Det er hyggeligt at være på sheltertur om vinteren og i mellemsæsonerne, og samtidig er det en god aktivitet for hele familien. Uden det rigtige udstyr, kan nætterne i shelter dog hurtigt komme til at begrænse sig til sommerhalvåret. Vi guider med tips og udstyr til vinterens shelter-eventyr.  

Der er lagt op til mange gode oplevelser, hvis du overvejer at tage på sheltertur om vinteren eller i de kølige forårs- og efterårsmåneder. Stemningen og omgivelserne er helt anderledes i vinterhalvåret end i de varmere måneder, og det er en fed følelse at komme ud og dyrke friluftslivet, selvom sommeren for længst er gået på hæld. Det kræver blot lidt ekstra omtanke at sove i shelter om vinteren, så vinterens shelterture ikke ender med frosne tæer og kolde, søvnløse nætter.

Vi har snakket med vores indkøber Lars, som elsker at sove ude året rundt. Nogle af hans favoritter til sheltertur om vinteren kan du se herunder, inden kaster dig over de 10 gode tips til at holde varmen på vinterens shelterture.

Foto: Padraig Croke

Udstyr til vinterens shelterture

Nogle foretrækker mad på bål, andre vil hellere koge vand til frysetørret mad. Hvis du skal bære grejet langt, er det måske heller ikke lige de store støbejernsgryder, du slæber med dig. Men hvis du kan parkere i rimelig afstand fra shelteret, giver bålgrejet god mulighed for at lave nogle lækre og varmende retter på bål. Under alle omstændigheder kan det være smart at have kogegrej med til at koge vand i. Så er det altid nemt at koge vand til kaffe, te og varmedunke.

.

.

Til sheltertur om vinteren er der behov for sovegrej, der giver ekstra god varme gennem de kolde nætter. Et varmt liggeunderlag med en R-værdi på mellem 4-6 er at foretrække om vinteren, mens lidt lavere R-værdi på ned til 3 burde kunne klare de kølige mellemsæsoner. Soveposen skal også kunne klare de lave temperaturer. For ekstra varme i soveposen kan det anbefales at lægge små Nalgene-flasker med kogende vand i. Placér dem ved udsatte steder fx som fødder, lænd og skuldre.

.

Det giver ikke kun udfordringer ift. kulde at sove i shelter om vinteren. Det bliver også bælgmørkt allerede hen ad eftermiddagen, hvilket gør det nødvendigt at medbringe lyskilder. Derudover er det rart at have mulighed for at oplade mobilen, som hurtigere løber tør for batteri, når den udsættes for kulde.

.

Hvis der skal laves bål på vinterens sheltertur er det oplagt at medbringe noget ordentligt værktøj til at håndtere brændet. Lars’ favoritter ses her, men behovet for værktøjer justeres efter behov. En kniv er dog altid brugbar til både det ene og det andet – ligesom stormtændstikkerne kan være en life saver, når vinter- eller efterårsvejret byder på blæst.

.

Læs også: Guide til overnatning i shelter i Danmark

10 tips til sheltertur om vinteren

1. Hold gang i bålet

Start med at tænde et bål og sørg for at holde det i gang. Varmen fra bålet kan gøre hele forskellen ift. om du fryser, eller ej.

2. Husk siddeunderlag

Sid aldrig direkte på jorden eller på en kold bænk. Et siddeunderlag er helt essentielt for at undgå at blive kold.

3. Tørt tøj

Skift til tørt tøj, hvis du kommer til shelteret efter en vandretur, hvor tøjet er fugtigt af sved. Et varmt inderlag i uld er oplagt, og det kan også bruges til at sove i.

4. Vind- og vandtæt

Blæst og regn kan få de i forvejen kolde vintertemperaturer til at føles som en Arktis-ekspedition. Sørg for at have vindtæt skaltøj med, hvis vejrudsigten lover blæst, regn eller sne for den sags skyld.

5. Lag-på-lag

Tænk i lag, når du klæder dig på og pakker rygsækken til sheltertur om vinteren. Det er nemt at justere, da aftenerne er koldere og når du sidder foran bålet, er det måske ikke nødvendigt med ligeså meget tøj, som når du laver andre aktiviteter væk fra bålet.

6. Englehop inden sengetid

Det er no-go at lægge sig i soveposen, hvis man er blevet meget kold. Lav gerne nogle englehop, eller få pulsen lidt op på anden vis, inden du lægger dig til at sove.

7. Varmedunk i soveposen

Fyld en Nalgene med med kogende vand og læg den i fodenden af soveposen. Flasken fungerer som en varmedunk, der kan hjælpe med at holde dig varm gennem natten.

8. Inderpose/varmeforstærker

Hvis du ønsker at have lidt ekstra varme i soveposen, kan du investere i en inderpose/varmeforstærker. Det gør det muligt at øge soveposens komforttemperatur. Samtidig kan inderposen bruges som tæppe til at varme sig med foran bålet eller mens, der laves mad på brænderen.

9. Få nok kalorier

Kroppen bruger energi på at holde sig varm, så det er vigtigt, at den ikke bruger energi på en masse andet unødvendigt; Som fx sult. Sørg for at få kalorier nok inden sengetid, så du ikke hopper sulten ned i soveposen.

10. Børnene i midten

Hvis du er på sheltertur om vinteren med børn, kan det anbefales at placere dem i midten af to voksne om natten, da børn har større tendens til at fryse. Ved at sove mellem nogle voksne, udnyttes kropsvarmen til at holde børnene varme.

Hvis du gerne vil på sheltertur om vinteren, kan du få et overblik over danske shelterpladser på naturstyrelsens hjemmeside her.