Bertram Bertelsen var for nylig en måned i USA og besøge nogle af de klassiske boulderområder i det østlige Californien og sydvestlige Nevada. Vi gav Bertram et par Scarpa Booster S med, som han fik rig mulighed for at prøve af på en række forskellige typer klippe og klatring. I det følgende kan du læse hans indtryk af skoen.


Reklame


Se Scarpa Boster S i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatresko


Af Bertram Bertelsen

Jeg tog en tur til USA i en måned, hvor jeg med Friluftslands hjælp havde muligheden for at afprøve Scarpa Booster S. Skoen har været rundt i Las Vegas, Red Rocks, og fået en fantastisk rød nuance fra sandet der omkranser de højtstående boulders. Turen havde sin endelige afslutning i Bishop, hvor du kan klatre på granit og vulkansten i bl.a. Happy Boulders og Buttermilks.

Scarpa Booster S. 1199,-. Foto: Bertram Bertelsen

Scarpa Booster S har været igennem diverse problemer på turen – fra fuldstændig smear i Buttermilks til tagklatring i Red Rocks. Skoen har klatret på granit, sandsten og vulkansten.

Vi har allesammen individuelle præferencer for hvordan en klatresko skal sidde, hvad den skal kunne eller måske noget helt tredje, men når man begynder at nå et vist niveau inden for klatring, kan blødhed såvel som stivhed spille en afgørende rolle for klatreren, og det er den allerstørste gevinst ved denne sko.

The Buttermilks var virkelig et friktionsafhængigt sted, hvor man som klatrer skulle stole på sine fødder og friktionen mellem klippe og sko. Det skete tit at man skulle bevæge sig opad, kun ved hjælp af små granitperler på 2 mm, og hertil kommer troen.

Scarpa har formået at komme med en afbalanceret blødhed i Booster S – skoen er ikke for hård, og ej heller for blød. Du har fuldstændig kontrol over hvor du står og hvad du står på. Det hele er mærkbart, hvilket jeg virkelig er tilfreds med.

Overhængende klatring kræver skiftevis at man benytter tåen og hælen for ikke at falde ned. Jeg klatrede et problem “Dirty Rail” i Red Rocks, hvor man skulle bevæge sig henad et langt, slangeformet rør – det krævede et godt flow mellem toe hooks og heel hooks. Jeg fornemmede super fleksibilitet, man kunne dreje og placere foden inde i diverse små kanter og huller. Gummiet er virkelig “sticky”, og jeg har endnu ikke oplevet, at skoen har smuttet.

Foto: Bertram Bertelsen

Hvis jeg skulle nævne en mindre positiv feature ved skoen, så skulle det være den nederste velcrostrop. Når man skal lægge de helt dybe toe hooks, hvor den nederste velcrostrop rammer kanten af klippen, så har man ingen ide om foden holder eller ej. Man rammer velcro, ikke gummi.

Den nederste velcrostrop gør Booster S lidt mindre velegnet til helt dybe toe hooks end f.eks. Drago og Instinct VSR. Til gengæld giver det ekstra velcrospænde mulighed for en endnu tættere pasform og bedre kontrol over forfoden på delikat, vertikal klatring. Foto: Bertram Bertelsen.

Jeg er meget tilfreds med modellen her – den er en kæmpe vinder når klatringen udfolder sig vertikalt eller på små krystaller, hvor du har fuldstændig kontrol over hvad der sker. Skoen giver din fleksibilitet et “boost”, du har adgang til diverse vinkler og det er nærmest rart at have skoen på.

Foto: Betram Bertelsen
Foto: Bertram Bertelsen

 


Se Scarpa Boster S i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatresko