Nogle planlægger sommerferien flere måneder i forvejen, mens andre ser tiden an og venter til sidste øjeblik med at lægge sig fast på noget konkret. Hører du til sidstnævnte gruppe eller er i år bare året, hvor du har lyst til at være lidt mere spontan, så hjælper vi dig godt på vej. Vi har nemlig samlet 8 idéer til, hvor du kan tage hen i Danmark og Sydsverige i sommerferien – og hvad du skal lave. Idéerne tager selvfølgelig udgangspunkt i friluftsliv og aktiv ferie.

1. Udforsk vandrestierne og surf i bølgen blå i Thy

Naturen i og omkring Thy adskiller sig i den grad fra resten af landet og her er der i den grad lagt op til aktiv ferie med masser af friluftsliv. Stemningen og lyset er helt specielt her med de store klitområder og udsigten til det åbne hav. Men det er ikke kun strand, hav og klitter, der trækker. Faktisk er naturen i Thy meget varieret, for længere inde i landet, bag klithederne, dukker skovene op med sine skyggefulde trækroner samt tætte og til tider ufremkommelige bevoksning. Der er en årsag til, at området tilbage i 2008 blev indviet som Danmarks første nationalpark.

Måske er Nationalpark Thy da også det det eneste sted i vores lille land, hvor man med rette kan bruge ordet vildmark. Hvor du finder øde områder med mulighed for at “blive væk” for en lille stund. For som bekendt er det ikke meget decideret vildmark, vi har her i landet, men i Nationalpark Thy er der lagt op til ægte vildmarksoplevelser, lange vandreture og måske endda et dyp i bølgen blå.

Thy er nemlig også kendt for sine fremragende surfmuligheder. Bevæger du dig nordpå kommer du til Thys surferparadis, der populært kaldes Cold Hawaii, som ligger ved Klitmøller. Alt i alt findes der her 31 registrerede surfspots. Så hvis du har mod på at tage surfbrættet under armen og prøve kræfter med bølgerne, er der rige muligheder for det.

Læs også: 10 mindre kendte vandreruter i DK

2. Kanotur til Åsnen i Småland

Sverige er som bekendt plastret til med søer og dermed gode muligheder for at tilbringe en hel ferie på vandet. Kanoture er sjove for både børn og voksne og kan både være en magelig tur på vandet og en aktivitet, der sætter pulsen op og træner overkroppen. I Sydsverige er Immeln nok et af de mest besøgte steder i Sydsverige, når det gælder kanoture. Men kører du en times tid længere nordpå til Åsnen i Småland finder du et mindre besøgt område, som er mindst ligeså smukt, idyllisk og storslået. Åsnen er Smålands næststørste sø, og danner rammen om Åsnen Nationalpark, der blev indviet i 2018. Den absolut bedste måde at opleve området på er fra vandet, og på de mere end 900 øer, er der mulighed for at lægge kanoen til og få en øde oplevelse i Sydsveriges vildmark.

Den absolut beste måde at tilbringe Åsnen på er med telt og sovepose, og der findes både primitive lejrpladser og anlagte campingpladser til formålet. Hvis du hellere foretrækker tag over hovedet, kan du også vælge at overnatte i en hytte og evt. tage ud på dagsture i kanoen derfra. Getnö Gård har et udvalg af hytter, som du kan se her.

3. Ø-hop med havkajak i det Sydfynske Øhav

Sydfyn er kendt for øerne og den populære Øhavssti, der tager det vandrende godtfolk rundt i den sydfynske natur. Men en anden oplagt måde at opleve Sydfyn og det Sydfynske Øhav på, er fra vandet. Hop i havkajakken og gå på opdagelse blandt de mange idylliske øer og kyster. På de større øer som Ærø, Tåsinge og Langeland, er der rig mulighed for at krydre kajakferien med andre oplevelser. Men snyd ikke dig selv for at lægge til på nogle af de mindre øer som Bjørnø, Svelmø, Lyø, Avernakø, Drejø, Skarø og Strynø.

Mange af småøerne er desuden udstyret med fine offentlige shelterpladser eller primitive teltpladser. Der findes også private overnatningssteder, som tilbyder unikke overnatninger midt i naturen.

På Bjørnø er der mulighed for at få en bid mad og forfriskning på Café Pileflet. På Strynø findes også Café Sommersild, hvor det i øvrigt er muligt at overnatte i hytte, i shelter eller på teltplads.

4. Gotlandsleden på cykel

Cykelferie hører sommeren til. Det er skønt at opleve omgivelserne fra cykelsadlen, og hvis der går sport i den, er det muligt at nå rigtig mange kilometer på forholdsvis kort tid. I hvert fald sammenlignet med vandring. I Sydsverige findes der mange muligheder for at hoppe i sadlen og få en masse kilometer i cykelbenene. Gotlandsleden på 543 km. er ingen undtagelse. Ruten går rundt om både Gotland og Fårö, og du støder ikke på meget biltrafik på ruten, hvilken er ret unikt for en cykelrute af den længde. Det giver mulighed for nogle unikke oplevelser med naturen og dine egne tanker i centrum.

