Tobias og Tobias fra Friluftsland København brugte slutningen af januar på at krydse det norske fjeldplateau Hardangervidda på fjeldski med pulk. I det følgende kan du læse deres overvejelser omkring beklædning, samt et eksempel på hvordan deres påklædning til en typisk dag så ud.


Beklædning på vinterfjeldet – vores tøjvalg på tværs af Hardangervidda

Af Tobias Gamrath og Tobias Tybjerg, Friluftsland København

På vinterfjeldet gælder lag på lag princippet i endnu højere grad end på andre ture. Med temperaturer der svinger fra +2 til -30 og et aktivitetsniveau der varierer fra hård fysisk aktivitet til stillesiddende frokost, er det afgørende at kunne regulere sin beklædning. For at holde varmen er det afgørende ikke at komme til at svede. Bliver du eller dit tøj vådt kræver det en masse energi at tørre, og du bruger energi, du ellers skulle bruge på at holde din krop varm.

Underkrop

  • Inderst: Inderst gik vi med Aclima Woolnet. Det ånder godt og varmer også rigtig fint.
  • (Mellemlag) Langt de fleste dage gik vi ikke med mellemlag på benene. Hvis det blev rigtig koldt brugte vi Aclima Hotwool bukser, som også var dem vi skiftede til, når vi kom i teltet om aftenen.
  • Yderst: Softshellbukser. Tobias T gik med Arc’teryx Gamma LT og Tobias G gik med Arc’teryx Gamma AR. Begge ånder super fint, men Gamma LT er lettere og ånder bedre end Gamma AR, som dog er mere vindtæt.
  • Sokker: Vi gik begge med Smartwool Mountaineering det meste af tiden som er en kraftig, tyk uldsok. Tobias T eksperimenterede med en dampspærre mellem hans tykke uldsok og en tynd liner, og var meget tilfreds. Hans støvler var ikke så frosne, men det er lidt mere besværligt.

Overkrop

  • Inderst: På en normal dag gik vi begge i vores Aclima Warmwool Hoody, som egentlig er som skabt til vinterfjeld. Den har en rigtig fin tykkelse, har en smart lomme på maven til ting, der skal holdes varme, og så er hætten med den indbyggede balaclava helt fantastisk.
  • (Mellemlag): Mellemlag brugte vi egentlig bare på dage, hvor det enten blæste meget eller var koldt (under -10 til -15 ca). I så fald brugte vi vores Warmwool Hoody som mellemlag uden på et lag Woolnet. Vi havde i tillæg Aclima Hotwool liggende klar til at tage på. Den blev primært brugt som lejrtrøje, men kan også fint bruges til at gå i – det skal bare være rigtig koldt!
  • Yderst: Tynd softshell. Tobias T gik i en Arc’teryx Squamish Hoody, som er en tynd vindjakke. Tobias G gik i en Arc’teryx Psiphon FL Hoody, som er en kraftigere jakke, der stadig ånder supergodt.

Hoved, hals og hænder

  • På hovedet. Uldhue fra Aclima. Den sad uden på balaclavaen fra Warmwool Hoody, når det var koldt nok, og fungerede fint alene, hvis det ikke var så koldt eller ikke blæste så meget.
  • På halsen: Balaclavaen fra Warmwool Hoody varmer også på halsen, men den dækker ikke altid 100 %. Derfor havde vi som regel en Buff i uld rundt om halsen i tillæg til balaclavaen fra Warmwool Hoody.
  • På hænderne: På hænderne opererede vi typisk med tre lag. Inderst gik vi begge med en uldliner fra Smartwool. Som mellemlag brugte vi begge en uldluffe, og yderst brugte vi vind-og vandtætte skalluffer. I tillæg er det rart at have en tynd handske med til at gå i på varmere dage, eller hvis man skal bruge hænderne til noget, der kræver lidt motorik, men ikke kan tage handskerne helt af. Her er en handske som Hestra Ergo Grip Active et godt valg.

