Noah Seir og Anna Munk er på et års roadtrip rundt i Europa, der blandt andet byder på masser af klatring! Noah har klatret nærmest siden han kunne gå og har været fast gæst på sportsklatreklipperne i Sydeuropa siden han var barn. I det følgende giver Noah og Anna deres tips til sommerklatring i sportsklatremekkaet Catalonien, der ellers primært er kendt som klatredestination i den køligere del af året.

Sommerklatring i Catalonien

Tekst og billeder: Noah Seir og Anna Munk  

Intro

Catalonien er kendt som vinterhalvårets mekka for sportsklatring med sine sydvendte vægge og sydeuropæiske klima. Men selvom temperaturerne sniger sig op dag for dag, og solen begynder at svitse alt der lever, så slutter sæsonen ikke efter påske. Det kræver blot, at man ved, hvor man skal lede, for at finde sommerperlerne med de gode forhold.

Vi har udvalgt tre crags i Figols-området, som vi har nydt klatringen på i maj og juni, og i denne artikel kan du læse om, hvad de hver især kan tilbyde. De favner meget bredt, og der er både venlige, vertikale ruter og kandidater til det lange 8. grads projekt.

Vores rutine 

Vi plejer at være tidligt oppe for at kunne maksimere timerne ved klippen. Desuden kan vi godt lide at starte dagen med morgenyoga og diverse opvarmningsøvelser – et godt tip til at holde sig skadesfri!

Vi varmer led op, ét efter ét, laver for eksempel nogle langsomme solhilsner og “de fem tibetanere”. Til slut er det frem med træningselastikken, som vi giver vores åh-så-sårbare skuldre den fornødne kærlighed med. Endnu en forudsætning for en hård dags klatring er en god kop morgenkaffe, som vi ofte nyder i solen på vores yogamåtter.

Tre anbefalelsesværdige crags

Figols a l’ombra

Et oplagt crag af mange årsager. Det er 20 minutters gang fra en god parkeringsplads. Derudover er det et ideelt sommercrag grundet dets nordvendte orientering! Solen kommer først kravlende sent på eftermiddagen, og derfor er forholdene ideelle at klatre i selv på varme solskinsdage. Der er en imponerede bredde af grader – alt fra 6a til 8c! Sidst men ikke mindst så er kvaliteten utroligt lækker. Det virker lidt som de lokales crag, og ruterne er clean, men bestemt ikke poleret.

Honorable mentions:

  • Padrineta (6b) en meget jævn men til tider lidt tricky rute (især starten), som vi begge nød at klatre.
  • Lapsus Mental (6c+) og Passi-ho bé (7a) deler første halvdel, hvor man følger et lækkert rids, som man laybacker. Lapsus Mental bliver slabbet, mens Passi-ho bé har et teknisk vertikalt stykke for så at gå op i et nyt og meget powerful rids (meget varieret rute!).

Xapat (Indian Summer og L’Alzina)

Vi har valgt at inkludere sector Xapat, selvom den er sydvendt og approachen varer en times tid (smuk vandring!). Vi har udnyttet de skyede dage til at klatre her, da solen kan gøre det næsten ulideligt. Lleida Climbs guidebogen skriver selv: “Xapat, which hosts some of the best rock and middle grade face climbing in the whole of Catalunya”. Sektoren er rig på midt/slut 6. og 7. grad i den lækreste kvalitet. Stilen er små pockets og super teknisk. Der er risiko for at dine fingre og tæer vil græde lidt (men på den gode måde!). Derudover er stedet utroligt smukt og stille, midt i en dyb grøn dal.

Honorable mentions:

Det er svært at udvælge ruter fra denne sektor, da ALT bare er lækkert…

Man kan eventuelt starte på Fia’t (6a+) og se om man bliver varm nok til dens extension (6c+), der er tough og teknisk. En anden god middel rute er Baliga Balaga (6b) på L’alzina – den yderste af de to vægge – som er lang, jævn og… bare smooth altså! Grebene skifter mellem dråbeagtige pockets og lange flager. En anden nævneværdig rute er 35 meter lange Nit (6c); helt vertikal væg med langsom og delikat klatring. Grebene er små og tynde, og man må selv lidt opfinde sine fodgreb, samt acceptere at de ikke helt kan stoles på.