På Gotlandsleden kan du nyde godt af de rå og flossede klippekyster, der virkeligt kommer til sin ret i de lune sommermåneder, hvor du efter en svedig cykeletape kan nyde godt af kystens friske brise. Men Gotland har også meget andet at byde på med de mange naturreservater, der byder på varierede natur og mulighed for at gå på opdagelse i flora og fauna.

Læs mere om Gotlandsleden her, hvor der linkes til kort over ruten.

5. Cykeltur på Fjordstien

I Danmark er der også gode muligheder for at træde i cykelpedalerne i din sommerferie. Det er populært at tage på cykelferie på både Bornholm og Samsø, men vil du kaste dig over en nyere cykelrute, kan du prøve kræfter med Fjordstien på Sjælland, der er en kombineret cykel- og vandrerute på 275 km. Fjordstien tager dig gennem et fantastisk landskab langs Roskilde Fjord og Isefjord. Et landskab, der byder på smuk natur, dejlige kyster og visuelle levn fra istiden i det til tider kuperede fjordlandskab.

Fjordstien tager dig gennem større byer som Frederikssund, Roskilde og Holbæk, og det er også muligt at bruge færgeoverfart, når du planlægger turen. F.eks. fra Kulhuse til Sølager, fra Hundested til Rørvig eller fra Holbæk/Hammer Bakke til Orø. Det giver mulighed for at være fleksibel og komme let rundt med cyklen.

6. Vandring på Skåneleden

Skåneleden er en vandre-klassiker i det sydsvenske. Med 1300 km. vandresti, er der da også nok at tage fat på for det vandrelystne folk. Skåneleden er inddelt i 6 deletaper og i alt 116 etaper. Hele Skåneleden er nok en lidt for stor mundfuld til en enkelt sommerferie, så det handler om at udvælge det eller de områder af Skåne, du bedst kunne tænke dig at udforske.

En klassiker er delleden Ås til Ås, der med sine 162 km. tager dig gennem Söderåsens Nationalpark. På trods af sin forholdsvis korte afstand til Danmark finder du her et dramatisk klippelandskab. Gå ikke glip af udsigten fra Kopperhatten, der med sine 200 moh. er det højeste punkt i Söderåsens Nationalpark.

Er du i stedet til kystvandring, kan du tage et kig på Skåneleden Öresund på i alt 214 km. og 21 etaper. Her kommer du omkring Kullaberg halvøen, hvor den dramatiske klippekyst med udsigt til Øresund næsten må være højdepunktet. Kullaberg er også udpeget som naturreservat grundet den høje biodiversitet.

Skåneledens hjemmeside finder du information om alle delstier og etaper.

7. De Lollandske Alper og Dodekalitten

Lolland-Falster er meget muligt det mest undervurderede naturområde i Danmark. Oftest hører vi blot Lolland i forbindelse med snak om udkantsdanmark. Men Lolland har meget mere at byde på end Lalandia, der nok især er kendt blandt børnefamilierne. Hvad de færreste måske lige er klar over, at Lolland-Falster gemmer på vild natur og rige muligheder for vandring, cykling og naturoplevelser i første klasse. Gå på opdagelse i Naturpark Maribosøerne, Naturpark Nakskov Fjord eller gå en tur langs digerne på Sydlolland. Gå heller ikke glip af de Lollandske Alper i området omkring Ravnsby Bakker. Det kuperede terræn skiller sig nemlig ud i Lolland-Falsters ellers flade landskab.

I Naturreservatet Saksfjed-Hyllekrog og i Bøtøskoven har du mulighed for at se vilde heste til glæde for både store og små. Og hvis du er lidt kunstinteresseret – ja selv hvis du ikke er – skal du ikke snyde dig selv for et besøg ved Dodekalitten. Her er der opført et unikt monument, der består af 12 stenstøtter på mellem 7-9 meter. Du kan nyde synet af de imponerende skulpturer samtidig med, at du nyder synet over Smålandsfarvandet.

8. Zipline i de sydsvenske skove

Hvis der skal lidt action ind i sommerferien, kan du kombinere den svenske natur med et nervepirrende zipline-eventyr. Europas længste zipline-bane finder du nemlig i Småland i Sverige. Stedet hedder Little Rock Lake, og du har både mulighed for at prøve kræfter med zipline-banerne i de grønne trætoppe eller udfordre armmusklerne tur på den 18 meter høje klatrevæg. Hvis du ikke er så meget til adrenalin som til smukke udsigter, kan du i stedet blot gå en tur på den 25 meter lange hængebro. Herfra kan du nyde udsigten over skov og sø. 

Når du og hele familien har prøvet kræfter med de sjove aktiviteter, kan I udforske naturen i området. Der er muligheder for smukke vandreture og lidt højdemeter i benene. Little Rock Lake ligger nemlig lige ved foden af et bjerg på 286 moh.

Læs også: Tips til friluftsture i efterårsferien

Nu har du fået 8 idéer til din sommerferie, og vi håber, at det kan hjælpe med til at pejle dig ind på, hvor sommerferien skal gå hen. På Visitdenmarks hjemmeside og på Sydsverige.dk kan du finde meget mere inspiration til sommerferien i Danmark eller Sydsverige. 

Indholdsoversigt