Vi elsker dun- og fiberjakker. Der er ganske enkelt ikke meget der slår følelsen af at tage en dejlig varm jakke på, der er så let og komfortabel at du næsten ikke mærker den. Men selv om dun- og fiberjakker kan give associationer til sne og kulde, bør de være en del af pakkelisten på stort set alle ture hele året. Vi giver dig de tre bedste grunde til altid at have en let, varm dun- eller fiberjakke med i turrygsækken.

.

.

Se alle varme, lette jakker til kvinder i webshoppen

Se alle varme, lette jakker til mænd i webshoppen

1. Komfort

Der er rigtig stor forskel på, hvor varmt du har det når du er i gang og når du sidder stille. Uanset om du vandrer, klatrer, løber, cykler eller står på ski, vil du have brug for at tage varmere tøj på, så snart du holder længere pauser. En varm, let dun- eller fiberjakke er lige til at trække ud over en vindjakke eller fleecetrøje, og giver både varme og vindbeskyttelse. Har du en varm, let jakke i rygsækken, slipper du altså både for at fryse, og bøvle med at skulle have tøj af, for at tage ekstra tøj på.

Om vinteren kan det være så koldt, at du har brug for at bruge dun- eller fiberjakken som yderste lag når du er aktiv – f.eks. hvis det blæser op og windchill-effekten får den følte temperatur til at droppe adskillige grader. Så snart temperaturen nærmer sig frysepunktet, spiller windchill en rigtig stor rolle.  Her er det en kæmpe fordel, hurtigt og enkelt at kunne regulere varmen, uden at skulle stoppe for meget op og skifte tøj.

Forår, sommer og efterår vil den varme, lette jakke næsten altid være for varm til aktiv brug. Til gengæld er den genial at trække på, så snart du gør et lidt længere ophold – f.eks. for at spise frokost, eller ved teltlejren om aftenen. Selv lune sommerdage kan blive overraskende kølige, når solen begynder at stå lavt på himlen. Hvis din krop oven i købet er træt og brugt efter en god, lang dag på vandrestierne, kan det hurtigt blive koldt at sidde stille. Her kan den lette, varme jakke være forskellen på om du kan slappe af og nyde de lyse sommernætter, eller lige så stille begynder at klapre tænder, indtil du må søge tilflugt i teltet.

2.Vægt og plads i rygsækken

En let dun og fiberjakke vejer typisk et sted mellem 250 og 450 g. Det er ganske enkelt ekstremt lav vægt for så meget varme. En helt tynd fleecetrøje eller uldsweater kan komme ned og veje nogenlunde det samme, men vil give væsentligt mindre varme og ingen vindbeskyttelse. Derudover er dun- og fiberisolering enormt komprimerbart, så med den lave vægt følger også et meget lille volumen. En let dun- eller fiberjakke fylder typisk det samme som en vandflaske på et sted mellem en halv og en hel liter.

Kombinationen af det lille pakvolumen og den imponerende høje varme/vægt-ratio gør, at en dun- eller fiberjakke er suverænt den mest effektive måde at have nok varmt tøj med. Hvis du skulle matche varmen i en tynd dun- eller fiberjakke, ville du mindst skulle bruge mindst to mellemtykke uld- eller fleecetrøjer. Det ville typisk veje noget over et kilo, fylde rigtig meget i rygsækken og føles mere klodset og restriktivt at have på.

3. Sikkerhed

Sidst, men ikke mindst, giver en varm, let dun- eller fiberjakke effektiv beskyttelse mod underafkøling, hvis du skulle komme ud for et uheld, der gør at du må vente på hjælp. Især på fjeldture, hvor vejret kan skifte pludseligt, er det vigtigt at være forberedt på ufrivillige ophold i væsentligt koldere vejr end hvad vejrudsigten lover. På den slags ture er den lette, varme jakke nærmest en udvidelse af førstehjælpstasken – ligesom regntøjet også kan siges at være det.

Det er ikke kun i kritiske eller livstruende situationer en varm, let jakke giver ekstra sikkerhed. På alle ture, der involverer et vist aktivitetsniveau, bør din påklædning være tilpasset vejrforhold og aktivitetsniveau. Hvis der f.eks. er tale om en vandretur i raskt tempo, vil selv et lille uheld som et vrid i anklen eller knæet kunne betyde, at du er nødt til at sætte tempoet væsentligt ned. Selvom du sagtens kan komme tilbage til hytten eller teltet ved egen hjælp, vil du generere væsentligt mindre varme på grund af det lavere tempo, og desuden være ude i længere tid end planlagt. Begge dele kan betyde, at du har brug at være varmere klædt på. I sådanne situationer vil en let, varm jakke give den tryghed og komfort, der gør at situationen ikke bliver unødvendigt kritisk eller stressende.

Everest Base Camp, Nepal. Foto: Gustav Thuesen.

Se alle varme, lette jakker til kvinder i webshoppen

Se alle varme, lette jakker til mænd i webshoppen

Hvad skal du vælge? Dun eller fiber?

Grundlæggende kan dun- og fiberisolering mere eller mindre det samme. I mange tilfælde vil det derfor være et spørgsmål om personlig smag og præference, om du foretrækker det ene eller det andet. Der er dog nogle vigtige fordele ved de to forskellige materialer, det er værd at være opmærksom på.

Kort sagt er fiberisolering udviklet som et syntetisk alternativ til dun, der tåler fugt bedre. Fiberisolering bevarer en stor del af isoleringsevnen, selvom det skulle blive vådt, og tørrer desuden hurtigt igen. Det gør fiberisolering oplagt i våde forhold, hvor det kan være svært at holde sig tør, samt på længere ture, hvor der ikke er gode tørremuligheder, hvis dit udstyr bliver rigtig vådt.

Dun er til gengæld lettere og mere komprimerbart end fiber. Det er også væsentlig mere åndbart. Hvis du kan holde din varmejakke nogenlunde tør, vil dun være det klart mest komfortable valg – både på kroppen og i rygsækken. Dun har desuden den store fordel, at de er ekstremt langtidsholdbare – hvis man passer lidt på dem, vel at mærke. De fineste dunkvaliteter kan uden problemer holde samme isoleringsevne i omkring 30 år (!). Den levetid kommer fiberisolering ganske enkelt ikke i nærheden af.

Læs mere om forskelle på dun og fiber i udstyrsguiden

Læs mere om vask og pleje af dun

Indholdsoversigt