Madlavning i det fri behøver ikke at være besværligt. Man kan lave mad over bål på mange måder. Fra de simple og klassiske snobrød på pind, til den helt store treretters menu. Uanset hvad menuen står på, kræver det selvfølgelig noget forberedelse at bringe køkkenet ud i naturen. Til gengæld er der noget helt særligt over at lave mad udendørs, og nyde den foran det knitrende bål. Med lidt øvelse, måske en huskeliste og nogle gode opskrifter, bliver det hurtigt lige så nemt som at stå hjemme ved køkkenbordet.
Guide | Vandrensning på tur
Rent drikkevand er noget af det allervigtigste at have til rådighed når man er på tur. På en dagstur kan behovet nemt dækkes med en drikkedunk, men er man afsted i flere dage, vil man uundgåeligt løbe tør for medbragt drikkevand før eller siden. Mange bynære vandreruter kan have vandposter til rådighed, men er man…
Opskrift | Brændte mandler på brænder eller bål
Mange forbinder måske julen med indendørs hygge under varme tæpper og med tændte stearinlys. Men hvorfor ikke tage julehyggen med udenfor til et lille hverdags- eller weekendeventyr med brændte mandler lavet i det fri? Den friske luft klarer hovedet midt i juleræs og gaveindkøb og har en afstressende virkning på kroppen. Samtidig er det enormt…
Opskrift | Vafler over bål
Vafler over bål er en friluftsaktivitet, der passer til hele familien – og til vaffelglade sjæle. Bag dem i et vaffeljern beregnet til formålet, og få en hyggelig ude-oplevelse, der kan gentages igen og igen. Et perfekt lille hverdagseventyr. Hvis du mangler inspiration til nemme friluftsaktiviteter, der er lige til at gå til, foreslår vi,…
Guide | Sådan tænder du et godt bål
Bålet er noget vi mennesker har samlet os omkring siden tidernes morgen, og selvom vi har flyttet os langt som civilisation siden jægersamlerkulturen, er bålet stadig noget vi vender tilbage til for lyset, varmen og hyggen. Ilden er magtfuld, men kan være et både hyggeligt og praktisk element på tur, når bare man forstår hvordan…
Blog | På jagt efter kantareller
Nanna fra Friluftsland København har plukket svampe siden hun var 12, og går ofte på svampejagt i de lokale skove. I det følgende får du Nannas tips til hvordan du finder og tilbereder kantareller, der er i sæson netop nu – på decideret svampetur, eller som en lækker tilføjelse til aftensmaden, når du er på…
Guide | Leave No Trace – drop engangsemballage
Som en del af naturen, er det vores pligt at passe på den. Leave No Trace omfatter syv principper, der overordnet handler om at efterlade så få spor som muligt, når vi færdes i naturen. Et led i dette, er at minimere brugen af eksempelvis engangsplast – både i vores hverdag og fritid. Særligt på…
Guide | Leave No Trace
Der er ingen tvivl om, at naturen er for os alle, dyr som mennesker. Derfor er det vigtigt at passe godt på den, så vi alle sammen kan få glæde af den lang tid endnu. Leave No Trace handler blandt andet om at efterlade naturen som man fandt den, fjerne skrald og respektere dyre- og…
Opskrift | Andesteg over bål
Julen er højsæson for hygge, og andestegen er en fast juletradition i mange hjem. Her får du Jon Daniel Edlunds opskrift på, hvordan du kombinerer de to juleelementer, og laver en sprød og saftig andesteg over bål! Når det kommer til hygge, er der ikke meget der overgår et varmt, knitrende bål på en frostklar…
Blog | Ramsløg – sådan finder og bruger du dem
Tekst og billeder: Nanna Liv Elkjær Olsen, Friluftsland København Mens løvtræerne endnu ikke helt er sprunget ud, er skovbunden mange steder dækket af et grønt flor af ramsløg. Ramsløg smager og dufter af hvidløg. De sprøde, friske skud er sprængfyldte med C-vitaminer. Og så er de tilmed nemme at sanke og lette at tilberede. Ramsløg…
Guide | 7 spændende planter og urter du kan sanke i foråret
Foråret er en perfekt årstid til at tage ud og sanke spiselige planter, urter og blomster. Det er en oplagt måde at komme ud og nyde landskabet på samtidig med, at du lærer noget om naturen og får introduceret nogle nye smage til kød(eller vegetar)-gryderne. Spiselige planter, urter og blomster findes vildt i naturen overalt, og i…
