Alpha SV har altid været Arc’teryx’ flagskib på skaljakkefronten, og har siden første generation så dagens lys i 1998 repræsenteret det ypperste inden for skaljakker, når det kommer til design, håndværk og materialer. Efteråret 2016 kom Arc’teryx med den seneste opgradering af den ikoniske skaljakke – en opgradering der for alvor rykkede den op i en klasse for sig: Den nyeste version Alpha SV er både lettere og stærkere end nogen af sine forgænger – der ellers i forvejen var et skridt foran konkurrenterne, hvad angår styrke/vægt-forholdet.

I det følgende kan du læse mere om den nyeste version af den ikoniske Alpha SV, som uden at prale vil kunne kalde sig selv verdens mest gennemførte skaljakke.


Se Arc’teryx Mens Alpha SV i webshoppen

Den tyske isklatrer Mathias Scherer tester en prototype af den nye Alpha SV. Foto: Arc
Den tyske isklatrer Mathias Scherer tester en prototype af den nye Alpha SV i barske norske vinterforhold. Foto: Arc’teryx

Ydermateriale

Den største og vigtigste forskel på den nye Alpha SV-jakke og tidligere versioner er ydermaterialet. Det bliver hurtigt lidt vel teknisk at gå alt for meget i detaljer med materialet, men de vigtigste forskelle kan kort beskrives:

Det gamle materiale hed “N80p-X”. I denne lille kode står ”N” for ”nylon”, “80” er denier-målet, dvs. et mål for hvor kraftig tråd, der er brugt i vævningen, ”p-X” står for at vævningen er en variant af ”plain weave”, der er optimeret for maksimal styrke i forhold til vægt. Især det sidste er lidt kryptisk, men hos Arc’teryx betyder ”p-X” at vævningen har ekstra højt styrke/vægt-forhold, og altså er stærkere end en ”almindelig” plain weave.

Det nye materiale hedder N100p-X. Der er altså i udgangspunktet tale om samme type materiale, men med højere denier count, dvs. kraftigere tråd. Arc’teryx’ test har vist, at det nye N100p-X er op til dobbelt så modstandsdygtigt overfor slid fra ru overflader som N80p-X (mere “abrasion resistant”), og desuden mere rivstærkt. Imponerende nok er det nye materiale kun 3 g tungere pr. kvadratmeter (153 g/m2 vs. 150 g/m2), hvilket svarer til en vægtforøgelse i materialet på sølle 2 %.

Ydermaterialet på den nye Alpha SV er det GORE-TEX Pro-materiale, der tilbyder den bedste slidstyrke/vægt-ratio, og er altså en bemærkelsesværdig forbedring på et punkt hvor Arc’teryx i forvejen må regnes for absolut førende på verdensplan – nemlig hvad angår ydermaterialerne på deres GORE-TEX-jakker.

Isklatring og produktudvikling i Norge. Foto: Arc
Isklatring og produktudvikling i Norge. Foto: Arc’teryx.

Optimeret pasform og mere clean design.

De 2 %, materialet er blevet tungere, er blevet forsøgt indhentet ved at optimere pasformen. Arc’teryx’ skaljakker, og især Alpha SV, har altid været kendt for at være syet efter et avanceret anatomisk mønster, der optimerer pasform og bevægelsesfrihed, og den nye Alpha SV er selvfølgelig ikke nogen undtagelse. Arc’teryx’ designere har på den nye Alpha SV forsøgt at minimere antallet af syninger og fjerne overflødigt materiale der, hvor det kunne lade sig gøre. Vel at mærke uden at ændre jakkens pasform og bevægelsesfrihed i negativ retning.

En yderligere fordel ved så få syninger som muligt er bedre åndbarhed: Den tape, der sidder på indersiden af syningerne, er ikke åndbar som resten af jakken, så jo mindre tape man kan bruge, jo mindre hæmmer man åndbarheden. Desuden vil en GORE-TEX-jakke ånde bedst, hvis den sidder nogenlunde tæt, så fugten ikke når at kondensere inden den kan passere ud gennem membranen. Den avancerede pasform og det minimale antal syninger, der er gjort tætte med en ultra-smal 8 mm tape, gør at GORE-TEX Pro-membranen får de absolut bedste forudsætninger for at ånde optimalt, og er med til at sikre at jakken performer optimalt.

Som en konsekvens af den ændrede, lidt slankere pasform, og for at spare lidt yderligere vægt, har Arc’teryx valgt at fjerne indsnøringen i livet. Elastikkerne i ærmeafslutningen er også fjernet, og i det hele taget fremstår den nye Alpha SV mere clean og strømlinet, og er samtidig væsentlig mere robust end den gamle. Jakken har stadig den samme høje krave og rummelige, fuldt justerbare hætte, der yder fuld beskyttelse og formidabelt udsyn i al slags vejr – både med og uden ski- eller klatrehjelm. Og den avancerede pasform og formidable bevægelsesfrihed, der har gjort Arc’teryx Alpha SV til en absolut favorit blandt alle former for frilufts-feinschmeckere lige siden de første generationer revolutionerede skaljakkemarkedet tilbage i slut-halvfemserne, er selvfølgelig også bevaret.