Tres ponts: Main wall

Denne væg er imponerende med sit lange, krumme overhæng. Om formiddagen bader den i sol, men på grund af den østvendte orientering, kommer der skygge om eftermiddagen. Udover det så tager approach’en ca. 10 minutter! Klippen ligger på et bredt, fladt plateau og i bunden af gorgen strømmer en flod, som køler området (lidt).

Ruterne hér er Sector Xapats stærke modsvar. Grebene er mere markante, trinnene mere synlige og bevægelserne er generelt større og mere powerful i sin stil. Mange ruter har desuden extensions, så er det bare, om man har nok juice tilbage i underarmene.

Honorable mentions:

Pilier (6b → 7a+). Lækker, blød, letoverhængende klatring med gode hvil op til første anker. En rute, der klart er værd at klatre i sig selv. Har man mod på et eksponeret eventyr, kan man fortsætte op i overhænget, først gennem et par bouldertræk og så videre op i nogle lækre, halvpumpende flager for at komme ind i “the grand finale”, hvor grebene skrumper til små crimps og fødderne forsvinder. Et delikat, vertikalt topstykke, som desuden vil udfordre psyken, når man bevæger sig på klippens hjørne – smukt!

Gear/must-haves

  • Klatresko, sele og kalk har du nok allerede, hvis du overvejer at tage på en klatretur, men et tip til klatreskoene er, at tage dem en halv til en hel størrelse større, end du har dine gymsko. Varmen får dine fødder til at udvide sig, og skoene kan derfor virke ekstra små! Vi vil hellere nyde klatringen med lidt mindre præcision end at lade tæernes smerte overskygge oplevelsen – masochister kan se bort fra dette råd.
  • Et 80 meter-reb er et must. Man kan eventuelt klare sig på et 70 meter-reb, men i så fald vil man have færre muligheder. Husk altid stopknude udendørs! Vi bruger selv et 80 meter langt “Petzl Contact” på 9.8 mm. Tykkelsen er lidt bredere end nogle sportsklatrere foretrækker, men slidstyrken er væsentligt bedre, og den ekstra vægt generer os ikke.
  • I forlængelse af ovenstående, er rebpose også et must for at beskytte rebet fra støv, sten osv. Det er også praktisk ift. at flytte rebet rundt ved craggen. Vi har Black Diamonds ”Super chute rope bag”.
  • Belay Device/rebbremse giver også sig selv. Vi bruger en “Petzl GriGri” grundet den ekstra sikkerhed, som den automatiske bremsefunktion giver.
  • Quickdraws er et andet must. Tag mange med! Selvom Catalonien er kendt for at spare på boltene, kan ruterne være lange, og vi bruger ofte 12-15 stk. per rute. Quickdraws vejer desuden en del, når du har mange med, så vælg nogle, der er lette: Vi bruger “Black Diamond Hotforge” på 12 cm.
  • Vi har altid hjelm med til cragget – Black Diamond Vision – som er et must, især på mindre populære crags, hvor alle de løse sten endnu ikke er løsrevet. Vi har adskillige gange oplevet små stenfald og været taknemmelige for at være beskyttet.
  • Førstehjælpskit. Indtil videre har vi ikke brugt andet førstehjælp end vores trustworthy klatretape (tip: tag lidt tape med på ruten, i tilfælde af at der går hul på din finger – evt rundt om en karabin). Vi har dog altid vores kit med i tasken – Lifesystems “Adventurer First Aid Kit” – hvis nu ulykken skulle indfinde sig.
  • Guidebog. Føreren “Lleida Climbs” dækker de tre nævnte sektorer, samt et væld af andre områder og sektorer! Alternativt kan man finde info om/oversigt over de største og mest populære crags på nettet.

Se hele vores store udvalg af klatreudstyr i webshoppen

Do’s and don’ts

Et par guidelines til dig som ikke har været meget på klippe. Først og fremmest så hav respekt for naturen og omgivelserne. Lad ikke dit skrald, skodder eller andet ligge ved craggen. Og hav respekt for klippen; husk at tørre dine sko af inden du klatrer, så klippen ikke bliver unødigt beskidt og poleret.

Råb altid “STEN!” hvis der falder en løs sten eller andet ned mens du klatrer; sekunder tæller hvis din belayer eller andre skal reagere.

God klatring – vi håber du kunne bruge det!

Noah og Anna

Læs meget mere om klatring her på bloggen
Se hele vores store udvalg af klatreudstyr i webshoppen

 

 

Indholdsoversigt