Anmeldelse: Scarpa Instinct VSR

Elias Edvardsen brugte det meste af efteråret i Tyrkiet, hvor han vikarierede som bestyrer på en lille campingplads og klatrede en hel masse. Vi gav et Elias et par Scarpa Instinct VSR med, og de blev brugt flittigt på turen, hvor Elias blandt andet lukkede 8b+ og 8c-ruter, og fik førstebestigningen af en rute, han foreløbigt graderer 8c/+. I det følgende kan du læse Elias' anmeldelse af Scarpa VSR


Reklame


Se Scarpa Instinct VSR i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatresko


Læs mere om Scarpa Instinct VSR


Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

Af Elias Edvardsen

Jeg har gennem mine mange år i klatremiljøet søgt på kryds og tværs af diverse klatreproducenter for at finde den bedste sko til bouldering og sportsklatring. Jeg har altid været fan af Scarpa, selv om jeg har haft mange detours til sko fra La Sportiva, Five Ten og Tenaya. Jeg må efterhånden konkludere, at de fleste firmaer er nået til nogenlunde enighed om opskriften på den gode klatresko. Én sko kan dog ikke indeholde samtlige kvaliteter, en klatresko kan besidde, og firmaerne tilføjer derfor hver især deres egne præg til hver enkelt model. Jeg må imidlertid indrømme at Scarpa, eller nogen anden producent for den sags skyld, efter min mening får svært ved at udvikle en mere interessant sko end Instinct VSR.

Instinct VSR er det perfekte mix af de bedste kvaliteter Scarpas tidligere topmodeller, Instinct VS og Furia, besidder. Instinct VS er en forholdsvis stiv sko, men har en blød hæl samt en utrolig blød midtersål, som gør at den er fleksibel og passer de fleste. Dermed er det en god sko til små trin med kant samt heel hooks, men er imidlertid ikke særlig god til trin der ikke har kant. Med andre ord kan denne sko med fordel bruges på klippetyper som granit og gnejs.

Furia er blandt de absolut blødeste sko på markedet, og kan dermed det modsatte af stive modeller som Instinct VS. Altså er den suveræn til meget sand- og kalksten og er også meget populær til brug ved indendørs bouldering, hvor makroer og volumes' popularitet stadig er stigende. Bløde sko kan dog godt blive udfordret ved meget små trin med kant eller lange vertikale ruter, hvor der er meget vægt i fødderne over en længere periode.

Scarpa Instinct VSR er blød og fleksibel omkring midten af foden, mens forfoden er stivere og mere støttende. Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk.

Det kan virke mærkeligt at Instinct VSR kan have de bedste kvaliteter fra en ultra blød og en relativ stiv sko, men det har den. Instinct VSR tilbyder utrolig god føling med det man står på, og man føler sig derfor sikker på selv de mest åbne og slopede trin man støder på. Samtidig er den stiv nok til, at man kan stå på meget små skarpe trin uden at behøve at have unaturligt stærke tæer.

På trods af at jeg i to måneder på Tyrkisk kalksten var ude for enhver form for klatring, fik jeg næsten aldrig lyst til at benytte nogle af de tre andre par sko, jeg havde taget med. Hvad end det var slab-klatring, tag-klatring, korte bouldery ruter på crimps eller 60 meter let overhængende ruter på tufaer, var Instinct VSR min bedste ven.

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk.

Det eneste tidspunkt jeg benyttede mine Furia var på en vertikal rute på en enkelt 30 meter lang og én meter tyk tufa, som ikke én eneste gang tilbød et trin med kant på. Det var dermed af allerhøjeste vigtighed konstant at holde trykket på de tæt på ikke-eksisterende trin, da man når som helst kunne glide af. Eftersom Furia er en del blødere end Instinct VSR, følte jeg at Furia var den bedste sko til denne opgave. Når det er sagt er Instinct VSR bestemt en sko, som jeg vil foretrække i langt de fleste situationer, hvor en blød sko er en fordel.

En anden stor fordel ved at Instinct VSR er en del blødere end Instinct VS, er den ikke kræver nær så lang tid at gå til. Allerede efter meget få dage havde Instinct VSR tilpasset sig min fod og var blødt nok op til at jeg følte mig komfortabel med at stå på hvad som helst. Alligevel holder gummiet næsten lige så lang tid som sin forgænger/storebror. Så forbrugstiden er længere end både Furia og Instinct VS, fordi Furia er blødere og fordi Instinct VS tager så lang tid at gå til relativt til Instinct VSR.

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

Alt i alt har jeg kun godt at sige om Instinct VSR. Jeg vil mene, at man kan klare sig udelukkende med Instinct VSR, måske med en supplerende sko til ekstremerne afhængigt af hvilken type klatrer du er.

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk.