Lige siden GORE-TEX gjorde sit indtog i outdoorverdenen tilbage i 70’erne har det mere eller mindre været jagten på den hellige gral for outdoor-firmaerne, at udvikle et materiale, der er fuldstændig vandtæt og giver pålidelig beskyttelse mod al slags vejr, samtidig med at det ånder så godt, at man ikke overopheder, når man er aktiv. Der er sket meget, og der er kommet mange nye teknologier til, men GORE-TEX sidder stadig solidt på tronen. Det har The North Face tænkt sig at ændre på med lanceringen af FUTURELIGHT – en ny membranteknologi, der repræsenterer næste skridt i udviklingen, og har potentiale til at ændre måden, vi opfatter vores skalbeklædning. 

Se hele FUTURELIGHT-kollektionen i webshoppen

The North Face FUTURELIGHT

Det er ikke nogen overdrivelse, at kalde FUTURELIGHT for et af The North Faces mest ambitiøse tiltag nogensinde – og det siger ikke så lidt, når vi har at gøre med et firma, der har været med helt fremme i outdoorindustrien de sidste godt 50 år!

Ideen med FUTURELIGHT er simpel: At skabe et mere åndbart, mere komfortabelt og mere alsidigt alternativ til GORE-TEX og de utallige andre hardshell-teknologier på markedet (inklusive The North Faces egen DryVent). Drømmen er, at skabe  vandtæt beklædning, der ånder så godt, at du ikke behøver tage det af når intensiteten og pulsen stiger – blot for at skulle tage det på igen, når pulsen falder, det blæser op, eller himlen åbner sig.

FUTURELIGHT-membranen debuterede i The North Faces kollektion i efteråret 2019 i udvalgte topprodukter, og har siden erstattet GORE-TEX fuldstændig i The North Faces sortiment. Det siger lidt om, hvor meget The North Face tror på FUTURELIGHT-teknologien – og det virker som om de har god grund til at være optimister! De første prognoser fra laboratorier og test-teams verden over er i hvert fald virkelig lovende.


Find hele The North Face FUTURELIGHT-kollektionen i webshoppen


Se hele FUTURELIGHT-kollektionen i webshoppen


Foto: The North Face

Hvad er FUTURELIGHT?

FUTURELIGHT er en såkaldt “mikroporøs”, vandtæt/åndbar membran. Membranen har en masse mikroskopiske huller, der er for små til at vand i fast form kan trænge ind, men store nok til at vand i dampform kan komme ud. Så langt er der ikke noget nyt – det er netop det, der i sin tid var revolutionen ved GORE-TEX, og sådan de fleste vandtætte/åndbare membraner fungerer i dag.

Det nye ved FUTURELIGHT er selve den måde, membranen er fremstillet på. FUTURELIGHT-membranen er “spundet” af tusindvis af bittesmå dyser, der væver en tynd PU-film med en masse små “huller” – eller porer. Det er en langt mere avanceret teknologi end tidligere set, og giver en helt anden kontrol med processen. FUTURELIGHT-membranen har så mange mikroskopiske porer, at membranen teknisk set består af 85 % luft! – og det er en af de primære grunde til, at den vil være de eksisterende mikroporøse membraner overlegen, når det kommer til åndbarhed.

For at få det optimale ud af den avancerede FUTURELIGHT-membran, har The North Face valgt at parre den med bløde strækbare materialer, der giver en helt anden bevægelsesfrihed og komfort en almindelig skalbeklædning. Ydermaterialerne tillader desuden en lille smule vind at passere, hvilket bidrager yderligere til den formidable temperaturregulering – selvom det er så lidt, at du ikke kommer til at mærke det.


Trelags regntøj er – på grund af den laminerede materialestruktur – normalt ret stive og forårsager en hørbar rasling, når man går. Sådan forholder det sig ikke med FUTURELIGHT, der gør det muligt at kombinere en åndbar/vandtæt membran med bløde og strækbare materialer.


Takket være nanospiningsprocessen har FUTURELIGHT-membranen utallige åbninger i nanometerområdet, hvilket gør materialet særlig porøst og alligevel absolut vandtæt. 


Med nye produktionsprocesser ønsker The North Face også at sætte nye standarder med hensyn til bæredygtighed: FUTURELIGHT™-beklædning er lavet af genanvendlige materialer og med en reduceret brug af kemikalier. 


Se hele FUTURELIGHT-kollektionen i webshoppen


Fordele ved FUTURELIGHT

FUTURELIGHT-teknologien har nogle meget markante fordele frem for traditionel skalbeklædning, som virkelig har potentiale til at ændre måden, vi bruger vandtæt beklædning.

Åndbarhed

Først fremmest er FUTURELIGHT imponerende åndbart. Som nævnt ovenfor, består FUTURELIGHT-membranen af 85 % luft, hvilket giver rigtig god mulighed for fugttransport ud af systemet. Hvis ret skal være ret, består den oprindelige GORE-TEX-membran af 70 % luft, så her er der tale om en markant forbedring, snarere end en decideret revolution.

Det, der især giver FUTURELIGHT den høje åndbarhed er membranen luftgennemtrængbarhed, samt integrationen med yder- og inderlag. FUTURELIGHT-membranen tillader en lille smule luft at passere igennem. Den luftstrøm er med til at regulere mikroklimaet på indersiden af jakken, da det bidrager til at transportere fugt ud af systemet – og membranen er stadig mere end rigeligt vindtæt til at give pålidelig beskyttelse mod al sags stormvejr. For at få det meste ud af den åndbare, luftgennemtrængbare membran, bruger The North Face et ydermateriale, der ligeledes tillader lidt luftgennemstrøning.

Luftgennemtrængbarhed og åndbarhed

Vi bruger tit ordet “åndbarhed”, når vi skal beskrive skalmaterialers evne til at hjælpe kroppen med at regulere fugt og temperatur. Åndbarhed blev oprindelig brugt om materialets evne til at lede varm, fugtig luft fra indersiden til ydersiden, men denne proces har sine klare begrænsnigner. En lille smule luftgennemtrængbarhed i materialet giver mulighed for at transportere overskudsvarme og fugt ud af systemet, og er i virkeligheden  mere effektivt end klassisk “åndbarhed”, når det kommer til at hjælpe kroppen med at temperaturregulere.

Bevægelsesfrihed

En anden fordel ved FUTURELIGHT-teknologien er, at The North Face har valgt at kombinere den lette, åndbare membran med bløde, strækbare materialer. FUTURELIGHT er skabt til at blive brugt i al slags vejr, og derfor har det været en prioritet for The North Face at beklædningen skulle være blød, let og komfortabel at have på. De lette,s trækbare materialer giver sammen med den høje åndbarhed en helt anden fri og komfortabel fornemmelse, end vi er vant til at forbinde med vandtæt bekædning.

Forskellige membraner til forskellige formål

Endnu en stor fordel ved den avancerede teknologi bag FUTURELIGHT er, at The North Face har mulighed for at kontrollere selve “vævningen” af membranen, så de kan skabe skræddersyede membraner til forskellige formål. Det betyder, at de kan vælge at bruge en lidt tungere og kraftigere (og lidt mindre åndbar) version til en f.eks. skijakke, mens de kan vælge en helt tynd og let (og ekstremt åndbar) version til f.eks. en løbejakke.

I første omgang lancerer The North Face  Summit L5 Jacket og Bibs med FUTURELIGHT-membranen – et alsidigt og slidstærk 3-lags-skalsæt, der skabt til alpinklatrin og skitouring. Men allerede fra foråret 2020 udvides FUTURELIGHT-kollektionen til at omfatte skalbeklædning til alt fra hverdagsbrug og vandreture til løb, skiløb og bjergbestigning.

Foto: The North Face

Bæredygtighed og miljøhensyn

Ud over de mange tekniske fordele, repræsenterer FUTURELIGHT-teknologien endnu et skridt i en rigtig positiv retning, når det kommer til miljø og bæredygtighed:

Genanvendte materialer

For der første er der brugt en høj andel af genanvendt nylon og polyester i yder- og indermaterialerne. Syntetiske materialer som nylon og polyester har simpelthen så mange styrker i forhold til performance og produktlevetid, at de ikke meningsfuldt lader sig udskifte med naturmaterialer. Men fordi produktionen af spritnyt nylon og polyester kræver ikke-fornybare ressourcer, er det essentielt, at vi genbruger de plastikmaterialer, der allerede er sat i verden. Og det ansvar lever The North Face op til med FUTURELIGHT-produkterne.

