Lag-på-lag-princippet er en af grundpillerne i al slags friluftsliv – og færdsel udendørs i det hele taget – og ned et godt lag-på-lag-setup er du godt kørende til stort set alt. Men samtidig med at det gælder om at kunne holde sig komfortabel i så mange vejr- og temperatursituationer som muligt, er det også en fordel at kunne klare sig med så få lag som muligt, så man ikke hele tiden skal skifte, og ikke føler sig som Michelin-mand i koldt vejr. I det følgende kan du læse en anmeldelse af Arc’teryx Atom SL Hoody, der er lidt af en schweizerkniv i garderoben, og få lidt input til dit lag-på-lag-setup.

Køb Arc’teryx Atom SL Hoody i webshoppen

Arc’teryx Atom SL Hoody – en let, åndbar og komfortabel jakke til stort set alt

Tekst og billeder: Rasmus B. Munk, Friluftsland Marketing

Jeg købte Arc’teryx Atom SL Hoody i foråret 2017. Jeg købte egentlig først jakken til min kæreste i fødselsdagsgave, men blev så misundelig at jeg kort efter købte en til mig selv også – til trods for at jeg allerede havde en Arc’teryx Squamish Hoody, der er en let vindjakke og langt hen ad vejen kan meget af det samme. Det var altså en af de ting, jeg nok godt kunne have undværet, og som jeg måske ikke burde have købt… Der er dog sidenhen sket det, at jeg er gået hen og blevet så glad for min Atom SL Hoody, at jeg har solgt både min Squamish Hoody og den tynde fleecetrøje, jeg plejede at bruge sammen med den, da Atom SL effektivt har erstattet begge to.

Arc’teryx Atom SL Hoody. 1699,-

Atom SL Hoody

Atom SL er kort fortalt en let vindjakke med isolering på kroppen og fleecepaneler i siderne. Den kombinerer på sin vis egenskaberne fra en let vindjakke og en let isoleret vest i én jakke, der primært er karakteriseret ved enormt stor alsidighed og høj åndbarhed. Opbygningen er relativt simpel med en justerbar hætte (der passer godt under en hjelm, og også godt kan trækkes over en hjelm, hvis man har brug for det – det er ikke optimalt, men det går an) og to håndlommer med lynlås, der er placeret højt, så man uproblematisk kan komme til indholdet selv med en klatresele eller en rygsæk på. Jakken har en elastikindsnøring ved hoften og en elastisk ærmeafslutning, der slutter fint tæt omkring håndleddene, og også let kan trækkes op ad armene, hvis man har brug for ventilation eller for at have underarmene fri. Et ydermateriale i 30 denier nylon giver fornuftig slidstyrke, samtidig med at det holder vægten nede. 40 g/m2 Coreloft Compact-fiberisolering på fronten og ryggen giver varme omkring torsoen og et let mesh-materiale sørger for god komfort, hvis man har bare arme under jakken. De elastiske fleccepaneler i siden og langs armene giver ekstra ventilation og gør det lettere at komme af med varmen, når pulsen er høj.

Hvad kan den? Hvad kan den ikke? Hvad har jeg brugt den til?

Arc’teryx placerer Atom SL i kategorien “superligt insulation”, hvilket antyder at jakken er en varm, let jakke – lidt i stil med “storebroren” Atom LT. Jeg synes dog det er mere retvisende at betragte jakken som en let, kompakt og let isoleret softshell, der placerer sig et sted midt i mellem de kraftige, isolerede softshells og de helt lette vindjakker. Det er i mine øjne en jakke, der er skabt til at være aktiv i, og det gør den rigtig godt. Jeg har haft Atom SL Hoody i godt et år og har i den periode brugt den til alt fra vandreture og alpinklatring i sommerhalvåret (primært i de norske fjelde og Alperne), klippeklatring forår og efterår (både bouldering, sportsklatring og tradklatring – singlepitch og multipitch), samt skitouring og langrend i vinterhalvåret. Derudover har jeg også brugt den som hverdagsjakke forår og efterår og som løbejakke igennem vinteren. Det eneste, jeg ikke har brugt den til, har været de rigtig kolde dage på ski, samt isklatring.

Jakkens store force er kombinationen af vindbeskyttelse, isolering og åndbarhed. Ydermaterialet beskytter mod den værste vind og isoleringen på kroppen gør at man ikke bliver kold på maven i kold vind – f.eks. på langrendsski eller skitouring. Fleecepanelerne i siden tillader samtidig en del vind at passere, hvilket giver lidt luftcirkulation genne siderne af jakken. Det hjælper rigtig meget med temperaturregulering, da det giver mulighed for et moderat og nogenlunde kontrolleret varmetab den vej. Det er selvfølgelig en ulempe i rigtig koldt vejr, hvor man hurtigt bliver kold, hvis man står for længe stille (og især i blæsevejr), men jeg har kun sjældent haft problemer med at holde mig varm så længe jeg er i bevægelse – heller ikke i frostgrader og “laber brise”, som de ville sige i Norge. Til klatring forår og efterår har jeg brugt jakken som kombineret mellem- og yderlag over en kort- eller langærmet uld-T-shirt, og det samme på sommerens vandreture. I sommerhalvåret, hvor temperaturen sjældent er rigtig lav (heller ikke på fjeldet eller i Alperne) synes jeg ofte det er rigeligt med et ikke alt for tyndt baselayer, så længe jeg er i gang og det ikke blæser for meget. Når det blæser er det til gengæld rart at kunne tage ét lag på, der både giver lidt ekstra varme og vindbeskyttelse, og stadig giver mulighed for masser af ventilation, og der er Atom SL Hoody genial.

