Ospreys Aether-rygsække, og deres damespecifikke tvillingesøstre, Ariel, har i mange år været noget af det mest alsidige, man kunne få i kategorien store vandrerygsække. Ariel/Aether-rygsækkene er lette og rummelige vandrerygsække, der sidder godt på ryggen, bærer komfortabelt op til 23 kg og har alle de nødvendige detaljer til både vandreture og rejser. Rygsækkene har i mange år været brugt og elsket på alt fra vandreture med telt i fjeldet til længere backpackingture og rejser, og er efterhånden et almindeligt syn på vandrestier og i lufthavne verden over. Til foråret 2017 har Osprey opdateret Ariel/Aether-serien, der blandt andet har fået nyt bæresystem. Vi har fået Aether AG hjem i størrelserne 70 og 85 liter og Ariel AG i 65 liter. I det følgende gennemgår vi de nye Ariel/Aether AG-rygsække:


Se Osprey Ariel i webshoppen

Se Osprey Aether i webshoppen

Se hele vores udvalg af store vandrerygsække


Den nye Osprey Aether AG 70. Foto: Osprey
Den nye Osprey Aether AG 70. Foto: Osprey

Nyt bæresystem

Som det så ofte er tilfældet med rygsække, er det i bæresystemet vi skal finde de vigtigste ændringer. Opsrey lancerede for to år siden det revolutionerende “AntiGravity”-bæresystem i modellerne Atmos og Aura, og AntiGravity-teknologien er nu også kommet til Ariel og Aether, der derfor har fået tilføjet det lille “AG” til navnet.

Det, der især er genialt ved AntiGravity-bæresystemet, er den ventilerede lænd og hoftebæltet, der smyger sig om kroppen og fordeler vægten imponerende jævnt. På Aura- og Atmos-rygsækkene, der var de første, der blev udstyret med AntiGravity-bæresystemet, var hele ryggen og lænden et sammenhængende stykke mesh, der var udspændt, så det ventilerede hele ryggen og hoftebæltet. På Ariel AG og Aether AG har Osprey lavet en variant af AntiGravity-bæresystemet, der giver meget af den samme luftige fornemmelse som på Aura AG og Atmos AG, men samtidig bevarer Ariel/Aether-seriens oprindelige stabile bæresystem. F.eks. har man bevaret det formbare “IsoForm”-hoftebælte, ligesom selve afstivningen i ryggen på Ariel/Aether AG-serien er lidt kraftigere end på Aura/Atmos AG-serien. AntiGravity-konstruktionen på Ariel/Aether AG gør sig primært gældende på det nederste af ryggen og i lænden, hvor man har den samme suveræne ventilation og imponerende jævne fordeling af vægten som på Aura/Atmos AG, mens det forreste af hoftebæltet og det øverste af ryggen har bevaret lidt mere af det oprindelige designs stabilitet. AntiGravity-bæresystemet på Ariel/Aether AG er altså ikke helt så ventileret som på Aura/Atmos AG, men til gengæld er stabiliteten og bærekomforten bedre, så rygsækkene vil egne sig til lidt tungere oppakning end deres superventilerede søskende, samtidig med at de stadig tilbyder ganske overlegen ventilation og bærekomfort. Bæresystemet på de nye Ariel/Aether AG sidder ganske enkelt imponerende godt, og tilbyder en kombination af ventilation, støtte og bærekomfort, der næppe er matchet af andre rygsække på markedet.

AntiGravity-bæresystemet på den nye Osprey Ariel AG. Foto: Osprey
AntiGravity-bæresystemet på den nye Osprey Ariel AG 65. 2199,- Foto: Osprey

Rygsækkens opbygning

Ariel/Aether AG er bygget op mere eller mindre som de foregående modeller, og er udstyret med alle de features, man kan forvente af en moderne vandrerygsæk. Der er et stort hovedrum, der kan opdeles i to eller fungere som ét stort rum efter præference. Der er separat adgang til det nederste rum/bunden af hovedrummet gennem en lynlåsåbning i bunden, mens en stor J-formet lynlås på fronten af rygsækken giver hurtig og let adgang til hovedrummet, og gør rygsækken velegnet til rejsebrug, hvor det er en kæmpe fordel at kunne åbne rygsækken lidt mere som en kuffert. To rummelige elastiklommer på siderne og en stor elastiklomme på fronten giver masser af opbevaringsmulighed til ting, man enten ikke vil have ned i hovedrummet, eller man har brug for at have lige ved hånden – det kunne f.eks. være vådt regntøj, en drikkedunk eller et par sandaler.

