10 tips til en god hængekøjetur

Hængekøjer har eksisteret i årtusinder, og er en utroligt simpel og komfortabel måde at skaffe sig en  seng i det fri, så det er egentlig meget naturligt, at flere og flere vælger hængekøjen frem for teltet på tur. En godt opsat og veludstyret hængekøje er svær at hamle op med, når det kommer til komfort, og når man først har fået styr på "the basics", er en hængekøje ganske hurtig og enkel at sætte op. Der er dog et par ting, det er værd at være opmærksom på, hvis man er hængekøjenybegynder. I det følgende giver vi 10 tips til hvordan man får en god hængekøjeoplevelse:


Læs også: Hængekøje på tur? Fordele og ulemper.


Se vores store udvalg af hængekøjer og tilbehør i webshoppen


 1. Sørg for god beskyttelse mod vind og vejr. Det er et relativt generelt tip, der kunne gælde for en hvilken som helst tur ud i naturen, men fordi en hængekøje i udgangspunktet er helt åben og ikke-isoleret, er det ekstra vigtigt. En tarp er et absolut must på de fleste hængekøjeture på vores breddegrader.
 2. Sørg for beskyttelse mod myg og insekter. Der er ikke noget værre end at blive ædt op af myg i løbet af natten, så et godt myggenet er også en nødvendighed Nogle hængekøjer har integreret myggenet, hvilket gør dem hurtige og enkle at sætte op, men man kan også købe myggenet separat.
  Find myggenet her
 3. Sørg for god isolering mod kulde nedefra. Man maser soveposens fyld fladt, når man ligger på det, og derfor er en form for isolering i bunden af hængekøjen en nødvendighed stort set hele året – ligesom et liggeunderlag er det i et telt. Her kan en såkaldt "underquilt" anbefales, men man kan også bruge et liggeunderlag. En underquilt  er, som navnet antyder, et tæppe, der spændes under hængekøjen. Fordi det hænger på undersiden af hængekøjen, vil man ikke mase isoleringen flad. Med en underquilt får man den totale, fjerlette hængekøjeoplevelse, men slipper for at blive iskold nedefra, når temperaturen falder – det frygtede "cold butt syndrome"!
 4. Sæt hængekøjen op, så ophængsremmene er i en vinkel på ca. 30 grader i forhold til horisontalplanet. En af nøglerne til en behagelig nats søvn i en hængekøje er ikke at spænde den for stramt op. Spænder man hængekøjen for stramt op, vil man ligge mindre komfortabelt, og man risikerer at vælte ud af hængekøjen, fordi den bliver mere tilbøjelig til at dreje rundt, og man vil desuden putte væsentlig større belastning på konstruktion og materialer. Hvis hængekøjen hænger så remmene står i en vinkel på ca. 30 grader, burde den danne en god, blød bue, der giver mulighed for at ligge behageligt i hængekøjen, og gør den lettere at komme op i og ud af.
 5. Lig let diagonalt i hængekøjen. Ud over at man ikke skal spænde hængekøjen for stramt op, bør man heller ikke ligge helt lige i hængekøjen. Ligger man helt lige, vil hovedet og benene blive løftet ubehageligt meget op, hvilket kan genere især nakken og knæene. Ligger man let diagonalt, så hovedet er på den ene side af midteraksen og fødderne på den anden, udnytter man hængekøjens overfladeareal bedre, og ligger mere lige og langt mere behageligt.
 6. Lad være med at sætte hængekøjen for højt. En af de store fordele ved en hængekøje er, at den er hævet over jorden, så man slipper for underlagets fugt og ujævnheder, men der er ingen grund til at hænge hængekøjen højere end nødvendigt. Hænger man hængekøjen for højt, bliver det besværligt at komme ind og ud af den, og den bliver langt mindre anvendelig som stol eller bænk til lejrlivet. For de fleste vil det give god mening, hvis hængekøjen hænger ca. en halv meter over jorden.
 7. Hav et justerbart ophængsystem klar hjemmefra. En af de ting, der kan være en stor udfordring, hvis man er ny i hængekøjeverdenen, er at få den hængt ordentligt op. Ved at have et godt ophængssystem, der er let at justere, klar hjemmefra, har man gjort sig selv en stor tjeneste. Man kan sagtens lave systemet selv med slynger og remme, men der findes også forskellige færdige løsninger, der gør det enkelt og hurtigt at fæstne hængekøjen til det nærmeste træ og justere længden på slyngerne, så man får den perfekte, dybe bue.
 8. Brug brede slynger rundt om træerne. Hængekøjer er perfekte til "leave no trace"-camping, da man ikke ligger på jorden og maser sart bevoksning. Til gengæld er det en god idé at tænke på træernes ve og vel. Smalle slynger og snor vil skære sig ind i træenes bark og kan gøre mere skade end man lige regner med, selv på store træer. Brug derfor brede slynger direkte omkring træerne – mindst 2,5 cm i bredden, og gerne mere.
 9. Overvej en ekstra varm sovepose. Selvom man har sørget for god isoleringen nedefra og har spændt en tarp over hængekøjen, ligger man alligevel lidt mere vindudsat i en hængekøje end i et telt. Vind er som bekendt en af de primære årsager til at man fryser, så man bør overveje at medbringe en lidt varmere sovepose end man er vant til, især hvis man har tendens til at fryse om natten.
 10. Sørg for at alt sidder som det skal inden du går i seng. Det er utroligt irriterende at skulle op og rette på sin hængekøje efter man har lagt sig, så sørg for at kontrollere, at hængekøjen hænger i en vinkel så du ligger behageligt, samt at tarp, myggenet og evt. underquilt sidder ordentligt, inden du går i seng. Det er både besværligt og frustrerende at stå og bøvle med at justere hængekøjen eller tarpen i pandelampens lys, fordi man ikke lige brugte 5 ekstra minutter på at gå det hele igennem da man slog lejr.

Læs også: Hængekøje på tur? Fordele og ulemper.


Se vores store udvalg af hængekøjer og tilbehør i webshoppen


Tjek også den amerikanske hængekøje-entusiast Derek Hansens side "The Ultimate Hang", der er spækket med gode råd og vejledning til hængekøjer.