Jeg har brugt jakken en del og til lidt af hvert, og indtil videre er der ikke nogen tegn på slid. Den har holdt imponerende godt til især klatredelen, der ellers godt kan være hård ved lette nylonmaterialer. Jeg bruger hætten konstant (både til vind- og solbeskyttelse) og har været rigtig glad for de elastiske ærmeafslutninger, der er lette at trække op ad underarmene, hvilket jeg også bruger meget. Lommerne bruger jeg kun når jeg er nødt til det, da jeg generelt ikke er så vild med at have ting i lommer når jeg er i gang. De er godt placeret, og man kan fint komme til dem med rygsæk eller klatresele på. Til gengæld gør det tynde materiale, at de ting, man kommer i lommerne kommer til at ligge og pose lidt. Indsnøringen ved hoften bruger jeg kun sjældent, men den fungerer når den skal bruges. Den strammer kun jakkens bagerste halvdel, så fronten af jakken forbliver flad, hvilket i princippet kan være en fordel til klatring. Det sparer desuden lidt vægt og gør fronten lidt mere ren at se på.

På vej op til Tour-gletsjeren, Chamonix, Frankrig.
Kaffepause på vandretur i Alperne.
Efterårsklatring i Gøteborg-området.

Lag-på-lag

Jeg har som sagt brugt Atom SL alle fire årstider, men alt efter årstid, tur og aktivitetsniveau har jeg varieret hvad jeg har haft under min Atom SL Hoody. Det skal siges, at jeg altid har en skaljakke og en let dun-/fiberjakke i tasken (Arc’teryx Alpha FL Jacket og Cerium SL Hoody/Nuclei AR Jacket), og disse to ekstra lag er en forudsætning for at få det maksimale ud af Atom SL Hoody. Skaljakken fungerer både som regnjakke og som ekstra vindbeskyttelse i koldt vejr, og dunjakken giver varme til pauser, og kan også bruges i bevægelse når det er rigtig koldt på vintertur.

Til langrend har jeg typisk brugt en tyk uldundertrøje (Smartwool 250) – evt. med en uld-T-shirt (Icebreaker Oasis) indenunder på de kolde dage. Langrend er rimelig højintenst, så der fryser jeg sjældent. Hvis det pludselig bliver rigtig koldt og blæsende giver enten dunjakken, skaljakken eller begge to rig mulighed for ekstra varme, vindbeskyttelse eller begge dele.

Til skitouring har primært brug den på mildere dage sammen med en almindelig langærmet uldundertrøje (Icebreaker Oasis). På de kolde skitouringdage har jeg brugt en åndbar fiberjakke (Arc’teryx Proton LT) i stedet for min Atom LT – det samme til isklatring, i øvrigt. Kombinationen af et inderlag i uld, en tykkere fleece- eller uldtrøje og Atom SL ville kunne det samme, men jeg foretrækker som sagt kun at have to lag på, hvis jeg kan slippe afsted med det.

Til klatring foretrækker jeg at trække ærmerne op ad underarmene for at have hænder, håndled og underarme fri, så der bruger jeg ofte bare en uld-T-shirt (Icebreaker Sphere eller Oasis) under jakken. Til sommeralpinklatring bruger jeg samme system som til langrend og skitouring; et tykkere, langærmet uld-inderlag (evt. med en uld-T-shirt indenunder, alt efter hvad vejrudsigten forudsiger af temperatur og vind).

På vandreture i sommerhalvåret bruger jeg oftest bare en tynd uld-T-shirt indenunder min Atom SL Hoody (Icebreaker Sphere) – evt. en tynd, langærmet uld-T-shirt, hvis jeg har brug for lidt ekstra varme, eller solbeskyttelse på underarmene. Og så har jeg en tykkere, langærmet uldundertrøje med til at skifte til når jeg kommer frem/tilbage til teltet/hytten.

Alpinklatring i Chamonix, Frankrig.

