Hvis du er på udkig efter et par aggressive klatresko i topklasse, kan Scarpa Furia eller Scarpa Instinct VS måske være netop det, du går og leder efter. De to sko har været frontfigurerne i vores klatreskosortiment i et stykke tid, og er blevet rigtig godt modtaget i det danske klatremiljø. Lorenz Ulmer – som er en af “Friluftslands venner”, og som vi sponsorerer klatresko til – har klatret med begge skoene det sidste års tid, både indendørs og på klippe, og har skrevet en sammenlignende anmeldelse, hvor han gennemgår styrker og svagheder ved de to klatresko. Den er helt klart værd at læse, hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge som din næste performance-sko til bouldering eller sportsklatring – også selvom de måske ikke lige er en af de to sko, du har i tankerne!

Er du ny klatrer og på udkig efter en mindre hidsig sko, kan du læse vores guide til klatresko til begyndere.


 

Scarpa Instinct VS vs. Scarpa Furia

Af Lorenz Ulmer

Hvis man søger en klatresko til den lidt mere ambitiøse klatrer, som gerne vil have det bedste ud af sit fodtøj, tilbyder Scarpa to produkter i verdensklasse: Instinct VS og Furia. På mange måder er det svært at sammenligne dem, fordi skoene supplerer hinanden perfekt: De har begge deres fordele, kvaliteter og styrker. I 2015 var de to Scarpa-sko mine sikre følgesvende på hver eneste klatretur. I den tid fik jeg et ret godt indryk af dem, og vil nu gerne dele min holdning.

Scarpa Instinct VS

InstinctVS-punta_web

Materiale: Lorica kunstlæder
Sål: Vibram XS Edge 3mm
Form: asymmetrisk
Spænding: stærk spænding, sålen er todelt med en mellemsål
Vægt: 430g (str. 41)

Scarpa Furia

FURIA-Bk-bg_web

Materiale: Microfiber
Sål: Vibram® XS Grip2 3mm
Form: asymmetrisk
Spænding: stærk spænding, ingen mellemsål
Vægt: 395g (str. 41)

Performance

Ved første øjekast kan man allerede se de vigtigste forskelle på de to sko, som definerer deres egenskaber. Lad os starte med lukningen: Furia har to velcrobånd, Instinct kun ét, men som det ofte er tilfældet, er mindre mere. Den stramme form på Instinct’en garanterer sikkert hold i skoene, selvom den ikke har det andet velcrobånd – med det store pluspunkt at toehook-kappen har muligheden for at gribe om hele fronten af foden. Så kan man toehook’e på alle mulige forskellige greb uden overflødige, forstyrrende faktorer. 1-0 Instinct!

Black Shadow, Teagarden Her fra min 2. session sammen med David Firnenburg og klatrere fra Norge og USA. Her har jeg lige klart min personlige crux-bevægelse med højre hånd til pinchen.
Black Shadow (8A+) i Rocklands, Sydafrika. Toehook-bevægelsen er helt klart cruxet ved dette problem – ikke mere med Scarpa Instinct!

Videre i programmet i forhold til spænding og hårdhed. Selv om begge sko har en 3 mm Vibram-sål, er Furia på alle måder mere blød. Grunden er muligvis den fraværende mellemsål eller Vibrams nye gummiopskrift. Om man kan lide sine sko bløde eller hårde, er smagsafhængigt. Klatrer man vertikalt, kan en hård sko ofte være en fordel. Når man er i et overhæng og har behov for at trække aktivt med tæerne, er en blød sko det bedre valg. Ikke desto mindre vil jeg henvise til, at tungere klatrere (>72kg) efter min mening har behov for en sko med mere hårdhed, for at være sikker på at sålen holder det tunge pres. Søger man en sko til smear– og friktionsklatring har man det med sikkerhed lettere i en Furia. Point til begge to. 2-1!

Når vi kommer til heelhooking kan jeg ikke sige meget mere end at Instinct’en med længder er den bedste heelhook-sko nogensinde. Jeg vil ikke sige, at Furia er mindre god, men på grund af den bløde hæl, tror jeg det er umuligt at få en lige så god stabilitet, når der kommer meget træk på. 3-1 til Instinct!

Bearbejdning

Som man kender det fra Scarpa er også disse sko bearbejdet med højeste kvalitet. Men efter længere tids anvendelse, kan man også finde enkelte mangler:

  • Instinct: Hvis man er lige lovlig grov, når man tager skoen på, kan syningen på „tungeflappen“ hurtigt blive ødelagt.
  • Furia: Limen under toehook-kappen kan blive løs efter forholdsvis kort tid. Jeg kan ikke se den store ulempe ved dette, men jeg synes stadig at det kan forbedres. Ingen point at hente her!

Pasform

Sammenlignet med andre high end klatresko kan man sige, at begge sko er næsten ”behagelige“ at have på. For mit eget vedkommende er mine sneakers størrelse 44, hvor jeg i begge disse klatresko bruger 41. Det er ikke et problem at have skoen på i længere tid af gangen. Et personligt tip i forhold til Instinct: Grundet den høje tå-boks skal tæerne selvfølgelig være meget krummede, men trykket mellem det øverste materiale og tæerne må stadig ikke være for kraftigt, da det kan medføre et hul på storetåen.

OBS: Vælg Scarpa sko minimum 2-3 numre mindre end dit normale fodtøj, hvis du vil have maksimal performance.

Facit

Jeg er altid stor fan af klatresko, man kan bruge i mange forskellige typer terræn, så man ikke for ofte kommer i en situation, hvor man hele tiden skal skifte mellem flere sko. Derfor kan jeg slå fast, at Instinct VS er et godt valg for den dygtige klatrer eller boulderer, som søger en sko med mange kvaliteter, der kan hjælpe godt på vej. Som tidligere sagt er heelhook’en ubesejret, så derfor er min personlige vinder Instinct’en.

Furia er helt sikkert et godt valg til klatrere, som er glade for Scarpas produkter og nu har mulighed for at vælge en blødere sko fra det italienske kvalitetsmærke. Skoen er endnu mere behagelig at have på end Instinct, og er muligvis det bedre valg til indendørs klatring, hvor helt små fodgreb er mere sjældne end udendørs.

God klatring med Scarpa!

InstinctVS-lato-3_web