Det er sæson for varme jakker! I den anledning stiller vi skarpt på de isoleringsmaterialer, der gør de varme jakker så dejligt varme. I første omgang giver vi dig 5 gode grunde til at vælge dun.

Se hele vores store udvalg af dunjakker til kvinder

Se hele vores store udvalg af dunjakker til mænd

5 gode grunde til at vælge dun

Dun er ganske enkelt et imponerende materiale. Her har du de 5 bedste grunde til at du skal vælge dunisolering:

  • Dun har den bedste varme/vægt-ratio af alle isoleringsmaterialer.

Trods mange års forskning og produktudvikling, er der stadig ikke nogen syntetiske materialer, der kan konkurrere med de fineste dunkvaliteter, når det kommer til at levere maksimal varme i en let og komprimerbar pakke. De fineste dun har ganske enkelt en elasticitet og en fylde, der gør at de kan binde ekstremt meget varm luft, i forhold til hvor lidt de vejer. Duns imponerende varme/vægt-ratio bliver især tydelig i de helt store, tykke jakker og soveposer, hvor der vil være markant forskel på dun- og fiberversionerne. Du kan læse mere om forskellene på dun og fiber i udstyrsguiden.

  • Dun er åndbart og komfortabelt.

En anden af duns store fordele er, at dun ånder rigtig godt. Den åbne, lette struktur, dunene skaber, giver kroppen god mulighed for at komme af med overskudsvarme – og temperaturregulere i det hele taget. De fleste der har prøvet at sove i både en dunsovepose og en fibersovepose, vil have mærket denne forskel i åndbarhed og komfort på egen krop.

  • Dun har utroligt lang levetid.

Udover at være lettere og varmere end de syntetiske alternativer, har dunene også den store fordel, at de holder meget længere. De syntetiske fibre i fiberisolering vil miste lidt af deres elasticitet med tiden, og det betyder at fiberisolering vil falde sammen og miste “loft” og isoleringsevne over tid. Dun vil derimod kunne holde den samme fjerlette elasticitet i  20-30 år, så med den rette pleje, vil en dunjakke eller -sovepose kunne bevare den samme isoleringsevne så længe den overhovedet kan hænge sammen.

  • Dun er 100 % genanvendeligt.

Ud over at være ekstremt langtidsholdbart, er dun nærmest direkte genanvendeligt. Selve dunene vil i rigtig mange tilfælde kunne holde væsentligt længere end den jakke, sovepose eller dyne, de er puttet ind i. Når produktet en dag er slidt op, er det heldigvis relativt ligetil at tage dunene ud, vaske og tørre dem og bruge dem igen i et nyt produkt.

  • Dun er et bionedbrydeligt naturmateriale.

Endelig er dun et 100 % naturligt materiale, der komposterer fuldstændig problemfrit, når de en dag er så gamle, at de ikke længere kan bruges. Det giver dun nogle yderligere fordele ud fra et bæredygtighedsperspektiv: Dunene risikerer ikke at ende som affald, og produktionen er ikke afhængig ikke-fornybare ressourcer.

Gæs hos en af Fjällrävens dunleverandører. Foto: Fjällräven.

5 ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger dun

Der er stort set altid en bagside af medaljen… Her er de 5 vigtigste ting, det er værd at have i baghovedet, inden du lader dig forblænde fuldstændig af duns mange kvaliteter:

  • Dun kræver vedligeholdelse og pleje.

Vi nævnte ovenfor, at dun er ekstremt langtidsholdbart, men det kræver altså en indsats. Når du bruger din dunjakke eller – sovepose, vil snavs og fedtstof fra kroppen sætte sig i dunene og få dem til at klumpe lidt sammen. Derfor skal dun vaskes og tørres en gang imellem, for at fungere optimalt – og det er lidt besværligt. Vasken er rimeligt ligetil, men tørreprocessen kræver tålmodighed og en god tørretumbler! Du kan læse mere om vask af dun i udstyrsguiden.

  • Dun har ikke godt af vand og fugt.

Fugt er duns store akilleshæl! Hvis dunene bliver rigtigt gennemblødte, falder de fuldstændig sammen og bliver til et ubrugeligt koldt omslag. Og så er de svære at få tørre igen… Samtidig er det vigtigt at få en våd dunjakke eller sovepose tør igen så hurtigt som muligt. Er din jakke bare lidt regnvåd i ydersiden, kan du hænge den til tørre eller lægge den oven på radiatoren. Er den helt gal, slipper du ikke for at smide den en tur i tørretumbleren.

  • Der er forskel på dun.

Dun kommer typisk med en “fillpower”, der angiver “kvaliteten” af dunene. “Fillpower” angives med et tal (mellem 500 og 900), der oplyser hvor meget dunene fylder pr. vægtenhed (i de amerikanske enheder “cubic inches per ounce”). Jo højere tal, jo lettere, finere dun. De fineste dunkvaliteter (>700) vil have længere levetid, veje mindre og kunne komprimeres mere end de grovere (<700).  Du kan læse mere om forskellen på dyre og billige dunjakker i udstyrsguiden.

  • Det er vigtigt, at dunene er produceret ansvarligt.

Dun kommer fra ænder og gæs, og der er stor forskel på hvordan man behandler den slags forskellige steder i verden. Sørg for at vælge en producent, der har en fornuftig politik omkring hvor de får deres dun fra. Certificeringer som “Responsible Down Standard” sikrer, at der er taget vare på dyrevelfærd og bæredygtighed i produktionen. Vi sælger udelukkende dunprodukter fra producenter, der har stiller strenge krav til dyrevelfærd og bæredygtighed i produktionen.

  • Dun er dyrt – særligt når kvaliteten er høj og produktionsforholdene i orden.

Sidst, men ikke mindst er der prisen. Dun er langt dyrere end syntetisk isolering – især hvis dunene er af høj kvalitet, og du skal have sikkerhed for at produktionen er foregået efter høje etiske standarder. Noget af prisen vil kunne opvejes af dunenes lange levetid, men gode dun er et luksusmateriale, og den slags er ikke billigt!

Se hele vores store udvalg af dunjakker til kvinder

Se hele vores store udvalg af dunjakker til mænd

Indholdsoversigt