Foråret er over os, og verden begynder lige så langsomt at åbne op. Sommerhalvåret er altid højsæson for friluftsliv og -ture, og især i år er vi nok mange der trænger til at komme ud under åben himmel og nyde livet, naturen og hinandens selskab. Og hvis du planlægger lange dage udendørs med vekslende intensitet og risiko for skiftende vejr, er et par gode bukser en virkelig god investering. Vi guider til valg af bukser til sommerhalvåret.

.

Se hele vores store udvalg af bukser og shorts til kvinder i webshoppen

Se hele vores store udvalg af bukser og shorts til mænd i webshoppen

1.Vælg komfort direkte mod huden

I vinterhalvåret er buksernes primære funktion at fungere som beskyttende yderste lag. Derfor vil de ofte blive brugt uden på et par lange underbukser, der giver varme og sørger for temperaturregulering og svedtransport.

I sommerhalvåret vil du kun sjældent have brug for lange underbukser, så dine friluftsbukser skal gøre noget af inderlagets arbejde. Det betyder først og fremmest, at de skal være behagelige direkte mod huden. Det er også en stor fordel, hvis materialet er svedtransporterende og temperaturregulerende, så bukserne ikke kommer til at føles klamme og klistrede mod huden, hvis du sveder i dem.

2. Gå efter kort tørretid og en vandafvisende overflade

På mange sommerture vil det være lunt nok til at det ikke gør det store at blive en lille smule våd, hvis du kan blive hurtigt tør igen. Desuden vil du hurtigt komme til at koge, hvis du trækker i skaltøjet – også selv om det er en af de åndbare varianter. Et par bukser med en vandafvisende overflade kan godt holde en kort byge stangen, hvilket betyder at du kan lade skaltøjet ligge i rygsækken lidt oftere. Hvis bukserne oven i købet er hurtigtørrende, kan du i mange tilfælde også sagtens leve med at blive en lille smule våd – i hvert fald så længe du er i gang. 

Et par vandtætte og åndbare skal- eller regnbukser bør stadig være en del af oppakningen på alle længere ture ud i naturen, for at beskytte mod at blive gennemblødt og efterfølgende underafkølet, hvis vejret pludselig slår om. Men hvis du kan slippe for at skulle stoppe op og tage regntøj på hver gang det begynder at dryppe lidt, har du gjort livet lidt lettere for dig selv.

3. Tænk åndbarhed og luftcirkulation frem for vindbeskyttelse

I vinterhalvåret vil vind (og den medfølgende chillfaktor) være en af de primære årsager til underafkøling. Derfor er det vigtigt at vinterbukser giver god vindbeskyttelse. I lunere vejr vil vinden ikke have samme effekt, så der giver det mening at vælge nogle mindre tætte bukser, der til gengæld ånder bedre. I mange tilfælde vil det ligefrem være en fordel, hvis der kan passere lidt vind gennem materialet, fordi det hjælper med at transportere overskudsvarme væk fra kroppen.

Balancen mellem vindbeskyttelse og luftcirkulation er en af nøglerne til at holde sig tør og komfortabel, og i sommerhalvåret tipper vægtskålen mod god luftcirkulation frem for høj vindbeskyttelse.

4. Overvej om benene skal kunne lynes af

Mange sommervandrebukser er designet så underbenene kan lynes af lige over knæet. Det giver dig mulighed for at omdanne bukserne til shorts, hvis det er varmere end forventet. På den måde kan du nøjes med at have ét par bukser med, i stedet for både bukser og shorts. Du slipper også for at stå i underbukser, hvis du får behov for at skifte midt på vandrestien.

Lynlåsen vil til gengæld gøre bukserne en lille smule tungere og lidt mere klodsede at have på. Nogle kan føle at lynlåsen på benene er direkte generende at gå med. At kombinerere bukser og shorts har desuden den lille ulempe, at du ikke har mulighed for at regulere vindbeskyttelse og åndbarhed omkring hoften og underlivet. Et par tynde, lette løbe- eller vandreshorts fylder og vejer meget lidt i rygsækken, så de kan også fint kombineres med et par gode sommervandrebukser. De er desuden væsentligt mere luftige på en varm dag end et par “zip off”-vandrebukser, der er lavet til shorts.

5. Passer materiale, design og detaljer til det, du primært skal bruge bukserne til?

Det sidste råd er meget generelt, og gælder sådan set for alle slags bukser til al slags friluftsliv: Overvej, hvad du primært kommer til at bruge bukserne til, og om materialer, design og detaljer passer til det formål.

Hvis du først og fremmest skal bruge bukserne til vandring, og måske endda skal gå lange ture med mange højdemeter, vil det være en fordel at de er lette og simple, med fokus på fuld bevægelsesfrihed. Det kan være fint med et par lommer til småting, men det er generelt bedre og mere komfortabelt at gå med den slags i rygsækken – f.eks i de små lommer, der ofte er på hoftebæltet. Derfor kan det være en fordel at gå efter bløde, strækbare nylon- eller polyesterbukser med lav vægt, maksimal bevægelsesfrihed, god svedtransport og kort tørretid.

Kommer du primært til at bruge bukserne til almindelig fritidsbrug og friluftsliv – f.eks. i skoven – kan det være praktisk med lidt flere lommer. Det giver også ofte mening at prioritere slidstyrke over åndbarhed – især på knæ og bagdel. Det er også godt at være opmærksom på, at lidt kraftigere bukser i en bomuldsblanding håndterer tornebuske og vildfarne gløder fra et bål meget bedre end lette, hurtigtørrende nylon- og polyestermaterialer.

Læs også vores store guide til friluftsbukser til alle formål

.

Se hele vores store udvalg af bukser og shorts til kvinder i webshoppen

Se hele vores store udvalg af bukser og shorts til mænd i webshoppen

Indholdsoversigt