Der findes efterhånden rigtig mange shelterpladser i Danmark, som gør det muligt at komme ud og være helt tæt på naturen. Vi zoomer ind på nogle af de mest unikke shelters i Danmark, hvor du blandt andet kan sove på vandet, i et shelter, der ligner en grankogle eller hævet flere meter over jorden. 

Overnatning i shelter kan give nogle helt fantastiske oplevelser i naturen. Der er nemlig mange smukt beliggende shelterpladser i Danmark med udsigt til hav, sø eller dybt inde i skoven. Mange kender nok bedst de traditionelle bjælke-shelters med mos-tag, men nogle gange kan selve shelteret også være en oplevelse i sig selv. Efterhånden er der skudt en del unikke shelters op, som tilbyder overnatning på vandet, eller hvor udformningen af shelteret er så speciel, at det bare MÅ opleves.

Vi giver her vores bud på 10 unikke shelters i Danmark:

1. Surfshacks ved Lynæs Strand

Du behøver ikke surfe for at overnatte i et surfshack. Til gengæld skal du være forberedt på at vågne op til lyden af bølgeskvulp. Lynæs Surfshacks ligger nemlig lige ud til vandet med panoramaudsigt til Lynæs Strand på halvøen Halsnæs på Sjælland. De stemningsfulde surfschacks er i den ende af skalaen, som nogle måske vil kalde “Glamping”, og er udstyret med en dobbeltseng. Ikke desto mindre får du en unik overnatning tæt på bølgerne. Toilet og bad findes i en toiletvogn 10-40 meter fra shacks’ene og der følger sengelinned, håndklæder og slutrengøring med i prisen. Lynæs Surfschacks kan bookes her.

Surfschack Lynæs Strand
Vågn op til skøn udsigt, når du overnatter i et surfschack på Lynæs Strand. Foto: Victoria Rapson Strøbech @victoriarapson

2. Designshelters ved Millinge Klint

Sydfyn og det sydfynske Øhav emmer af idyl, og inviterer til mange gode udeoplevelser. Ved Millinge Klint er der opsat syv shelters med plads til mellem to og ni personer. Shelterne ligger i forskellige klynger, hvoraf den ene af dem ligger lidt mere afsides de andre. Perfekt til vennegrupper og familier, der vil afsted på tur. De mange shelters er skabt i et unikt og specielt design, der slet ikke minder om de klassiske shelters, vi normalt kender. De er skabt med flere etager og udkigshuller. Et af shelterne har endda en udkigsplatform øverst. Der findes aflåste toiletter – du får en kode ved booking. Der er ligeledes stor bålhytte og sauna på stedet. Du kan booke shelter ved Millinge Klint her.

Shelters ved Millinge Klint
Designshelters ved Millinge Klint på Sydfyn. Tæt på hav og bademuligheder. Foto: Leif H. Sørensen

3. Koglen i True Skov

Et shelter bygget som en stor grankogle? Det er lige præcis, hvad du finder i True Skov lidt uden for Aarhus. Shelteret har plads til fire personer og ligger på en lejrplads med plads til 15 personer ved dagsarrangementer. Der er hverken vand eller toiletfaciliteter, men til gengæld kan du få fornøjelsen af at sove i en grankogle. Shelteret kan højest bookes én nat ad gangen via linket her.

Unikke shelters I Danmark - Koglen True Skov
Bo i et shelter, der er designet som en stor kogle. I toppen af shelteret er der kig til stjernerne. Foto: Arne Enggaard Poulsen

4. Flydende shelter på Lillebælt

Drømmer du om at blive vugget i søvn på vandet, skal du tage til Lillebælt, lidt uden for Kolding, hvor du finder Den Flydende Shelter ud for kysten ved Gudsø Vig. Du ror i robåd ud til shelteret, som kan bookes af grupper på 4-8 personer. Ved kysten findes en lejrplads, hvor det er muligt at lave bål eller bruge sin brænder til madlavning. Det koster 400 kroner for en enkelt overnatning, og du booker det her. I sommerferieperioden er det ikke muligt at booke shelteret, da det er forbeholdt spejderne.