Arc’teryx Womens Alpha SV Jacket. Vægt: 440 g (str. S.). Pris: 6199,-
Arc
Arc’teryx Men’s Alpha SV Jacket. Vægt: 490 g (str. M). Pris: 6199,-

”Cohaesive”-spændesystem

“Cohaeshive”-spændesystemet har erstattet de almindelige snorlåse, der tidligere blev brugt til elastikindstramningerne i hætten, i livet osv. ”Cohaesive”-systemet består i al sin enkelhed af flade snorlåse, der er lamineret fast til jakken. Fordi spænderne sidder fast i materialet, og ikke hænger løst, og samtidig er store og flade, er de meget lette at få fat i og justere, selv med store handsker på. Det er en velkommen opgradering i forhold til de små snorlåse, man ellers bruger, og som kan være svære at fange, især i en presset situation og med handsker på. Derudover er Cohaesive en meget æstetisk elegant løsning, da spænderne sidder under ydermaterialet og ikke kan ses. Alpha SV har fået ”Cohaesive”-spænderne i indstraningen af hætten foran og i indsnøringen ved hoften, så begge dele nu både kan spændes og løsnes ubesværet med én hånd – også med handsker på. Fordi ”Cohaesive”-spænderne ved hoften fylder lidt mere end de gamle snorlåse, har de yderligere den funktion, at de forhindrer jakken i at kravle op under en klatresele eller hoftebæltet på en rygsæk. De har derfor erstattet de ”skumpølser”, der tidligere var syet ind i kantebåndet i hoften på jakkerne i Alpha-serien – de såkaldte ”HemLocks”.

“RS zipper slider”

Udviklingen af vandtætte lynlåse har siden 1999, hvor Arc’teryx i samarbejde med YKK udviklede den første af de vandtætte lynlåse, der i dag bruges i næsten alle skaljakker, været parallel med udviklingen af Arc’teryx’ skaljakker. Det parløb forsættes med Alpha SV: Lynlåsene på lommerne på den seneste udgave af Alpha SV er blevet redesignet, så lynlåsen nu kan lukke helt tæt i toppen, og ikke behøver den ”garage” på oversiden, der tidligere har været nødvendig. Det gør både lynlåsen lettere at lukke helt, og sparer vægt på jakken, samt forenkler produktionsprocessen. Den nye ”RS zipper slider” er muligvis en lille ting, men den er samtidig et glimrende eksempel på Arc’teryx’ opmærksomhed på selv det, der synes at være ubetydelige detaljer, og en opdatering, der udelukkende har forbedret jakken, selvom det er på et absolut detaljeniveau.

Indvendig “dump pocket”

Design og placering af lommerne på ydersiden af Alpha SV er uændret: Jakken har stadig to rummelige napoleonslommer på brystet og en lille lynlåslomme på ærmet. Lommerne er placeret så de ikke kommer i vejen for klatresele eller rygsæk, og er lette at komme til.

Arc’teryx har til gengæld valgt at ændre lidt i inderlommerne: Hvor der tidligere var to flade lynlåsinderlommer – én i hver side – er der nu en flad lynlåsinderlomme i venstre side og en mere rummelig elastisk netlomme i højre side, en såkaldt “dump pocket”. Den nye elastikinderlomme giver bedre mulighed for at opbevare et par handsker, en hue, en drikkeflaske, eller andet, der skal holdes varmt eller tørt, mens lynlåsinderlommen i venstre side stadig giver en sikker opbevaringslomme til pung eller telefon. Det nye inderlommedesign er en  fuldstændig oplagt opdatering, der har været efterspurgt af mange i et godt stykke tid.

Alpha SV i isklatre-aktion i Norge. Foto: Arc
Alpha SV i isklatre-aktion i Norge. Foto: Arc’teryx

“Made in Canada”

En af nøglerne til Arc’teryx’ succes på især skaljakkefronten, er at de er et af de eneste firmaer i verden, der selv har faciliteter – og tilladelse – til at sy GORE-TEX-beklædning. Det giver Arc’teryx nogle helt andre muligheder for at lave prototyper og prøve design af, end de andre firmaer, og desuden er det håndværksmæssige niveau på Arc’teryx’ fabrikker helt enestående. De første par år foregik al produktionen på Arc’teryx’ fabrik i Vancouver, men efterhånden som firmaet er vokset, har de udvidet med en fabrik i Hong Kong. De to fabrikker er identiske i forhold til produktionsmaskineri og -metoder, og efterhånden foregår størstedelen af produktionen i Hong Kong. Der er således ikke nogen kvalitetsforskel, men Arc’teryx’ sætter stor stolthed i at have produktion i Canada, og enkelte prestigeprodukter produceres derfor stadig i Canada. Alpha SV har altid været et flagskib i Arc’teryx’ kollektion, og derfor bliver netop den jakke stadig lavet i Canada, hvor der trods alt også stadig er kortest mellem produktudviklingen og produktionen.

Se Arc’teryx Alpha SV i webshoppen

Se hele vores udvalg af skaljakker fra Arc’teryx til mænd

Se hele vores udvalg af skaljakker fra Arc’teryx til kvinder