Fordele/ulemper i forhold til en let vindjakke

I mine øjne kan Atom SL Hoody nogenlunde det samme som kombinationen af en tynd fleecetrøje og en let vindjakke, men med nogle små nuanceforskelle:

Kombinationen af en tynd fleecetrøje og en let vindjakke er i princippet lidt mere alsidig end Atom SL – især i koldt vejr: vindjakken er ikke åben i siderne, så man er mere beskyttet mod kold vind, og smider man vindjakken, men beholder fleecen på, er man bedre beskyttet end i eksempelvis en T-shirt. Med et tyndt baselayer, end tynd fleece og en let vindjakke har man i princippet fire kombinationsmuligheder, mens man kun har to med et baselayer og Atom SL

Atom SL er til gengæld en både lettere, billigere og simplere løsning end kombinationen af vindjakke og fleecetrøje. Atom SL Hoody vejer kun 260 g (str. M), mens de letteste vindjakker vejer omkring 100 g, så forskellen er ikke meget større end vægten af en uld-T-shirt. Og så er jeg personligt meget begejstret for at kunne have så få lag på overkroppen som muligt. Det er mere fri og komfortabel følelse kun at have to lag på, så jo færre lag, jo bedre – under forudsætning af at de færre lag kan det samme, selvfølgelig. Flere lag giver pincipielt mere alsidighed, men der er også meget mere friktion og modstand lagene imellem, og desuden kan det i mange tilfælde være enormt upraktisk at skulle skifte hele tiden (især under klatring, hvor man har sele på og ikke altid står i en postition, hvor det er lige til at tage tøj af og på). Hvis man kan finde én jakke, der både kan fungere som mellemlag og yderlag – og både være varm og beskyttende nok til at fungere alene i koldt og blæsende vejr, åndbar nok til at være let beskyttende mellemlag i lunt vejr og let nok til ikke at veje og fylde i tasken når man kan nøjes med et baselayer – synes jeg man er virkelig godt kørende. Og her rammer Atom LT lidt af et “sweet spot”.

En af grundene til at jeg foretrækker Atom SL frem for kombinationen af en let vindjakke og en tynd fleece er desuden, at jeg alligevel altid har skaljakken i tasken. Hvis det for alvor blæser, og min Atom SL giver for lidt vindbeskyttelse (og der skal en del til), bruger jeg skaljakken som vindjakke. Med en tynd vindjakke og en fleecetrøje, føler jeg ofte at jeg har enten for lidt eller for meget på. Fordi vindjakken ikke har åbne paneler i siden, bliver den i mange tilfælde for lukket til min smag, mens min mave og mit bryst er for eksponeret for kulde i koldt vejr, fordi der ikke er nogen ekstra isolering. Hvis jeg kun har fleecetrøjen på bliver jeg hurtigt for kold i blæsende vejr, og hvis det ikke blæser er et baselayer ofte fint, så længe jeg bevæger mig. Og eftersom jeg bare kan bruge skaljakken som vindjakke når det virkelig blæser igennem (og ikke kun som regnjakke), har jeg også lidt ekstra glæde af skaljakken, som jeg alligevel altid har med i tasken. En af de letteste måder at spare vægt i oppakningen er at have så få stykker udstyr med som muligt, og ikke have noget med, man ikke får brug for, så det er egentlig nærmest en tilfredsstillelse at skaljakken bliver en mere integreret del af lag-på-lag-systemet end den er, når den kun fungerer som regnjakke.

Mere alpinklatring – stadig Chamonix.

Klippeklatring i Alperne

Hvem vil jeg anbefale Atom SL Hoody til?

Som ovenstående forhåbentlig antyder, er Arc’teryx Atom SL en helt enormt alsidig jakke, jeg vil tro kan bruges af praktisk talt alle og til lidt af det meste. Hvis man (som jeg) værdsætter at dække så mange vejr- og temperaturforhold som muligt med så lidt beklædning som muligt, vil jeg varmt anbefale Atom SL som et lettere, simplere og billigere alternativ til kombinationen af en tynd fleece og en let vindjakke. Kombinationen af et inderlag i uld, Atom SL Hoody, en tynd dun- eller fiberjakke og en let skaljakke fungerer ganske enkelt helt enormt godt. Det er alt jeg har brug for på stort set alt andet end rigtig kolde ture. Derudover er jakken oplagt som overgangsjakke til hverdagsbrug forår og efterår og som et let, varmt og meget åndbart alternativ til en kraftigere softshell.

Et meget godt eksempel på jakkens alsidighed er, at jeg brugte netop ovenstående kombination på alle tre dage af det netop overståede Arc’teryx Alpine Academy, der foregik i Chamonix for foden af Mont Blanc-massivet. Jeg var på tre dagskurser: Trad-klatring i 15 grader, let vind og støvregn, alpinklatring i 3500 meters højde i fuld sol og let vind og drytooling i flot vejr og 20 grader (dog i skyggen og med en let brise). Kombinationen af en tynd, langærmet uldundertrøje, Atom SL hoody, en tynd dunjakke og en skaljakke var helt perfekt til alle tre dage.

Læs mere om Rasmus’ oplevelser på Arc’teryx Alpine Academy 2018

Hvis du oftere har det for koldt end for varmt, vil det måske være en fordel at gå efter noget, der er helt lukket i siderne. Fleecepanelerne i siden og i armene er både Atom SL’s store force og akilleshæl. Men hvis du (som jeg) oftere har det for varmt end for koldt, mens du er i gang, vil Atom SL højst sandsynligt være et ret suverænt bud på en do-it-all-jakke til både tur, træning og hverdagsbrug igennem hele året.

Køb Arc’teryx Atom SL Hoody i webshoppen