Albarracín

En uges bouldering i Albarracín

Af Lorenz Ulmer

Meteorologer siger, at det regner hver anden dag i Danmark. I November måned har man en følelse af, at det regner hver dag. Nu kunne man selvfølgelig benytte muligheden for at træne idendørs, men som ægte klippeklatrer, er det selvfølgelig ikke særlig tilfredsstillende. Løsning på problemet: At booke et fly til Spanien for at klatre de fineste linjer i Europas næststørste sandstens-boulderområde Albarracín!

Basics om Albarracin:

Albarracín er en lille by i midten af en ørken (Sierra de Albarracín) og er meget kendt for sin berber-historie. Den dejlige gamle by er overraskende smuk med mange små gader, en bymur og et kastel.

manuchakra_web

Foto: Bjørn H. Rønning

Transport: Fly fra København til Madrid (3 timer 15 minutter): fx. Norwegian, Ryanair (tur/retur fra 600kr, MEN – pas på med crashpads! Alt hvad man har hørt om Ryanair er rigtigt – de er bare ikke særlig kundevenlige).


Lejebil: f.eks. Europcar, Sixt, Fyerfly. Syv dage med en bil i "basis-klasse": 700-1000kr

Boligmuligheder:

 • Meget billigt: Man kan sove i bilen på parkeringspladsen, men helst ikke forsøge at fri-campe (i telt).
 • Billigt: Camping Albarracin, check priser her: http://www.campingalbarracin.com. Man kan også bo i hytter (4-6 personer).
 • Dyrere: Hotel f.eks. El Gallo med pizzeria i huset: http://www.mesondelgallo.net

Indkøbsmuligheder:

 • Supermarked: Lille supermercado i Albarracín, til alle vigtige ting. Men priser er helt sikkert højereend i et stort supermarked på vej fra Madrid, eller i den næste større by, Teruel (30km).
 • Bageri: Virkelig godt lille privat bageri lige på den modsatte side af gaden, i forhold til supermarkedet.
 • Sofa Boulder: En fin lille butik hvor man kan købe kalk og klatreudstyr. Her kan man også leje crashpads.
 • Restauranter: El Gallo (pizza), La Taba (tapas) og mange andre i den gamle by. Er ofte kun åbne i weekenden.

Bouldering:

Efter Fontainebleau, er Albarracín det største sandstens-boulderområde i Europa. Man kan klatre på mange tag, med forholdsvis gode greb og tricky udtopninger. Sværhedsgraden går op til 8B+, men med den største del i 7. grad. Generelt er graderingerne soft og kundevenlige (som de fleste spanske graderinger er). Blokkene er i mange forskellige størrelser, ofte god kvalitet, men man kan også komme ud for at nogle er lidt porøse. Der er mere end ti sektorer, alle i nærheden af parkeringspladsen. Du har max. behov for at gå omkring 25 minutter.

jeanette_web

Foto: Bjørn H. Rønning

OBS! Mange sektorer har haft perodevis afspærring, men er nu helt spærret af. F.eks.: Acantilados, Peninsula og Psicokiller. Ingen night sessions, da du skal være ude af skoven max én time efter solnedgang. Mere info på: www.norop.es.

Turdagbog:

Efter Thomas, som jeg tog afsted med, og jeg landede i Madrid fredag nat, havde vi vores første klatredag om lørdagen. Det gik hurtigt op for os, at weekenderne var meget crowdede, og at vi ikke havde området for os selv. Parkeringspladsen var fyldt med biler!

Efter Thomas havde klatret ”Zarzarmora”, den klassiske 7C arête på parkeringssektoren, var mit fokus på ”Indian Secret Garden”, en verdensklasse 8B, hvor folk som bekendt ikke tager hen for en weekendstur – derfor havde vi det næsten for os selv. Efter jeg havde prøvet alle bevægelser, fandt jeg hurtigt ud af, at det var min stil og prioriteten for de kommende dage.

indiansecret_web

Indian Secret Gardem, 8B. Foto: Bjørn H. Rønning.

Allerede den anden dag, fandt jeg mig selv holdende topgrebet – jeg havde klatret min første 8B! Med den nyvundne mentale styrke, var min rejse allerede en stor succes, og jeg kunne runde turen af men en daglig 8A de kommende dage. Mit generelle resumé af Albarracín er, at linjerne er over gennemsnitligt gode, med fysiske bevægelser og det handler ikke kun om at ”dankortcrimpe”. Det handler mere om kropspositionering og kompression. Derudover er klatringen ikke så friktionsafhænging, hvilket giver én mulighed for at finde de rigtige steder, i smukke omgivelser, der giver én hele pakken.

burnenergy_web

First ascent af "Burn Energy", 7B, i sektoren Arrastradero. Foto: Bjørn H. Rønning.

Her kan du se en lille video fra turen: https://vimeo.com/146632976

Highlights:

 • Indian Secret Garden Direct 8B
 • Cosmos 8A
 • El Camino del exceso 8A
 • Klem’s Traverse 8A
 • Zatoichi 8A

Andre bouldering-områder:

Se også: