Sommeren er højsæson for vandreture på fjeldet i Norge og Sverige, men der er masser af gode grunde til at tage på fjeldvandretur i vores nabolande et godt stykke ind i efteråret. Jo senere på året, jo koldere og mørkere bliver det selvfølgelig, men vejret og lyset kan sagtens holde gennem september og et godt stykke ind i oktober. I det følgende har vi samlet de bedste grunde til at tage på fjeldtur i efteråret – samt nogle ting, det er godt at være opmærksom på, hvis man tager afsted “uden for sæsonen”.

4 gode grunde til at tage på efterårstur på fjeldet

Farverne

Den mest oplagte grund til at tage på fjeldtur i efteråret er farverne. Fuldstændig ligesom herhjemme byder efteråret på fjeldet på et fuldstændig magisk spil af røde, gule, orange, grønne og brune nuancer. Og når du så tilsætter store klippepartier og i mange tilfælde snedrys på de højeste toppe, får du ganske enkelt noget af det mest bjergtagende, naturen kan byde på. Hvis de smukke omgivelser er en af de ting, der for alvor trækker dig på fjeldet, er efteråret måske den bedste årstid at tage afsted.

Efteråret på fjeldet er spektakulært. Billedet er fra Dovrefjell Nationalpark. Foto: Jakob Balthazar Munk

Ensomheden

Interessen for friluftsliv er steget markant de senere år, og det kan have den ulempe, at nogle af de smukkeste og mest populære steder kan være nærmest overrendte midt på sommeren. Og når det kommer til friluftsliv og storslået natur, kan følelsen af trængsel virkelig tage noget fra oplevelsen. I efterårsmånederne er der langt færre mennesker, både på stierne og i hytterne, og det gør naturoplevelsen langt stærkere.

Roen

Ud over, at der er færre mennesker, er naturen også anderledes stille, når kulden og mørket begynder at komme snigende. Hvor forårets charme i høj grad ligger i at det spirer og summer af liv alle steder, har efteråret den modsatte charme: Man kan nærmest mærke, hvordan naturen selv sætter tempoet ned og forbereder sig på at ligge i dvale under snedækket gennem vinteren. Det giver en helt særlig stemning af ro, der næsten ikke kan andet end at smitte og på det mere lavpraktiske niveau, betyder de støt dalende temperaturer også at de fleste myg, knot og andre generende insekter er væk!

Ro og idyl på Dovrefjell. Foto: Jakob Balthazar Munk

Vejret

Hvis du er typen, der blandt andet tager på fjeldtur for at udfordre dig selv i barskere, mindre forudsigelige omgivelser end herhjemme, er efteråret langt bedre end sommeren! Vejret på fjeldet er notorisk uforudsigeligt, og stiller krav til udstyr og kundskaber, men ofte kan man sagtens være en uge på fjeldet midt på sommeren uden at få sat hverken hverken sit udstyr eller sin erfaring på prøve. Om efteråret er det anderledes; her er skiftende i vejret mere dramatiske, og din forberedelse hjemmefra kommer næsten med garanti til at spille en afgørende rolle. For nogle vil dette være en grund til at blive hjemme, mens det for andre næsten vil være grunden til at tage ud!

Efterårsvejret skifter hurtigere om mere drastisk end sommervejret, så det er vigtigt at være forberedt på lidt af hvert. Her er det Skagastølsdalen i Hurrungane i det sydvestlige Jotunheimen.

4 ting, du skal være opmærksom på i efteråret

Kulde

Temperaturen er lavere i september og oktober end i juli og august – især om natten. Det stiller nogle andre krav til beklædning, og især selvfølgelig liggeunderlag og sovepose, hvis du sover i telt. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at der er en verden til forskel på at være ude i koldt vejr et par timer og tilbringe flere dage ude i kulden. Det er ikke svært at holde varmen, så længe du er i gang, men aftenerne, nætterne og morgenerne i teltet kan være kolde, og her er det vigtigt at have rigeligt med varmt tøj med.

Nattefrost er ikke usædvanligt om efteråret, så det er vigtigt med varmt tøj og en god sovepose. Foto: Jakob Balthazar Munk.

Vejrets luner

Ligeså vel som vejret for nogle vil være en vigtig grund til at tage på eftermiddagstur, er det en faktor, det er vigtigt at være opmærksom på. Efteråret er overgangen til vinteren, og kan sagtens byde på smagsprøver på vintervejret, som kan blive ganske ekstremt. Ud over varmt tøj, er det derfor vigtigt at du har et stabilt telt, der vil være et pålideligt ly for vejret luner og kan holde både slagregn, fygesne, kulde og kraftig vind stangen. Og et godt sæt skaltøj er også uundværligt.

Koldt og vådt efterårsvejr i Hurrungane i det vestlige Jotunheimen.

Sikkerhedsnet og infrastruktur

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at mange af de betjente hytter i både Norge og Sverige begynder at lukke i løbet af det tidlige efterår. Det betyder, at du har færre muligheder for at søge tilflugt i en opvarmet hytte og få serveret et varmt måltid, hvis du er blevet kold, våd og træt efter nogle hårde dage i barskt fjeldvejr. Det betyder også, at der er længere til hjælp, hvis uheldet er ude. Mange af de busruter, der kører mere eller mindre direkte til de store fjeldstationer, kører desuden kun i sommermånederne. Nogle områder vil derfor være sværere at komme til og fra.

Sne

De første rigtige snefald kan sagtens komme tidligt, selv om det først er helt i slutningen af året, sneen bliver liggende og for alvor indhylder landskabet. Et tyndt snedække kan gøre det væsentlig mere vanskeligt at færdes på fjeldet. Det gælder især, hvis du kommer op på højfjeldet, hvor det ikke er ualmindeligt med længere passager med steinur og blokmark, og et tyndt snedække gør stenødemarkerne til et glat minefelt af skjulte huller, man let kan forstuve en ankel i.

Et snedække kan gøre passager med ur og blokmark vanskelige og tidskrævende.

Indholdsoversigt