Opskrift | “Lars og Allans Ossobuco” fra VILDT
Af Benjamin Marcher-Carlsen. Indehaver af VILDT og tidligere medarbejder i Friluftsland Forårssolen skinner og de vilde urter står i fuldt flor – det helt perfekte tidspunkt at tage på sheltertur og nyde de lange lyse aftener, fuglenes kvidren og den friske duft af ny-udsprungne blomster. Når skumringen så sætter ind efter en lang og god…
Test | Petromax Dutch Oven
Af Benjamin Marcher-Carlsen. Indehaver af VILDT og tidligere medarbejder i Friluftsland. Sidste forår begyndte Friluftsland at forhandle støbejernsgryder og andet godt fra det tyske firma Petromax. I den anledning kontaktede deres indkøber os i VILDT, for at høre om vi ville prøve at teste noget af udstyret og se hvad vi synes om det. Det…
Test | Petromax Griddle & Fire Bowl
Af Benjamin Marcher-Carlsen. Indehaver af VILDT og tidligere medarbejder i Friluftsland. Sidste forår begyndte Friluftsland at forhandle støbejernsgryder og andet godt fra det tyske firma Petromax. I den anledning kontaktede deres indkøber os i VILDT, for at høre om vi ville prøve at teste noget af udstyret og se hvad vi synes om det. Det…
Guide | Vælg den rigtige brænder
Guide til valg af den rigtige brænder Mad er et af de behov, der er svære at komme udenom! Især på længere ture, hvor det ikke er nok med en madpakke og snacks. Her er det guld værd med et godt og pålideligt brænder-setup, der passer til ens behov. Det giver både mulighed for et…
Opskrift | Sommerfrikassé med kalvehjerte, kalvetunge, sommergrønt og vilde urter
Benjamin Marcher-Carlsen, der er tidligere medarbejder i Friluftsland, driver til dagligt firmaet “Vildt”, som specialiserer sig i guidede urteture og kurser med vild mad, bål og røg. Benjamin er uddannet kok og har arbejdet på flere respekterede restauranter i København og i udlandet. Henover den kommende sommer vil Benjamin bidrage med tips til hvilke spiselige planter…
Guide | Forårets urter
Benjamin Marcher-Carlsen, der er tidligere medarbejder i Friluftsland, driver til dagligt firmaet “Vildt”, som specialiserer sig i guidede urteture og kurser med vild mad, bål og røg. Benjamin er uddannet kok og har arbejdet på flere respekterede restauranter i København og i udlandet. Henover den kommende sommer vil Benjamin bidrage med tips til hvilke spiselige planter…
Nyhed! Trangia Duossal 2.0 – en klassiker vender tilbage!
Trangia Duossal 2.0 er en luksusudgave at det klassiske Trangia-sæt, med gryder i en avanceret hybridkonstruktion, der har en yderside i aluminium og en inderside i rustfrit stål. Det giver nogle klare fordele i forhold til madlavning, rengøring og slidstyrke, og giver det gode gamle Trangia-sæt et lille, men markant løft. I det følgende gennemgår…
Guide | Mad på vinterfjeld
Mad på vinterfjeld er noget helt for sig. Den skal være spækket med kalorier og skal kunne varme kroppen godt op. Hvilken mad, man tager med på vinterfjeldtur, kan være afgørende for, om turen overhovedet kan gennemføres. Tobias og Tobias fra Friluftsland København brugte slutningen af januar i 2018 på at krydse det norske fjeldplateau…
Guide | Brændere og brændstof – de forskellige typer
Sommerens ture er ikke langt væk, og dermed også måltider og gode kopper kaffe med udsigt til storslåede bjergtoppe og smukke dale. Et klassisk spørgsmål i den forbindelse er, hvad der skal levere energien til din brænder. Der er mange typer brændsel, men de fleste bruger benzin eller gasdåser. Hvad passer bedst til dig og…
Fokus | Brændselscelleteknologi i friluftslivet
Fremtidens måde at oplade dit udstyr på er her allerede! Friluftslands grej-nørder er simpelthen ved at gå til over hvor high-tech-fantastisk den er! Brunton Hydrogen Reactor genererer strøm ved at lade brint reagere med ilt og derved skabe vanddamp og strøm. Et 5 volts, 1 amperes USB output kan lade f.eks. smartphones, kameraer, MP3 afspillere,…