I Friluftsland elsker vi uld! Uld er nemlig et fantastisk materiale med lutter gode egenskaber. Især som det inderste lag direkte på kroppen er det helt forrygende behageligt og funktionelt – hele året rundt. Det skyldes blandt andet uldens temperaturregulerende egenskaber, som også gør uld oplagt til brug i de varme sommermåneder. Læs om, hvorfor du skal bruge uld om sommeren.

Se vores store udvalg af uld til kvinder i webshoppen

Se vores store udvalg af uld til mænd i webshoppen


Uld egner sig ikke kun til de kolde vintermåneder. Om sommeren er uld mindst ligeså velegnet, selvom mange udelukkende forbinder uld med varme. En anden fordom omkring uld er, at det klør og kradser, men det gælder ikke de fine uldtyper og -kvaliteter som f.eks. merinould. Grunden til det dårlige ry er, at alt for mange har haft erfaring med dårlige uldkvaliteter, som ikke er behagelige på kroppen. Er uldkvaliteten god, er der dog ingen grund til at frygte kløe og krads.

I det følgende giver vi fem gode grunde til, at uld faktisk også er helt ekstremt velegnet til brug i varmt vejr under bagende sol.

1. Uld har en kølende virkning i varmt vejr

Uld er mest kendt for sin gode evne til at holde på varmen i koldt vejr. Men sandheden er, at uld først og fremmest temperaturregulerer sammen med kroppen. Lidt kort fortalt foregår det således: I kolde omgivelser, hvor kroppen forsøger at holde på varmen, vil uldfibrenes luftige struktur binde meget af den varme luft, kroppen afgiver. Og fordi uldens luftige struktur ikke leder varme særlig godt, vil varmen ikke forsvinde.

I varmt vejr er det anderledes. Her er omgivelserne varme, og kroppen sveder for at temperaturregulere. Når man sveder, vil ulden absorbere noget af fugten fra kroppen i uldfibrenes kerne, mens materialet stadig vil føles tørt på ydersiden. Kroppens og omgivelsernes varme vil få fugten til at fordampe, og fordampningen vil skabe en nedkøling af det lag af luft, der er mellem ulden og kroppen. Det vil have en behagelig kølende effekt.

Man skal selvfølgelig ikke tage en tyk uldtrøje på i varmt vejr – ligesom man ikke ville tage en tyk bomulds- eller (polyester)fleece-trøje på – men en tynd uld-T-shirt vil være væsentlig mere komfortabel end en tynd bomulds- eller polyester-T-shirt.

Foto: Camilla Hylleberg
En tynd uld-T-shirt er perfekt til vandring i varmt vejr. Foto: Camilla Hylleberg

2. Uld giver god beskyttelse mod UV-stråling

Der er endnu en god grund til at bruge uld om sommeren. Udover at være temperaturregulerende, er uld også velegnet til at beskytte mod UV-stråling. Uld absorberer UV-stråling langt bedre end f.eks. bomuld og nylon. Det vil derfor beskytte din krop bedre mod solens stråler (fordi materialet absorberer strålingen i stedet for at lave den passere igennem). Mørkere farver vil absorbere mere UV-stråling. Og fordi ulden har en kølende effekt i varmt vejr, vil en mørk uld-T-shirt ikke føles lige så varm som f.eks. en mørk bomulds-T-shirt – selv når solen bager.

Man skal være opmærksom på, at helt tynde materialer giver mindre UV-beskyttelse end tykkere materialer. UV-beskyttelsen i et materiale vil også afhænge af, hvordan ulden er vævet. Men selv tynde merinouldmetervarer vil oftest have en ganske høj UV-beskyttelsesfaktor. De fleste af de uldprodukter vi sælger, vil ligge et sted mellem UPF 30 og 50.

Foto: Camilla Hylleberg
.. eller til afslapning i solen. Foto: Camilla Hylleberg

3. Uld er svedtransporterende

Udover de fremragende temperaturregulerende egenskaber, er uld også fremragende til at transportere sved væk fra kroppen og holde dig tør, når pulsen kommer op. Det skyldes, at uld både er absorberende og vandskyende på samme tid. Uld kan absorbere helt op til 30 % af sin vægt i vand uden at føles vådt. Et materiale som nylon kan til sammenligning kun absorbere ca. 7 % af sin vægt.

Fugten absorberes i uldfibrenes proteinkerne, mens uldfibrenes vandskyende overflade vil forblive tør. Når du er aktiv i varmt vejr, og begynder at svede, fordi kroppen overopheder, vil uld altså transportere sveden væk, så du holder dig tør. På samme tid skaber det en kølende effekt, når fugten fordamper fra materialet. Det giver et helt unikt komfortabelt miljø – især ved moderat intensitet, hvor man ikke sveder så meget, at materialet bliver fuldstændig gennemblødt.

Foto: Icebreaker
En top i merinould vil være oplagt som superkomfortabel løbetrøje. Foto: Icebreaker

4. Uld kommer ikke til at lugte

En af de mest roste egenskaber ved uld er på sin vis lidt af en overdrivelse: Hvis du sveder nok i dit uldtøj og gør det tilpas mange dage i træk, skal det nok komme til at lugte på et eller andet tidspunkt. Men uld er imponerende lugtresistent, og der skal rigtig meget til, før en uldtrøje kommer til at lugte af sved. De to primære grunde til, at uld ikke kommer til at lugte, er uldens imponerende evne til at håndtere fugt, og uldfibrenes overfladestruktur. Fordi uld regulerer fugtniveauet så godt og fordi uldfibrenes overflade har en struktur, der ikke giver gode forhold for bakterier, vil de bakterier, der forårsager lugten af sved, have enormt dårlige levevilkår i uld. Derfor vil uld ikke så hurtigt komme til at lugte.

Ulds lugtresistens gør det enormt velegnet til brug i varmt vejr, hvor man oftest ikke kan undgå at komme til at svede. Det gør desuden, at man kan have en uldtrøje på mange dage i træk, uden nødvendigvis at skulle vaske den. Alene den årsag, gør uld helt optimalt til rejser og længere ture, hvor der kan være langt mellem vaskemulighederne, og man ikke kan have så meget ekstra tøj med sig. Uld om sommeren er altså ikke nogen dårlig idé!

Foto: Jesper Helbo Knudsen
En uld-T-shirt er især helt genial til længere rejser, hvor man kommer ud for lidt af hvert og ikke altid har mulighed for et bad eller for at vaske tøj. Foto: Jesper Helbo Knudsen

5. Uld krøller ikke så let og er velegnet til pæn brug

Endnu en af de mange fordele ved uld er, at det er naturligt krøllefrit. Det er en fordel, der  især gør sig gældende på længere rejser. Her skal man på samme tid pakke så lidt som muligt og så alsidigt som muligt. Foruden ikke at krølle så nemt, er uld samtidig et pænt og lækkert materiale at se på. Fordi uldfibrene selv er “krøllede” og ulden derfor får en let og luftig struktur, vil uld ikke så let få folder eller blive krøllet at se på – i modsætning til f.eks. bomuld, der har en meget tæt og kompakt struktur og derfor let krøller. Derfor vil ulden sjældent have behov for at blive strøget, hvis man f.eks. skal se ordentlig ud på et restaurantbesøg.

En uld-T-shirt, der både har forrygende temperaturregulerende egenskaber og samtidig er lugtresistent og ser pæn og nydelig ud, kan sagtens bruges en lang dag på vandrestierne og blive på, når man efterfølgende skal ud og spise – og man kan ofte fint have den samme T-shirt på igen dagen efter, når man skal på sightseeing ude i byen. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre med f.eks. en syntetisk T-shirt. Den har for det første et meget mere “sportsagtigt” look. Og for det andet kommer den til at lugte imponerende dårligt, når man har svedt lidt i den.

Foto: Icebreaker
En uld-T-shirt og et par jeans eller shorts er perfekt til almindelig pæn hverdagsbrug. Foto: Icebreaker

Se vores store udvalg af uldprodukter til kvinder:

.
Find din nye uldtrøje i webshoppen

 


Se vores store udvalg af uldprodukter til mænd:

.
Find din nye uldtrøje i webshoppen

 


Indholdsoversigt