Langtidsholdbar PFC-fri imprægnering

En af de rigtig spændende nyskabelser ved FUTURELIGHT, set fra et bæredygtighedsperspektiv, er imprægneringen. The North Face bruger en PFC-fri imprægnering, og har ved hjælp af avanceret laserteknologi løst det genimprægneringsprolem, der ofte opstår med de mindre effektive PFC-fri imprægneringer. En laser får fibrene i materialet til at “løfte sig”, mens imprægneringen påføres, hvilket betyder, at imprægneringen trænger meget dybere ind i materialet end, hvis den påføres overfladen – som man normalt gør det.

Den PFC-fri imprægnering af FUTURELIGHT-membranen kan holde til 80 vaske (!), uden at skulle genimprægneres. Selv hvis du vasker din skaljakke 5-6 gange om året (hvilket er hyppigt), er det langt over 10 år – så i praksis er det hele jakkens levetid.

Imprægneringen kan have brug for at blive genaktiveret med en “varmebehandling” (f.eks. i en tørretumbler eller med en hårtørrer), men du skal ikke påføre ny imprægnering. Det sparer både tid, penge og besvær  – og ikke mindst skåner det miljøet!

Kontrollerede produktionsforhold og arbejdsvilkår

Fordi FUTURELIGHT-teknologien er så ny, og er The North Faces egen, har de fuldstændig kontrol over produktionsprocessen, fra start til slut. Det giver mulighed for at sikre, at alt foregår under ordnede forhold og på faciliteter, hvor der både er styr på f.eks. energi- og ressourceforbrug, kemikalieforbrug og spildevandshåndtering, samt medarbejdervilkår.

Foto: The North Face

Ulemper ved FUTURELIGHT?

FUTURELIGHT-teknologien er enormt lovende, men den er selvfølgelig ikke de eksisterende skaljakketeknologier overlegen på alle områder. Der er egentlig ikke som sådan nogle ulemper ved FUTURELIGHT-teknologien, men der er selvfølgelig nogle punkter, hvor den ikke vil være førende på et meget kompetitivt marked:

Ydermaterialet på FUTURELIGHT-kollektionen er strækbart, for at give maksimal bevægelsesfrihed, og strækbare materialer er per definition mindre stærke end de bedste nylonmaterialer (i tilsvarende tykkelse/kvadratmetervægt). Hvis du går efter maksimal slidstyrke på ydersiden, vil nogle af de eksisterende GORE-TEX-topmodeller være et bedre valg. Når det er sagt, er f.eks. Summit L5-jakken skabt til at kunne holde til klatring, bjergbestigning og skitouring, så den er rigeligt stærk til langt det meste.

FUTURELIGHT-membranen er fremstillet af PU, hvilket ikke har helt samme garanti på levetiden som f.eks. ePTFE-membraner (GORE-TEX) eller polyester-membraner (f.eks. Fjällrävens Eco-Shell). Derfor skal FUTURELIGHT-produkterne vaskes når de trænger, hvis du vil have glæde af dem så længe som muligt – som det i øvrigt er tilfældet med alle de andre typer teknisk skalbekædning.

Desuden vil vandsøjletrykket på FUTURELIGHT-membranen heller ikke være lige så højt som f.eks. GORE-TEX og Fjällrävens Eco-Shell (omend der, som nævnt ovenfor, kan være forskelle på forskellige varianter af FUTURELIGHT-membranen). Igen skal det dog siges, at FUTURELIGHT er fuldstændig vandtæt, og mere end rigeligt til alle “almindelige” turformål – også de krævende.

Hvis du går efter den maksimale vandbeskyttelse, slidstyrke og levetid, kan nogle af de eksisterende teknologier altså stadig være at foretrække. Men det er heller ikke det, der er tanken med FUTURELIGHT. Teknologien er skabt til at give den optimale balance mellem komfort og beskyttelse til aktiv brug i al slags vejr. Hele formålet har været at skabe beklædning, du ikke behøver tage af hele tiden, fordi du bliver for varm, samtidig med at sikre, at du er fuldstændig beskyttet mod både vind, vand, sne og kuld – og det ser ud til at være lykkedes imponerende godt.


Find hele The North Face FUTURELIGHT-kollektionen i webshoppen


Se hele FUTURELIGHT-kollektionen i webshoppen


Indholdsoversigt