Den flydende shelter
Fald i søvn på de vuggende bølger i Den Flydende Shelter i Gudsø Vig. Foto: Filip Samuelsen

5. Shelter bygget ind i skrænten ved Røsnæs Fyr

Røsnæs ved Kalundborg byder på smuk natur og kuperet terræn. Ved Røsnæs Fyr, der ligger helt ude på spidsen af halvøen, er der bygget et shelter ind i skrænten under fyret. Det betyder også, at du ikke sover mange meter fra vandkanten, så du kan nyde solnedgangen direkte fra soveposen. Der er almindeligvis vand og toilet ved fyret og ved parkeringspladsen. Shelteret kan ikke bookes, men benyttes efter først-til-mølle-princippet.

Shelteret ved Røsnæs Fyr er bygget ind i skrænten. Bedre udsigt til havet kan du ikke vågne op til. Foto: Danny Søgaard @familien_udenfor

6. Foderhuset i Dyreborg Skov

Dette shelter i Dyreborg Skov ved Faaborg er noget anderledes, da det er bygget op som en kopi af det gamle foderhus, der i sin tid stod på selvsamme sted. Shelteret huser 16 mand og fungerer som en stor sovesal – så vær beredt på at tilbringe natten sammen med andre flinke mennesker – eller book hele shelteret, hvis I er en stor familie eller en flok venner på tur. Du når den overdækkede sovesal ved at gå op ad trappe. Du sover altså hævet nogle meter over jorden, hvilket gør dette shelter til et af de 10 unikke shelters i Danmark på vores liste. Du booker plads i shelteret her.

 

Shelter i Dyreborg Skov
Shelteret i Dyreborg skov er bygget som det foderhus, der førhen stod på stedet. Foto: Leif H. Sørensen

7. Shelters ved Mosskov Pavillonen

I Rold skov tæt på Store Økssø, ca. en halv times kørsel syd for Aalborg, ligger der 10 charmerende shelters med skrå tage og skodder, der sørger for lidt ekstra privatliv. Shelterne er placeret, så det der muligt at være afsted i grupper eller blot få personer i et enkelt shelter. De 10 shelters ligger tæt på Mosskovpavillonen, hvor der er toilet. I store Økssø er det muligt at bade. Det er ikke muligt at booke dem, så plads i et eller flere af shelterne fungerer efter først-til-mølle-princippet.

8. Shelter i teglsten på halvøen Broager Land

I Sønderjylland tæt på Sønderborg finder du et unikt shelter bygget i teglsten og med trægulv. Det helt unikke ved shelteret er den indbyggede pejs, som giver varme på kolde aftener og ultimativ hygge hele året rundt. Shelteret har et stort rundt vindue, og det koster 300 kr. pr. nat. Der kan tilkøbes brænde for 25 kr. pr. sæk. Læs mere om shelteret i teglsten her.

9. Marskshelters ved Vadehavet med 360 graders drejning

I Emmerlev ed Tøndermarsken og Vadehavet er der opført to vendbare shelters. Shelterne står på en drejesokkel, så de kan roteres 360 grader. Det gør det muligt at vende shelteret væk fra vinden, så du altid kan sove i læ – eller vælge, hvilken udsigt, du ønsker at stå op til. Der findes lignende shelterpladser to andre steder i Tøndermarsken, og netop placeringen i det specielle og flade landskab i Tøndermarsken gør shelterne udsatte for vind. Drejesoklen er derfor lidt af en geni-streg og gør i den grad shelterne helt unikke. Samtidig får du mulighed for at opleve det fantastiske landskab helt tæt på.

Der findes både vand og muldtoilet på pladsen i Emmerlev, og det koster 30 kr. pr. person at overnatte. Book via linket her.

Shelters ved Vadehavet og Tøndermarsken
De drejbare shelters i Emmerlev er en del af Tøndermarsk-initiativet. Foto: Ulrik Pedersen

10. Stråtækt shelter i Rørvig

Rørvig er kendt for sin smukke natur og Vesterhavs-agtige klitter. Og med dette charmerende shelter med stråtækt tag, har du mulighed for at opleve den nordsjællandske natur helt tæt på. Der findes bålplads i forsvarlig afstand fra de stråtækte shelters og der er ligeledes adgang til bad og toilet. Shelteret ejes af Rørvig Centret, som er dem, der skal kontaktes ved booking. Shelteret ligger dermed heller ikke helt afsides, men er en del af Rørvig Centrets andre overnatningsmuligheder. Det ændrer dog ikke på, at det flotte shelter bestemt er et besøg værd, og du kommer til at få en overnatning midt i Rørvigs smukke natur.

Det koster 150 kr. for en overnatning, og shelteret bookes på tlf: 59918844

Indholdsoversigt