid og svedtransport, selvom blandinger af merinould og Tencel kommer tæt på, men ulden har til gengæld en række andre fordele. Især på lange løbe- eller cykelture med lidt mere moderat intensitet, hvor man skal holde det samme tempo i mange timer ad gangen, og derfor ikke ligger i nærheden af sin makspuls, vil uldens komfort og temperaturregulering for alvor komme til sin ret. På lange distancer og i blandet vejr vil der være rigtig mange gode grunde til at overveje at skifte det syntetiske løbetøj ud med uld.


Hvad kan det ellers bruges til?

Når ovenstående er sagt, er Friluftsland først og fremmest en friluftsforretning, og den primære grund til at vi sælger Icebreakers løbetøj er, at det vil være rigtig oplagt til alt muligt andet end løb! Vi har i mange år solgt uld til alt fra skiture og isklatring til jordomrejser og vandreture under bagende sol, og Icebreakers løbetøj passer perfekt til alle former for aktiv sommerbrug. Det er let, komfortabelt, temperaturregulerende, lugthæmmende og svedtransporterende, så uanset om du skal ud og vandre, løbe en lang tur i skoven, på kanotur, ud i havkajakken, på cykelferie, klatretur eller ud og se på seværdigheder under sydens sol, vil Icebreakers Cool-Lite-produkter, eller de helt tynde trøjer i ren merinould, være et rigtig godt valg!


Se hele vores udvalg af merinoulod fra Icebreaker


 

Indholdsoversigt