Af Jakob Urth

Friluftsland skriver nedenstående på deres website omkring den nye Phantom 6000 model. En overordnet beskrivelse som rammer rigtig godt:

”Varme og lette bjergstøvler til høje bjerge og kolde dage med isklatring. Det nyeste skud på stammen i Scarpas ikoniske Phantom-serie er både lettere og varmere end sin forgænger, der allerede var blandt markedets absolut bedste bjergstøvler”

Jeg har mange uger i bjergene i løbet af et år og bruger derfor mine bjergstøvler rigtig meget. Det er både i mit arbejde som guide, men også på private ture og ekspeditioner. Det bevirker at mine støvler får en masse tæsk og jeg er nødt til at sætte nogle høje krav til valg af bjergstøvler.

img_9007_web
Foto: Jakob Urth

Se Scarpa Phantom 6000 i webshoppen

Allerede da jeg fik de nye Phantom 6000 støvler i hånden, kunne jeg mærke, at der var sket meget med den nye opgradering frem for den tidligere model i Phantom-familien. De ”gamle” manglede ligesom noget, selvom det var svært ikke at elske dem, bl.a. på grund af den sublime pasform. Den nye Phantom er ikke bare lettere og med en endnu bedre pasform, der er også gjort meget med selve lukningen af yderstøvlen. Den ovale lynlås, som stort set når hele vejen rundt om fod og ankel, gør meget for pasformen og stabiliteten, men især sørger den for, at inderstøvlen bliver hvor den skal. Jeg oplever på andre modeller af klatrestøvler, at der opstår et flex/en vridning i hæl og forfod når støvlen fx belastes under isklatring. I mine Phantom 6000 bliver foden hvor den skal under alle tænkelige forhold. En anden kæmpe opgradering er selve inderstøvlen. Den er helt klart varmere end den tidligere model og der er lavet nogle kloge justeringer i valg af materialer og isolering. Den ikke bare føles varm – den er varm og behagelig.

img_9271_web
Foto: Jakob Urth
img_9053_web
Foto: Jakob Urth

Jeg har brugt den nye Phantom 6000 på stort set alle af mine ture det sidste halve år. På nogle af dem var støvlen lidt af et overkill, mens den på andre var et langt bedre valg.

  • Frankrig: Jeg brugte støvlen under sommerens Mont Blanc-bestigninger og de mange dage med gletsjertræning, bl.a. på flere mere tekniske bestigninger, hvor pasform og god kontakt med væggen/underlaget er vigtig.  Varm og lidt af et overkill til sommerbrug i Alperne. Til topdagene på Mont Blanc var den dog super behagelig.
  • Rusland: Jeg brugte støvlen på denne sommers Elbrus-bestigninger. Der bliver ofte vandret meget i sne og is inden selve bestigningen og her giver brugen af en let og behagelig støvle stor mening. Topnatten/dagen kan være lang og kold og jeg var rigtig glad for mit valg af støvler. Phantom 6000 passer rigtig godt til en top som Elbrus.
  • Nepal: Jeg brugte støvlen under dette efterårs guidede Island Peak-bestigning. Her begynder Phantom 6000 virkelig at komme til sin ret. Den er let, varm og behagelig at have på over rigtig mange timer. Fra  omkring 6000 meters højde og opefter er der ofte koldt i Himalaya. Jeg havde virkelig stor glæde af mine Phantom 6000.
img_8277
Foto: Jakob Urth
img_9004_web
Foto: Jakob Urth

Min næste tur går til Argentina og et guidejob på Aconcagua. Jeg vil helt klart medbringe støvlen og jeg ser frem til virkelig at teste den i kulden. 6962 meter er toppen og jeg har tidligere oplevet virkelig lave temperaturer netop på den top. Der er ligeledes meget akklimatisering på bjerget samt etablering af de forskellige camps. Det bevirker at støvlen skal bruges i mange dage og især mange timer hver dag. Jeg har stor tillid til, at alt sammen vil kunne fungere med netop Phantom 6000. Tidligere år har jeg brugt den gamle udgave af Phantom og andre tilsvarene modeller.

img_9270_web
Foto: Jakob Urth

Hvad skal man være opmærksom på:

Støvlen skal holdes ved lige efter brug. Især den ovale lynlås kræver at man rengør og smører den med den medfølgende silikone-creme. Lynlåsen skal være fri for snavs før den smøres for at glide optimalt. Husk en lille klud/børste og selvfølgelig den medfølgende creme når man tager på tur.

img_9026_web
Foto: Jakob Urth

Se Scarpa Phantom 6000 i webshoppen