Det er sæson for varme jakker! I den anledning stiller vi skarpt på de isoleringsmaterialer, der gør de varme jakker så dejligt varme. I denne omgang får du 5 gode grunde til at vælge syntetisk fiberisolering.

Se hele vores udvalg af fiberjakker til kvinder

Se hele vores udvalg af fiberjakker til mænd

5 gode grunde til at vælge fiber

Fiberisolering minder på mange måder om dun, men har nogle lidt andre egenskaber. Her får du de 5 bedste grunde til at vælge fiberisolering:

  • Fiberisolering er varmt, let, kompakt og prisstærkt

Fiberisolering blev udviklet som et syntetisk alternativ til dun, og har meget af den samme, lette, luftige og komprimerbare struktur. Fiberisoleringbestår typisk af nogle hule polyestertråde, der er spundet eller viklet løst, for at give materialet en masse fylde, så det kan binde den varme luft, din krop afgiver.

Fiberisolering er ikke helt så let og komprimerbart som de letteste dunkvaliteter, men de bedste fibermaterialer kommer tæt på. Og så har fiber nogle andre egenskaber, der gør det til et rigtig godt alternativ til dun. Endelig er det typisk markant billigere end dun!

  • Fiberisolering varmer selv om det er vådt

En af de største fordele ved fibermaterialer er, at det – modsat dun – kan tåle vand! Fibermaterialer egner sig især godt til temperaturer omkring frysepunktet, hvor man har brug for ordentlig isolering, men samtidig risikerer masser af vand og fugt.

Fordi polyesterfibrene stort set ikke absorberer vand, vil vandet sidde mellem fibrene, og derfor have meget lettere ved at vrides eller fordampe ud af materialet. Desuden vil fiberisolering ikke falde sammen når det bliver vådt, og derfor vil det bevare en del af isoleringsevnen. Det er guld værd i blandet, uforudsigeligt efterårs- og vintervejr – både til hverdag og på tur.

  • Fiberisolering tørrer hurtigt og er let at rengøre og vedligeholde

Fordi polyesterfibrene ikke binder vand, tørrer fiberisolering langt hurtigere end dun. Det er både en fordel i brug, og i forbindelse med vask og vedligehold. På tur betyder det, at  du godt kan få en fiberjakke tør igen, selv om den er blevet godt våd og du bor i telt – modsat en dunjakke. Og så er fiberisolering væsentlig lettere at vaske og tørre end dun.

En fiberjakke eller -sovepose kan vaskes i almindelig vaskemaskine med et mildt vaskemiddel og gerne på et skåneprogram. De fleste fiberjakker kan også fint tørretumbles (tjek altid anvisningen), men kan også bare hænges op efter vask og klare arbejdet selv! Modsat en dunjakke, der skal tørretumbles i timevis for at undgå dunene klumper sammen. Det gør fiberisolering utroligt let at have med at gøre – både på tur og i det daglige.

  • Fiberisolering kan produceres i genanvendte og genanvendbare materialer

Modsat dun er fiberisolering ikke et bionedbrydeligt naturmateriale. Fiberisolering er for det meste fremstillet af 100 % polyester – altså essentielt plastik. Til gengæld betyder det, at materialet kan genanvendes, og blive til nye produkter. Det sparer ressourcer som vand, elektricitet og fossile brændstoffer, der ville have været nødvendige for at producere nye materialer.

Polyester kan ikke genanvendes i det uendelige, og processen er noget mere kompliceret end det er tilfældet med dun, så på et eller andet tidspunkt vil det ende som affald. Men hvis du sørger for at aflevere din udtjente fiberjakke eller -soveposer til genbrug (f.eks. i vores genbrugscontainere), kommer råmaterialerne tilbage i kredsløb. Flere og flere fiberjakker er allerede fremstillet af genanvendt polyester, og kan nå at blive til nye jakker igen, inden materialet har mistet for meget kvalitet til at kunne genanvendes.

  • Der findes fiberisolering til mange forskellige formål og behov

Som sagt er fiberisolering i udgangspunktet skabt som et syntetisk, og mindre sart, alternativ til dun. De mange forsøg på at efterligne dun bedst muligt, har affødt en del forskellige materialer med forskellige forcer.

Nogle fibermaterialer efterligner dun meget direkte, og skal placeres i små kamre ligesom dun, for ikke at ende nede i bunden af jakken. Disse materialer kommer tættest på dun i vægt og komprimerbarhed.

Langt de fleste fibermaterialer kommer derimod i lette, luftige “plader”, der mindere om vat. De kræver ikke en masse små lommer, hvilket betyder, at man kan spare en masse syninger, og skabe en mere ensartet overflade, der både er mere slidstærk og mere vindtæt.

Endelig er nogle fibermaterialer lavet af én lang tråd. Det betyder, at der ikke er nogle små ender, der kan arbejde sig ud af ydermaterialet (ligesom dun kan gøre det). Disse materialer kan derfor kombineres med mindre tætvævede og mindre vindtætte ydermaterialer, og skabe langt mere åndbar fiberisolering, der er oplagt til aktiv brug i koldt vejr.

Foto: Martin Olson, Tierra.

3 ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger fiber

Dun og fiber er i udgangspunktet tiltænkt samme brug, men har lidt forskellige egenskaber, når man kigger nærmere efter. Og ligesom med dun, vil der være nogle ting, det er godt at være opmærksom på, hvis du hælder til fiberisolering.

  • Fiberisolering har ikke samme levetid som dun

Med tiden vil polyesterfibrene miste elasticitet. Det sker både når du pakker jakken eller soveposen sammen og ud igen, men også helt naturligt. Det betyder, at fiberisoleringen vil miste lidt af sin fylde og blive lidt mere flad i det. Det vil også betyde, at den mister lidt isoleringsevne. En 10 år gammel fibersovepose, vil derfor være mindre varm end da den var ny – uanset hvor godt du har passet på den.

  • Fiberisolering er kun bæredygtigt, hvis det bliver genanvendt ordentligt

Fordi fiberisolering essentielt er plastik, giver det i udgangspunktet kun bæredygtigt, hvis det bliver genanvendt ordentligt. Fiberisolering kan sagtens være fremstillet af genanvendte materialer, hvilket hjælper gevaldigt på produktets økologiske fodaftryk, men det er stadig vigtigt, at det ikke ender som affald, når du er færdig med at bruge det.

Fordi syntetiske materialer ikke kan nedbrydes i naturen og indgå i et naturligt kredsløb, er det vigtigt at vi holder de syntetiske materialer, vi har sat i verden, i kredsløb så længe som muligt. Det gør vi ved at bruge dem så længe som muligt, og sørge for at de efterfølgende bliver genanvendt.

Læs mere om genanvendelse af tekstiler og vores genbrugsstationer

  • Der er stor forskel på fiberisolering – sørg for at vælge det, der passer til dit behov

Med dun er det bare et spørgsmål om at se på tykkelse på jakken/soveposen, og kigge på filpower’en – så ved du hvad du har med at gøre. Med fiberisolering er det lidt mere kompliceret. Fordi fiberisolering f.eks. kan kombineres med både meget tætte og meget lidt tætte ydermaterialer, kan to fiberjakker i samme tykkelse godt have meget forskellige egenskaber: Den ene kan være meget beskyttende og meget lidt åndbar, mens den anden kan være meget åndbar, men beskytte mindre godt mod kold vind.

Derudover findes der en række forskellige producenter af fiberisolering, og det kan være svært at sammenligne direkte. Det kan være lidt en jungle at vælge mellem Primaloft, Coreloft, G-Loft, Thermoball, Heatseeker, Plumafill, og hvad det ellers hedder, altsammen! Her vil vores råd være at kigge på tykkelsen af jakken/soveposen, vægten og ydermaterialets tæthed. Hvis to fiberjakker virker lige tykke, er ca. lige tunge og har nogenlunde lige tætte ydermaterialer, kan de nok nogenlunde det samme – uanset hvad isoleringen hedder.

Se hele vores udvalg af fiberjakker til kvinder

Se hele vores udvalg af fiberjakker til mænd

Indholdsoversigt