I oppakningen

  • I pulken opbevarede vi altid vores dunjakker let tilgængelige. Her brugte vi begge store jakker, som let kunne gå ud over de lag vi gik i. Tobias G brugte en Arc’teryx Thorium SV hoody, og Tobias T brugte en Rab Neutrino Endurance. I tillæg havde vi begge båd skaljakke og skalbukser liggende klar. Vi brugte begge Arc’teryx Alpha FL som jakke. Som skalbukser brugte Tobias G Arc’teryx Beta AR pant og Tobias T brugte RAB Bergen pant.
  • Når vi kom frem i lejren skiftede vi altid til et tørt inderste lag ret hurtigt. Her havde vi begge et sæt med Aclima Hotwool trøje og bukser, som vi havde på fra vi kom ind i teltet om aftenen til vi skiftede til gå tøj næste morgen.

Inderst kan kan Aclima Woolnet varmt anbefales. Netstrukturen sikrer høj åndbarhed under aktivitet og en masse stillestående luft der isolerer i pauserne. Det er lavet i uld, hvilket giver fordele, såsom at ulden bevarer de isolerende egenskaber, selvom det bliver fugtigt, og ikke lugter alt for meget, selv efter flere dages brug.

Næste lag vil være et såkaldt mellemlag. Her kan uldtrøjer eller fleece bruges. Aclimas Warmwool Hood Sweater er som skabt til vinterfjeld med tommelfingerhuller så håndleddet holdes varmt, lomme til ting, der skal holdes varme i løbet af dagen og en genial hætte der nemt kan tages af når det bliver for varmt. Ofte gik vi bare med Warmwool Hoodien inderst, da 2 lag uld er ret varmt. Hvis det blev koldt kombinerede vi de to.

Yderst er en hardshell med høj åndbarhed et must og en softshell en luksus, der dog i allerhøjeste grad kan anbefales. At jakken er vindtæt er ekstremt vigtigt, for at holde varmen, og jo højere åndbarhed jakken har, jo mere fugt kan man komme af med. Vandtætte materialer har en lavere åndbarhed og risikoen for fugtig beklædning er derfor større. Hardshellen er dog den vigtigste jakke så man kan beskytte sig når vejret viser tænder eller temperaturen nærmer sig 0 grader.

Foto: Tobias Tybjerg Christensen.

En varm og tyk jakke er guld værd til tage på i pauser og i lejr. For at holde vægten nede kan tykke dunjakker anbefales frem for syntetiske jakker i denne kategori. Lag på lag systemet gælder ikke kun overkroppen men også for ben, hænder og hoved. På benene er det sværere at regulere lagene i løbet af dagen så her kan et basislag som Woolnet under et par softshell eller hardshell bukser være nok, medmindre det er meget koldt.

Dunjakken i brug på en hytte uden brænde! Foto: Tobias Tybjerg Christensen

På hænderne kan lagene bygges op af en uld- eller fleece-inderhandske inderst, en varm handske/luffe i uld eller fleece og til sidst en vindtæt skalluffe/handske. Luffer er klart det varmeste, og også det mest anbefalelsesværdige, da fingrene kan varme hinanden.
Hals og hoved kan holdes varmt med en balaclava eller en hue og en Buff. Begge løsninger har desuden mulighed for at beskytte næse og kinder mod kulde eller kraftig vind.

Når dagen er slut og lejren er etableret er det en god ide at skifte til et tørt baselayer. Dette gøres for at undgå at den fugt, der sidder i det baselayer, der har været brugt igennem dagen, ikke køler dig ned eller sætter sig i soveposen. Den luftige og bløde struktur i Hotwool fra Aclima giver masser af varme. Det kan også bruges som ekstra lag på rigtig kolde dage eller som skiftetøj hvis ens primære sæt bliver vådt.

Find skibeklædning her

Indholdsoversigt