Efterårsferien er oplagt til at komme ud i naturen og få et afbræk fra hverdagen. Vi har samlet 5 forslag til både større og mindre ture, der byder på masser af frisk luft og eventyr for store og små, unge og gamle.

1. Telt-, shelter- eller vandretur i nærområdet

Foto: Camilla Hylleberg

En af de mest oplagte friluftsaktiviteter i efterårsferien, er at tage på opdagelse i nærområdet. At komme ud i naturen og sove under åben himmel – enten i telt, hængekøje, bivuak eller shelter – og måske lave et bål at hygge omring om aftenen, kan give en følelse af at have været meget langt væk fra hverdagen.

Man kan både planlægge en vandretur på nogle af de mange vandrestier herhjemme eller tage en overnatning eller to i den nærmeste større skov. Der findes rigtig mange små og store lejrpladser og shelters, man kan benytte gratis, samt områder med fri teltning i hele landet. Naturstyrelsen har et fint oversigtskort over lejrpladser i Danmark, så det er bare at vælge et sted, pakke tasken og komme ud ad døren!

Man kan også bare pakke en taske med nogle siddeunderlag, lidt varmt tøj og noget kogegrej, og tage ud og lave en kop varm kakao og en simpel eftermiddagssnack et roligt sted i den lokale skov. Bare det at etablere en lille lejr og tilberede lidt mad under åben himmel giver en helt anden følelse af at være på tur end en almindelig gåtur i skoven – især for de mindste.


2. Flerdages vandreture herhjemme eller i det sydlige Sverige

Foto: Adrian Munch Larsen

En flerdages vandretur hvor man går fra lejrplads til lejrplads og har et lille mål for hver dag, er også en rigtig god måde at komme mentalt og fysisk væk fra hverdagen. Man får rørt sig, brugt nogle kræfter, og kan samtidig koble fra og slappe af.

Man kan både planlægge en flerdagestur med korte dagsetaper i roligt tempo, hvor man har tid til at holde pauser og nyde livet undervejs, og plads i tasken til at medbringe lidt ekstra luksus, eller pakke ultralet og minimalistisk og nyde frihedsfølelsen ved at kunne tilbagelægge lange stræk i raskt tempo, sætte en simpel lejr op og få en god og velfortjent nats søvn oven på dagens strabadser.

Der er rigtig gode muligheder for smukke og varierende vandreture i det meste af Sydsverige, f.eks. langs Skåneleden, men vi har også rigtig fine længere vandreture herhjemme. Man kan f.eks. gå dele af Hærvejen, GendarmstienCamønoen eller en af de mange andre længere ture, der findes rundt om i Danmark.


3. Kanotur på Gudenåen eller i Sydsverige

Foto: Rasmus Normann Levin Larsen

Kanotur er en anden god måde at komme ud og nyde det gode vejr, både i store og små grupper, og med eller uden børn. En pakket kano med mad og lejrudstyr til et par dage giver en følelse af frihed og ro, der er svær at matche – uanset om man er mest til at glide med strømmen i roligt tempo, eller padle raskt til og komme vidt omkring.

Gudenåen er det oplagte sted af tage på en længere kanotur herhjemme, og er en vaskeægte dansk klassiker. Her er både store, åbne søer og lange, rolige stykker, og der er mange overnatningsmuligheder langs åen.

Vil man have lidt mere vildmarksfølelse, kan det varmt anbefales at tage en tur over Øresund til Halen i Blekinge, der ikke uden grund kalder sig selv for Sydveriges sidste vildmark. Fra kanoudlejningen ved Olofströms Kanotcentral har man adgang til en masse fantastiske kanoture i smukt svensk skov- og klippeterræn. Der mange er gode shelter- og teltpladser, så det er bare at planlægge en rute og komme afsted. Det kan især anbefales at tage ind til området Raslången. Det kræver en lidt længere overbæring i vestenden af søen Halen, men det er absolut den smule ekstra besvær værd – området er forrygende vildt og øde og føles langt fra alting, med tanke på hvor realtivt tæt på og let tilgængeligt det er.


4. Havkajak i de danske farvande

Foto: Christian Fester

Havkajak er en af de friluftsaktiviteter, vi har rigtig gode forhold til herhjemme. De mange danske småfarvande med øer, vige og bugter er fulde af små havkajak-perler, og den flotte efterårsvejrudsigt lægger i den grad op til en længere tur i havkajakken.

Isefjorden/Roskilde fjord er et af de steder, der byder på rig mulighed for længere ture i havkajak, og der er masser af shelters og små lejrpladser at overnatte på i området.

Lidt længere sydvestpå ligger Det Sydfynske Øhav, der er kendt for at være lidt af et havkajakparadis. Guidebogen “Havkajak – Guide til Det Sydfynske Øhav” giver godt overblik over de mange muligheder for ture i området, samt overnatningssteder, udlejningssteder og kurser.


5. Bouldering på Kjugekull

Foto: Petter Ulmert

Efterårets lavere temperaturer betyder bedre friktion på klippen og indvarsler starten på bouldering-sæsonen. Og selvom vi ikke har klatredestinationer herhjemme, udover Bornholm, findes der verdensklasse-bouldering lige ovre på den anden side af Øresund, ved Kjugekull i Skåne.

Kjugekull er et lille natureservat, der ligger smukt placeret ved Ivösjön. Københavnerne kan uden problemer tage til Kjuge på en dagstur. Vil man gerne bruge lidt mere tid på Kjuge, er der mulighed for overnatning på nogle af de nærliggende campingpladser. Der findes også en YouTube-kanal, KjugeBloc, hvor man kan få overblik og inspiration, hvis man ikke har guidebogen, “Kjugekull bouldering”.

Er man ikke til bouldering, er der også mulighed for traditionel klatring på Kullen eller sportsklatring ved Soffabacken, der også ligger inden for to timers kørsel fra København. Og så er der selvfølgelig også vores “egen” klatredestination, Bornholm, der byder på både sportsklatring, traditionel klatring og bouldering.


Læs også

Aktivitet | 4 gode grunde til at tage på efterårstur på fjeldet

Indholdsoversigt