Forårets helligdage giver nogle forlængede weekender, der er som skabt til at tage på lidt længere ture ud i naturen. Selvom vejrudsigten for pinsen ikke lægger op til helt så forrygende sommervejr som de sidste par dage har budt på, ser det stadig ud til at vi får en lang helligdagsweekend med masser af sol og varmt vejr – perfekt til at komme ud under åben himmel! Vi har samlet 5 forslag til weekendture, der byder på frisk luft og eventyr for store og små, unge og gamle.


1. Telt- eller sheltertur i nærområdet

Foto: Martin Nordmark.

Noget af det mest oplagte, man kan bruge en forlænget weekend på, er at tage på opdagelse i nærområdet. Bare det at komme ud i naturen, sove under åben himmel – enten i telt, hængekøje, bivuak eller shelter – og måske lave et bål at hygge omring om aftenen, kan give en følelse af at have været meget langt væk fra hverdagen.

Man kan både planlægge en vandretur på nogle af de mange vandrestier herhjemme, eller bare tage en overnatning eller to i den nærmeste større skov. Der er masser af oplevelser for især familiens mindste i de danske skove, og tager man en slackline med, er der underholdning for alle aldre, størrelser og niveauer.

Der findes rigtig mange små og store lejrpladser og shelters, man kan benytte gratis, samt områder med fri teltning i hele landet. Naturstyrelsen har et fint oversigtskort over lejrpladser i Danmark, så det er bare at vælge et sted, pakke tasken og komme ud ad døren!


2. Vandreture herhjemme eller i det sydlige Sverige

En flerdages vandretur hvor man går fra lejrplads til lejrplads og har et lille mål for hver dag, er også en rigtig god måde at komme mentalt og fysisk væk fra hverdagen. Man får rørt sig, brugt nogle kræfter, og kan samtidig koble fra og slappe af.

Man kan både planlægge en flerdagestur med korte dagsetaper i roligt tempo – hvor man har tid til at holde pauser og nyde livet undervejs, og plads i tasken til at medbringe lidt ekstra luksus – eller man kan pakke ultralet og minimalistisk og nyde frihedsfølelsen ved at kunne tilbagelægge lange stræk i raskt tempo, sætte en simpel lejr op og få en god og velfortjent nats søvn oven på dagens strabadser.

Der er især gode muligheder for lange, smukke og varierende vandreture langs Skåneleden i Sydsverige, men vi har også rigtig fine længere vandreture herhjemme. Man kan f.eks. gå dele af Hærvejen, GendarmstienCamønoen eller en af de mange andre længere ture, der findes rundt om i Danmark. Dansk Vandrelaug har en oversigt over længere danske vandrestier, der kan bruges som inspiration.


3. Kanotur på Gudenåen eller i Sydsverige

Kanotur er en genial måde at komme ud i naturen og nyde det gode vejr, både i store og små grupper og med eller uden børn. En pakket kano med mad og lejrudstyr til et par dage giver en følelse af frihed og ro, der er svær at matche – uanset om man er mest til at glide med strømmen i roligt tempo, eller padle raskt til og komme vidt omkring.

Gudenåen er det oplagte sted af tage på en længere kanotur herhjemme, og er en vaskeægte dansk klassiker. Her er både store, åbne søer og lange, rolige stykker, og der er mange overnatningsmuligheder langs åen.

Vil man have lidt mere vildmarksfølelse, kan det varmt anbefales at tage en tur over Øresund til Halen i Blekinge, der ikke uden grund kalder sig selv for Sydveriges sidste vildmark. Fra kanoudlejningen ved Olofströms Kanotcentral har man adgang til en masse fantastiske kanoture i smukt svensk skov- og klippeterræn. Der mange er gode shelter- og teltpladser, så det er bare at planlægge en rute og komme afsted. Det kan især anbefales at tage ind til området Raslången. Det kræver en lidt længere overbæring i vestenden af søen Halen, men det er absolut den smule ekstra besvær værd – området er forrygende vildt og øde, med tanke på hvor let tilgængeligt det er, og giver en fantastisk følelse af at være langt væk fra alting.


4. Havkajak i de danske farvande

Havkajak er for alvor en af de friluftsaktivteter, vi har gode forhold til herhjemme. De mange danske småfarvande med øer, vige og bugter er fulde af små havkajak-perler, og Pinse-vejret er oplagt til  en længere tur i havkajakken.

Isefjorden/Roskilde fjord er et af de steder, der byder på rig mulighed for længere ture i havkajak, og der er masser af shelters og små lejrpladser at overnatte på i området.

Lidt længere sydvestpå ligger Det Sydfynske Øhav, der er kendt for at være lidt af et havkajakparadis. Guidebogen “Havkajak – Guide til Det Sydfynske Øhav” giver godt overblik over de mange muligheder for ture i området, samt overnatningssteder, udlejningssteder og kurser.


5. Klippeklatretur til Bornholm, Sverige eller det sydlige Norge

Klatring på Kullaberg. Foto: Camilla Hylleberg.

Selvom det egentlig ser ud til at blive for varmt til at friktionen på klippen er optimal, er pinsen alligevel en fuldstændig oplagt mulighed for klatrerne til at komme ud af klatrehallerne, få noget sol i hovedet og prøve kræfter med noget rigtig klippe.

For sjællænderne er der ikke ret langt til traditionel klatring på Kullen, bouldering på Kjugekull eller sportsklatring ved Soffabacken, der alle ligger inden for to timers kørsel fra København. Og så er der selvfølgelig også vores “egen” klatredestination, Bornholm. Har man mod på at køre lidt længere, er der masser af både trad- og sportsklatring i Gøteborg-området, samt verdensklasse trad-klatring Bohuslän inden for 4-6 timers kørsel fra København. Færgeforbindelsen fra Frederikshavn til Gøteborg gør at jyderne ikke har ret meget længere end sjællænderne til de to områder, og nordjyderne kan desuden hoppe på færgen fra Hirtshals til Kristiansand og klatre lange multipitch-ruter i Nissedal, der ligger inden for 5-6 timers transport fra Aalborg.


Til sidst skal det nævnes at vejrudsigten for weekenden er rigtig god alle de nævnte steder, så hvis man har mulighed for at komme afsted, er det bare at gøre det!!

Pakket og klar til vandretur! Foto: Jesper Edvardsen