Foråret er en perfekt årstid til at tage ud og sanke spiselige planter, urter og blomster. Det er en oplagt måde at komme ud og nyde landskabet på samtidig med, at du lærer noget om naturen og får introduceret nogle nye smage til kød(eller vegetar)-gryderne. 

Spiselige planter, urter og blomster findes vildt i naturen overalt, og i foråret er der masser af gode smage af gå efter, når nye skud spirer op ad jorden. Mest kendte er nok de hvidløgsduftende ramsløg, der ofte pryder skovbunden, samt de sviende brændenælder, der vokser stort set overalt – også ofte i vores haver – til stor frustration for mange.

Der findes dog andre mindre kendte – men ikke desto mindre vildt lækre – spiselige planter og urter, der kan sankes i foråret. Vigtigt er det blot at have respekt for de giftige planter, som også findes derude. Det er derfor en god idé at være 100 procent sikker på, hvad det er, du samler, inden det drysses over salaten eller steges på panden. En sanke-bog kan være behjælpelig at have med på sanke-tur i skoven, men også app’en ‘Vild Mad’ er god at have ved hånden, skulle der opstå tvivl.

Med det på plads, kan du tage på opdagelse i skov og naturområder og lære nogle af naturens spiselige planter og urter at kende. Udover at det er en sjov ude-aktivitet at sanke fra naturens spisekammer, så giver det også et ekstra pift til madlavningen.

Vi har snakket med outdoorkokken Benjamin Bay Carlsen, der driver firmaet Vildt om, hvad der er interessant at kigge efter, når du sanker i foråret.

Læs også: Friluftsidéer til påskeferie i Danmark

Gå på opdagelse i naturens spisekammer

Der er rigeligt med spiselige ting ude i naturen i foråret. Nogle af de mest interessante ting at sanke i forårssæsonen, er ifølge Benjamin Bay Carlsen ikke blot de mest kendte urter som ramsløg, brændenælde og skvalderkål, selvom de også fungerer super fint i køkkenet. 

“Der er så mange spændende ting lige nu, som er sjove at eksperimentere med. Det man skal være opmærksom på, når man bruger de vilde planter og urter i madlavningen er blot, at de har en del mere power end dem, vi finder i supermarkedet. Men når man bruger dem i madlavningen, kommer de virkeligt til sin ret”, lyder det fra fra Benjamin Bay Carlsen, der gennem sit firma Vildt tilbyder bålgastronomisk teambuilding, som det står formuleret på Instagram-profilen @vildmad.

Her følger nogle af Benjamins bud på, hvad du skal gå på jagt efter i foråret.

1. Blå Korsknap

Med et middelhavsagtig præg er blå korsknap en virkelig interessant vild urt. Den fungerer super godt i madlavningen, hvor den med sit middelhavsagtige præg fungerer rigtig godt til både kød- og grøntsagsretter. Smagen minder lidt om en blanding af rosmarin og salvie, og kan plukkes fra foråret og helt til efteråret. Ifølge Benjamin Bay Carlsen er den dog bedst at plukke her i forårsmånederne.

Læs mere om blå korsknap her.

2. Rød Tvetand

Rød Tvetand er nok en blomst/urt, de fleste af os før har set i en grøftekant eller lignende. Den vokser nemlig vildt mange steder. Den har nogle fine lyserøde blomster, der kan bruges som pynt i salater, mens bladende kan bruges som en erstatning for eksempelvis spinat. Den kan spises rå eller tilberedes. 

Læs mere om rød tvetand her

Rød Tvetand
Rød Tvetand. Foto: Benjamin Bay Carlsen

3. Gederams

Gederams er en spændende blomst, der kommer lidt senere hen ad foråret. Den har smukke lilla blomster og kan bruges lidt forskelligt alt efter, hvornår den sankes. De første unge skud smager lidt hed ad grønne og hvide asparges, og fungerer fremragende stegt i smør. En vaskeægte forårsspise! Når planten bliver større kan man ifølge Benjamin Bay Carlsen skrælle stænglen, og så ligner den til forvekslning en tynd hvid asparges. Bladende kan bruges som spinat – stuvet eller blancheret. 

Læs mere om gederamsen her.

4. Brøndkarse

“Den vilde brøndkarse er ikke som den brøndkarse, vi kender fra supermarkedet”, lyder det fra Benjamin Bay Carlsen. I stedet har den vilde version, du sanker i naturen, rent faktisk en virkelig lækker og gennemtrængende karsesmag, der gør den oplagt at bruge som smagsgiver til eksempelvis retter med fisk eller kylling. 

Brøndkarse vokser i nærheden af vand, men når du sanker den og bruger den i køkkenet, skal det være fra åer eller søer med vandgennemstrømning – dvs. vand i bevægelse – og god vandkvalitet. Steder som Utterslev Mose duer ikke her. 

Læs mere om brøndkarse her

5. Vild løg

Udover ramsløget, som de fleste efterhånden har stiftet bekendtskab med, findes der andre vilde løgarter. En af dem hedder noget så opfindsomt som Vild Løg . Den har lilla knopper og kan smides i salater eller den kan mortes og bruges som en smagsgivende løg-paste, forklarer Benjamin Bay Carlsen. 

6. Skovløg

Endnu et vild løgart er skovløget, der har en lang grøn stængel. Den ligner lidt en tynd porre eller forårsløg, og kan da også med fordel bruges som en ung forårsporre. Steg den på panden og brug den til grøntsager og fisk.

Læs mere om skovløg her.

7. Spøjsløg

Som navnet antyder, ser Spøjsløg lidt spøjs ud. Den har dog nogle fine hvide klokkeblomster og smager fremragende i forårskøkkenet med dens friske, syrlige løgsmag. Den kan bruges ligesom ramsløg – til pesto, urtesalt og som smagsgiver i retter. Men den fungerer også rå i f.eks. salater – lidt ligesom forårsløg. 

 

 

Indholdsoversigt