Alpha SV har altid været Arc’teryx’ flagskib på skaljakkefronten, og har siden første generation så dagens lys i 1998 repræsenteret det ypperste inden for skaljakker, når det kommer til design, håndværk og materialer. Den ikoniske skaljakke har i løbet af de 23 år gennemgået en række små og store justeringer, og det er nok ikke for meget at sige, at Arc’teryx Alpha SV er den skaljakke på markedet der er lagt mest hjerte og sjæl – og flest arbejdstimer – i. I det følgende kan du læse mere om den ekstremt slidstærke og pålidelige Alpha SV Jacket, som uden at prale vil kunne kalde sig selv verdens mest gennemførte skaljakke.

Se Arc’teryx Alpha SV i webshoppen

Ydermateriale

En af de ting, der altid har udmærket  Alpha SV, og et af de steder der er brugt rigtig meget energi på test og udvikling, er ydermaterialet. Det bliver hurtigt lidt vel teknisk at gå alt for meget i detaljer med materialet, men det vigtigste kan kort beskrives:

Ydermaterialet på Alpha SV Jacket hedder “N100p-X”. I denne lille kode står ”N” for ”nylon”, “100” er denier-målet, dvs. et mål for hvor kraftig tråd, der er brugt i vævningen, ”p-X” står for at vævningen er en variant af ”plain weave”, der er optimeret for maksimal styrke i forhold til vægt. Især det sidste er lidt kryptisk, men hos Arc’teryx betyder ”p-X” at vævningen har ekstra højt styrke/vægt-forhold, og altså er stærkere end en ”almindelig” plain weave.

Det nye materiale er en videreudvikling af materialet N80p-X, der stadig bruges i f.eks. Beta SV Jacket. Der er altså i udgangspunktet tale om samme type materiale, men med højere denier count, dvs. kraftigere tråd. Arc’teryx’ test har vist, at N100p-X, der er specialudviklet til Alpha SV er op til dobbelt så modstandsdygtigt overfor slid fra ru overflader som N80p-X (mere “abrasion resistant”), og desuden mere rivstærkt. Imponerende nok er det nye materiale kun 3 g tungere pr. kvadratmeter (153 g/m2 vs. 150 g/m2), hvilket svarer til en vægtforøgelse i materialet på sølle 2 %. Det er ikke så lidt imponerende, med tanke på at N80p-X-materialet stadig er et af de stærkeste skaljakkematerialer på markedet.

Ydermaterialet er i den nyeste version af Alpha SV Jacket parret med GORE-TEX Pro-membranen i “Most Rugged”-konkstruktionen, der er GORE-TEX’ mest slidstærke til dato, så den seneste udgave af Alpha SV Jacket er på alle parametre den mest slidstærke og robuste variant nogensinde.

Isklatring og produktudvikling i Norge. Foto: Arc
Isklatring og produktudvikling. Foto: Arc’teryx.

Optimal pasform og rent, simpelt design.

Arc’teryx’ skaljakker, og især Alpha SV, har altid været kendt for at være syet efter et avanceret anatomisk mønster, der optimerer pasform og bevægelsesfrihed. Alpha SV Jacket har i mange år været kendt for uforlignelig pasform og bevægelsesfrihed, men det betyder ikke at designprocessen er slut. Arc’teryx’ designere har på den seneste version af Alpha SV arbejdet at minimere antallet af samlinger og fjerne overflødigt materiale der, hvor det kunne lade sig gøre. Den avancerede pasform og formidable bevægelsesfrihed, der har gjort Arc’teryx Alpha SV til en absolut favorit blandt alle former for frilufts-feinschmeckere lige siden de første generationer revolutionerede skaljakkemarkedet tilbage i slut-halvfemserne, er selvfølgelig bevaret.

En markant fordel ved så få syninger som muligt, er at det forbedrer jakkens åndbarhed: Den tape, der sidder på indersiden af syningerne, er nemlig ikke åndbar som resten af jakken, så jo mindre tape man kan slippe afsted med at bruge, jo mindre hæmmer man åndbarheden. Desuden vil en GORE-TEX-jakke ånde bedst, hvis den sidder nogenlunde tæt, så fugten ikke når at kondensere inden den kan passere ud gennem membranen. Den avancerede pasform og det minimale antal syninger, der er gjort tætte med en ultra-smal 8 mm tape, gør at GORE-TEX Pro-membranen får de absolut bedste forudsætninger for at ånde optimalt, og er med til at sikre at jakken performer optimalt.

Jakken har stadig den samme høje krave og rummelige, fuldt justerbare hætte, der yder fuld beskyttelse og formidabelt udsyn i al slags vejr – både med og uden ski- eller klatrehjelm. De to brystlommer med kiler og den lille lomme på ærmet er også bevaret. Indvendig er der en lille lynlåslomme til værdier og en “drop pocket” til at holde f.eks. handsker varme. Alle lommer er placeret så de ikke er i vejen under klatreselen eller rygsækkens hoftebælte, og de store lommer er lette at komme til selvom du har en stor, varm dun- eller fiberjakke udover din skaljakke.

Kompromisløst fokus på detaljer

Alpha SV Jacket er et af de produkter, Arc’teryx’ designere er mest nidkære omkring, og derfor er har jakken flere gange været katalysator for små detaljeoptimeringer, der har spredt sig som ringe i vandet til resten af outdoorbranchen. Et af de bedste eksempler er nok lynlåsene:

“RS Zipper Slider”

I 1999 udviklede en Arc’teryx-ingeniør prototypen til de vandtætte lynlåse der i dag bruges i næsten alle skaljakker. Arc’teryx tog prototypen med til de japanske lynlåsaeksperter YKK, der satte den i produktion. Det blev starten på et parløb, der fortsat lever i bedste velgående: Lynlåsene på lommerne på den seneste udgave af Alpha SV er resultatet af genialt lille redesign, der gør at lynlåsen nu kan lukke helt tæt i toppen uden den ”garage” på oversiden, der tidligere har været nødvendig. Det gør både lynlåsen lettere at lukke helt, og sparer vægt på jakken, samt forenkler produktionsprocessen. Den nye ”RS Zipper Slider” er en lille detalje, men den er samtidig et glimrende eksempel på Arc’teryx’ opmærksomhed på selv de detaljer, der synes at være ubetydelige.

”Cohaesive”-spændesystem

”Cohaesive”-systemet består i al sin enkelhed af flade snorlåse, der er lamineret fast til jakken. Fordi spænderne sidder fast i materialet, og ikke hænger løst, og samtidig er store og flade, er de meget lette at få fat i og justere, selv med store handsker på. Det er en velkommen opgradering i forhold til de små snorlåse, der ellers er udbredte, og som kan være svære at fange, især i en presset situation og med handsker på. Derudover er Cohaesive en meget æstetisk elegant løsning, da spænderne sidder under ydermaterialet og ikke kan ses. Alpha SV har fået ”Cohaesive”-spænderne i indstraningen af hætten foran og i indsnøringen ved hoften, så begge dele nu både kan spændes og løsnes ubesværet med én hånd – også med handsker på. Fordi ”Cohaesive”-spænderne ved hoften fylder lidt mere end de gamle snorlåse, har de yderligere den funktion, at de forhindrer jakken i at kravle op under en klatresele eller hoftebæltet på en rygsæk. De har derfor erstattet de ”skumpølser”, der tidligere var syet ind i kantebåndet i hoften på jakkerne i Alpha-serien – de såkaldte ”HemLocks”.

Alpha SV i isklatre-aktion i Norge. Foto: Arc
Alpha SV i isklatre-aktion. Foto: Arc’teryx

“Made in Canada”

En af nøglerne til Arc’teryx’ succes på især skaljakkefronten, er at de er et af de eneste firmaer i verden, der selv har faciliteter – og tilladelse – til at sy GORE-TEX-beklædning. Det giver Arc’teryx nogle helt andre muligheder for at lave prototyper og prøve design af, end de andre firmaer, og desuden er det håndværksmæssige niveau på Arc’teryx’ fabrikker helt enestående.

De første par år foregik al Arc’teryx’ produktion af skaljakker på deres egen fabrik, ARC’One i Vancouver, Canada. Efterhånden som firmaet er vokset, har de udvidet med to faciliteter i Kina, Zplus Ltd. og Kairan Sports Apparel Co. Ltd., hvor størstedelen af produktionen efterhånden finder sted. De to fabrikker er nogle af verdens førende, når det kommer til produktionsmaskineri og -metoder, og der er således ikke nogen kvalitetsforskel på om en Arc’teryx-jakke er “Made in Canada” eller Made in China”. Arc’teryx’ sætter til gengæld en ære i at have produktion i Canada, og omkring 10 % af deres samlede produktion foregår stadig i Canada, bl.a. Alpha SV Jacket.

ARC’One-fabrikken i Vancouver giver desuden Arc’teryx’ designere nogle unikke muligheder i forhold til produktudvikling og -test. Fordi design og produktion har til huse et stenkast fra hinanden, har designerne mulighed for at vække ideerne fra tegnebrættet til live på et øjeblik – og med “The Coast Mountains” praktisk talt i baghaven, har de også rig mulighed for at tage ideerne direkte ud i naturen og prøve dem efter. Selvom den ikke længere er grundpillen i produktionen, er ARC’One og den tætte forbindelse mellem design og produktion stadig en helt central del af Arc’teryx’ DNA, og en vigtig del af fortællingen om f.eks. Alpha SV Jacket.

Se Arc’teryx Alpha SV i webshoppen

Se hele vores udvalg af skaljakker fra Arc’teryx til kvinder

Se hele vores udvalg af skaljakker fra Arc’teryx til mænd

 

Indholdsoversigt