En skaljakke er et af de mest essentielle stykker friluftsudstyr. Uanset om det er en kort, let sommervandretur eller en lang vinterekspedition man planlægger, bør en pålidelig fuldstændig vind- og vandtæt jakke være øverst på pakkelisten. Og hvis man er lidt omhyggelig i udvælgelsen, kan man sagtens finde en skaljakke, der kan dække alle ens behov – både sommer og vinter – og gøre det hele stort set lige godt. Arc’teryx laver nogle af markedets bedste skaljakker, og de canadiske skaljakkespecialister er ganske enkelt svære at konkurrere med, når det kommer til at lave skaljakker, der kombinerer lav vægt, høj slidstyrke og maksimal komfort. I år har vi to af de alsidige Beta-jakker i sortimentet: den kraftige og ekstremt slidstærke Beta SV og den lette, kompakte Beta SL Hybrid.


Beta-serien

Beta-serien er Arc’teryx’ mest alsidige serie af skalbeklædning, og er designet til al slags friluftsbrug året rundt. Det lykkes Arc’teryx rigtig godt med, og Beta-jakkerne kan vitterlig bruges til nærmest alt. Hvor de skaljakker, der er designet til klatring, kan ofte være lige minimalistiske nok til f.eks. vandring eller skiløb, og de skispecifikke jakker kan blive lidt tunge og klodsede til let sommerbrug, forsøger Beta-serien at ramme den gyldne middelvej mellem lav vægt, høj slidstyrke og alle de nødvendige detaljer.


Se hele vores udvalg af produkter fra Arc’teryx’ Beta-kollektion


Beta SV

Beta SV Jacket er flagskibet i Beta-kollektionen: Det er en kraftig skaljakke i en 3-lags GORE-TEX Pro-konstruktion. GORE-TEX Pro er den dyreste og mest avancerede type GORE-TEX, og rammer en imponerende balance, hvor man både får fuld vejrbeskyttelse, maksimal slidstyrke og høj åndbarhed. Ydermaterialet er et 80 denier nylon, som Arc’teryx kalder N80p-X. Det er et af markedets letteste og stærkeste 80 denier-nylonmaterialer og gør Beta SV Jacket til en af de mest slidstærke skaljakker på markedet. Samtidig vejer jakken blot 485 g (herremodel, str. medium) hvilke er imponerende let for den type jakke.

Arc
Arc’teryx Women’s Beta SV Jacket
Arc
Arc’teryx Men’s Beta SV Jacket

Læs mere om de forskellige GORE-TEX-konstruktioner


Jakken har en stor, rummelig hætte, der passer uden på en ski- eller klatrehjelm og også kan justeres, så den sidder tæt til hovedet uden hjelm. Der er to store ventilationslynlåse under armene, to rummelige lommer, der er placeret, så de ikke kommer i vejen for rygsækkens hoftebælte eller en klatresele, og en lille lomme på venstre overarm. Der er desuden to inderlommer: en stor netlomme, der kan rumme et par handsker eller en drikkeflaske, og en lille lynlåslomme, der er perfekt til at holde værdigenstande beskyttet.

Snittet er atletisk og jakken er formsyet for at give optimal bevægelsesfrihed. Og netop pasformen er et af de punkter, hvor Arc’teryx virkelig excellerer: Deres jakker er ganske enkelt skabt til at sidde på en krop i bevægelse, og man kan bevæge sig frit og ubegrænset, samtidig med at jakken sidder til. Snittet på Beta SV er en lille smule længere og lidt mere rummeligt end på mange af Arc’teryx andre skaljakker, så man har plads til ekstra lag på de kolde ture.

Beta SV Jacket er en ekstremt slidstærk jakke, der er skabt til hård brug og koldt vejr, men den er samtidig let og kompakt nok til også at være velegnet til lette sommerture. Den vil især være et godt valg for folk, der bruger deres skaljakke meget og hårdt, og folk der er meget på tur om vinteren, hvor man kan have brug for plads til et ekstra mellemlag, når kulden bider.


Beta SL Hybrid

Beta SL Hybrid er letvægtsudgaven af allroundskaljakken. Det er Arc’teryx’ letteste skaljakke med ventialtionslynlåse under armene, og vejer sølle 350 g. (herremodel, str. medium). Jakken er konstrueret med brug af to forskellige GORE-TEX-materialer, hvilket er det, der angives med tilføjelsen af “Hybrid” til navnet. På det meste af jakken er der brugt en let og komprimerbar 2 1/2-lags GORE-TEX Paclite-konstruktion med en yderside i et let, men stærkt 40 denier ripstop nylon. På de steder, der er mest udsat for slid (både indefra og udefra), er der brugt en kraftigere 3-lags GORE-TEX C-Knit-konstruktion med et lidt tættere vævet ydermateriale i 42 denier plain weave nylon. Materialeblandingen gør, at Beta SL Hybrid sagtens kan konkurrere med de lette 2 1/2-lagsjakker på vægt. Samtidig kan den langt bedre tåle f.eks. belastningen fra lange dage med en tung rygsæk pga. brugen af en stærkere 3-lagskonstruktion. Ydermaterialet er noget stærkere end  man almindeligvis ser på jakker i den vægtklasse, hvilket også gør den bedre egnet til hård brug, f.eks. klatring, bjergbestigning og skiløb.

Arc
Arc’teryx Women’s Beta SL Hybrid Jacket
Arc
Arc’teryx Men’s Beta SL Hybrid Jacket

Beta SL Hybrid har samme rummelige hætte som Beta SV, og er også udstyret med ventilationslynlåse under armene og to rummelige lommer, der ikke kommer i vejen under rygsækken eller klatreselen.

Pasformen er atletisk og med fokus på fuld bevægelsesfrihed. Men fordi jakken er orienteret mod lettere brug i den mildere halvdel af året, er der ikke lavet ekstra plads til meget tykke vinterlag. Pasformen er noget slankere end på Beta SV, men der er stadig fin plads til en tyk fleece eller en tynd dun- eller fiberjakke, hvilket gør at jakken sagtens kan bruges på f.eks. en skitur.

Beta SL Hybrid er perfekt til folk, der ønsker en let og kompakt skaljakke, der kan bruges på alle sommerhalvårets ture, og som stadig er slidstærk og funktionel nok til også at kunne tåle hårdere og koldere brug i vinterhalvåret. Den vil være helt oplagt til folk, der tager meget på tur i sommerhalvåret, og bruger deres skaljakke som regnjakke til hverdag, men som også vil have en jakke, der kan bruges på de årlige skiture, uden at man risikerer at ødelægge den.

Foto: Arc
Foto: Arc’teryx

Vægt, slidstyrke og detaljer: Hvad skal man vægte højest?

De tre vigtigste parametre for en skaljakke, ud over at den skal være vandtæt og åndbar, er vægt, slidstyrke og detaljer. Men lav vægt betyder enten lette materialer, minimalistisk design, eller begge dele, så man må typisk gå lidt på kompromis med den ene af de tre. Man kan bruge sin skaljakke på ganske mange forskellige måder, og ens brug vil være afgørende for, hvad man skal prioritere højst:

Hvis man altid har skaljakken med sig, men kun tager den frem når vejret er rigtig dårligt, er det vigtigere at jakken ikke vejer og fylder ret meget, end at den har mange detaljer. Bruger man derimod skaljakken som sin primære jakke, er det rart med lidt lommer og ventilationslynlåse. Skal man f.eks. bære en tung rygsæk eller hænge i en klatresele, vil der være meget mekanisk slid på indersiden af jakken, og så er en kraftig 3-lagskonstruktion det bedste valg. Og udsætter man ydersiden af jakken for hård behandling, f.eks. ved klatring , alpinskiløb, eller hvis man færdes i tæt skov og krat, bør man vælge en jakke med en kraftig yderside – gerne 40 denier eller højere.

  • Beta SV Jacket vil være oplagt til folk, der både slider yder- og indersiden hårdt og værdsætter de ekstra detaljer. Jakken er bomstærk fra yderst til inderst og er udstyret med alle de nødvendige lommer og ventilationslynlåse.
  • Beta SL Hybrid er genial til folk, der slider ydersiden, men ikke indersiden, eller folk, og som bruger jakken til lidt af hvert. Den har alle de nødvendige detaljer, er forstærket på de mest udsatte steder, men er samtidig let og kompakt. Og så er den væsentligt billigere end de tilsvarende jakker i kraftige 3-lagskonstruktioner.
  • Hvis man bruger sin jakke hårdt, men kun når vejret er dårligt, kan man også overveje Beta LT Jacket, der er en superlet 3-lags GORE-TEX Pro-skaljakke, hvor man har holdt vægten nede ved at fjerne f.eks. ventilationslynlåsene under armene og andre detaljer, mange vil kunne leve fint uden. Man kan også overveje  Alpha FL Jacket, der er Arc’teryx’ letteste GORE-TEX Pro skaljakke, og er endnu mere minimalistisk. Begge jakker er imponerende lette, meget slidstærke, ånder fremragende, og er skabt til hård brug i al slags vejr.
Foto: Arc
Foto: Arc’teryx

Læs mere om Arc’teryx Alpha FL Jacket


Læs mere om forskelle på lette og kraftige skaljakker


Vask din skaljakke

Uanset hvilken skaljakke man vælger, og hvordan man bruger  den, skal man huske at passe på den. Skaljakker skal vaskes jævnligt for at få gammel sved, fedstof og skidt ud. Hvis man ikke vasker sin skaljakke vil fedtstofferne tære på den tape, der gør syningerne vandtætte, samt på lamineringerne i både 2 1/2- og 3-lagskonstruktionerne, og små skarpe salt- og stenpartikler vil tære på materialerne. Skaljakker bør også genimprægneres en gang imellem, for at holde ydersiden tør så længe som muligt og bevare den bedst mulige åndbarhed i materialet.


Læs mere om vask og imprægnering af skalbeklædning


 

Indholdsoversigt