Kompressionsremme på siderne og henover fronten giver god mulighed for at spænde rygsækken ind, så man kan få den pakket jævnt og fordelt vægten godt selv når den kun er halvt fuld, og fungerer også som fæsteremme til forskellige ting, man af den ene eller anden grund kunne have brug for at spænde uden på rygsækken. To lange, aftagelige remme i bunden giver mulighed for påspænding af liggeunderlag, og der er fæstepunkter til to isøkser eller vandrestave, ligesom rygsækken er udstyret med Ospreys “Stow-on-the-go”-system, der gør det muligt at spænde vandrestave fast på venstre side af rygsækken mens man har den på. Det er praktisk i de situationer hvor man har brug for at få vandrestavene hurtigt af vejen, så man kan have begge hænder fri – f.eks. til en teknisk passage, der kræver at man bruger hænderne.

Det rummelige toplåg er udstyret med to lommer og en lille netlomme på undersiden. Den ene lomme rummer det medfølgende regnslag. Toplåget kan let og hurtigt tages af, hvis man ikke skal bruge det, og rygsækken er udstyret med en lille “Flapjacket”, der lukker  toppen af rygsækken af, hvis man bruger den uden toplåg, og giver mulighed for et lidt simplere setup.

Endelig er Ariel/Aether AG udstyret med lomme til drikkesystem, der er placeret uden for rygsækkens hovedrum, hvilket gør det væsentligt lettere at fylde drikkesystemet når rygsækken er pakket, samt lynlåslommer på hoftebæltet, der er oplagte til opbevaring af småting, man gerne vil have lige ved hånden – f.eks. mobiltelefon, et lille kamera, kompas eller snacks.

I denne lille videogennemgang kan du se nogle af de vigtigste features ved de nye Ariel/Aether AG-rygsække:

Hvem kan bruge dem?

Alt i alt er Ariel/Aether AG-rygsækkene ekstremt alsidige og tilpasningsvenlige, og vil være noget nær de ultimative allround-vandre- og -rejserygsække. Rygsækkene kan trimmes og komprimeres, hvis man har brug for at pakke lidt mindre i rygsækkene end der egentlig er plads til, og stadig vil have en pænt pakket rygsæk uden for meget, der hænger og slasker. Samtidig er der også mulighed for at løfte toplåget og udvide størrelsen lidt, samt masser af steder, man kan spænde ting uden på rygsækken, hvis man har brug for at presse dens kapacitet til det yderste. Rygsækkene er udstyret med alle de nødvendige lommer og indgange, men har stadig et rent og slankt design uden for meget tingeltangel, der hænger og dingler, og det stabile og komfortable bæresystem kan tilpasses, så det sidder perfekt på ryggen og hoften.

Ariel AG og Aether AG henvender sig især til vandre- og backpacker-folket, der har brug for funktionelle og alsidige rygsække med et godt, behageligt bæresystem. Rygsækkene er designet til at bære mellem 15 og 23 kg, og det er her de excellerer. Bærer man mindre, kan man oftest klare sig med en mindre og lettere rygsæk, f.eks. Tempest 40/Talon 44 eller Aura AG 50/Atmos AG 50, men kompressionsmulighederne gør, at Ariel/Aether også sagtens kan bruges til 10-15 kg uden at det føles som overkill. Bærer man ofte mere end 23 kg, vil et kraftigere bæresystem være mere komfortabelt i længden, og her bør man overveje Xena/Xenith-serien i stedet, men Ariel/Aether AG kan selvfølgelig sagtens klare oppakninger på over 23 kg – så går man bare lidt på kompromis med den suveræne bærekomfort, der er et af deres varemærker.

Efter at have tabt lidt terræn til de superkomfortable Aura/Atmos AG-rygsække, da AntiGravity-bæresystemet debuterede i 2015, er Ariel/Aether nu for alvor tilbage og ligner årets bedste bud på en let, velventileret og imponerende komfortabel vandrerygsæk til alle årets rejser og ture.

Foto: Osprey
Foto: Osprey
Aether2
Foto: Osprey

Se Osprey Ariel i webshoppen

Se Osprey Aether i webshoppen

Se hele vores udvalg af store vandrerygsække