Bjørn Iisager er en af Danmarks absolut dygtigste klatrere og rutebyggere, og det vil nok ikke være at gå for vidt, at beskrive ham som lidt af en klatre- og bevægelsesnørd. Friluftsland sponsorerer klatresko til Bjørn, så da Scarpa i efteråret 2020 lancerede Furia Air, fik Bjørn et par med hjem som det første. I det følgende kan du læse Bjørns anmeldelse af Scarpas supersensitive supersko, der har været med ham i hallerne såvel som på klippe lige siden.

Se Scarpa Furia Air i webshoppen

Furia Air – en anmeldelse af den bløde topmodel fra den italienske klatreskosproducent Scarpa

Af Bjørn Arnel Iisager

Kender du følelsen af at tage for små arbejdshandsker på? Det føles som om man ikke kan strække fingrene, det strammer på oversiden af hånden og det er svært at knytte næven. Jeg føler det er den samme følelse, som når man tager et par klatresko med en stiv sål på . Foden er låst i en kraftfuld position, men til gengæld giver man afkald på bevægelighed i anklen og sensitivitet under foden.

Stive eller bløde klatresko

Stive klatresko har en stiv sål fordi sålen skal aflaste foden, når man har fuld kropsvægt på små fodtrin. Samtidig kan skoene håndtere små, kantede fodtrin, da sålens gummi er hårdt nok til ikke at rulle op over storetåen. Det kommer dog med den ulempe, at man ikke kan mærke, hvad der er under skoen. Det kan altsammen være meget godt – især hvis et par stive klatresko er en begyndersko, som skal introducere den nye klatrer til en verden af mikrofodtrin og indforstået klatrejargon som ”dobbelt-toehook bathang slutmatch” eller ”fistjam”. Hvis ikke de stive og ubehagelige klatresko skræmmer den nye klatrer væk, så klarer ovenstående udtryk det da meget godt.

Men måske skal klatresko ikke være så stive som industrien har dikteret i mange år? Skal klatreren ikke lære at mærke, hvordan fodtrinnene føles under sålen af klatreskoen ved at mærke trinnene igennem sålen? Hårde/bløde-sko-diskussion stikker dybere end denne anmeldelse, men jeg vil nu alligevel gerne slå et slag for, at alle burde kunne mærke, hvad der foregår under klatreskoene.

Scarpa Furia Air

Furia Air-modellen er Scarpas forsøg på at nytænke det traditionelle klatreskodesign og det er de lykkedes ganske godt med. Det handler om at give slip på de gamle, stive dogmer og tage imod en verden af bløde muligheder. For Furia Air strækker standarderne for, hvad der kan lade sig gøre med klatresko på fødderne. Det føles ikke længere som om man har en arbejdshandske på i den forkerte størrelse: man kan strække og bøje foden, vride i anklen og håndtere alle slags fodtrin med en sensitiv præcision i Furia Air. Jeg har haft skoen med til Fontainebleau og selvom jeg havde andre modeller med i tasken, så endte jeg næsten udelukkende med at klatre i Furia Air. Den er god på alle hældninger og giver både mulighed for at klemme om klippen med fødderne, samt at slappe af i foden og lade sålen stå fast på smear-trin.

”Man må gå på kompromis med komfort for at få en high end performance-klatresko” – Nej, ikke hvis man vælger Furia Air! Den passer til klatrere i alle niveauer og har en pasform uden lige. Den skal ikke klatres til og passer som en sok på foden. Samtidig klemmer den ikke tæerne som de fleste andre klatresko gør.

Betyder det, at man skal droppe alle sine andre klatresko for et par Furia Air? Nej, for Furia Air er ikke et mirakel, som får dig til at klatre bedre fra dag et. Det handler om at genopdage, hvad du kan med dine fødder, og det hjælper Furia Air dig med. Air-modellen er en perfekt udvidelse af din klatreskosamling, og visse dage kommer du ikke til at bruge andet. Men at hoppe direkte i en blød sko kræver tilvænning, så i starten bør man skifte frem og tilbage mellem flere sko.

Jeg synes noget af det bedste ved klatring er nysgerrighed på bevægelser, og Furia Air hjælper mig med at være nysgerrig. Jeg er begyndt at bruge mine fødder på en ny måde og det er en fantastisk følelse. Jeg vil give varme anbefalinger til at prøve Scarpa Furia Air, da alle burde opleve denne følelse af at (gen)opdage nysgerrigheden på bevægelser.

Se Scarpa Furia Air i webshoppen

Se hele vores store udvalg af klatresko