Mountainbike er en voksende sport herhjemme – og med god grund! Der er masser af muligheder for fremragende mountainbikekørsel rundt om i det danske land, og med det rigtige udstyr kan man udfordre sig selv på cyklen i skoven året rundt. Vi har sat en af vores mest erfarne og mest entusiastiske mountainbikere – butikschefen i København, Christian Fester – stævne, for at få nogle gode råd til valg af beklædning og udstyr til mountainbikekørsel herhjemme.

Interview med erfaren MTB’er

_CAH5971_web
Christian Fester, butikschef i Friluftsland København.

Hej Christian. Allerførst: Hvor meget og hvor længe har du kørt mountainbike?

Jeg startede med at køre i 1993, og har kørt rimelig jævnligt siden. I perioder rigtig meget, i andre lidt mindre. Lige for tiden kører jeg en gang om ugen – om sommeren to til tre gange. Og så cykler jeg 24 km om dagen til og fra arbejde. Det giver også lidt grundform.

– Hvor kører du mountainbike herhjemme?

Jeg bor lidt nord for København, og kører mest i lokalområdet. Jeg kører meget i Det Danske Schweiz ved Ravnholm, men også i Geels Skov, Rude Skov og Søllerød Kirkeskov.

– Har du kørt mountainbike i udlandet?

Jeg boede to år i Jasper, Alberta, Canada, og der lavede jeg nærmest ikke andet end at klatre, køre mountainbike og stå på ski. Jeg har også kørt i The Rocky Mountains i Colorado. For ca. 5 år siden stillede jeg op i mountainbikekonkurrencen ved Teva Mountain Games i Vail, Colorado. Og så har jeg kørt i området omkring Genevesøen i Schweiz.

– Har du et favoritområde?

Tisvilde Hegn oppe på Sjællands nordkyst er rigtig fedt. Der har jeg også kørt en del. Området omkring Ry ved Silkeborg er også virkelig fedt, men der har jeg kun været to gange. Og så har jeg hørt meget godt om Svinkløv ved Slettestrand i Nordvestjylland, men der har jeg ikke været endnu. Det er et sted, folk snakker om.

Beklædning

– Er der forskel på beklædning til mountainbike og landevejscykling?

Ja, det er der. Det minder selvfølgelig om hinanden, men der er nogle generelle forskelle: Mountainbiketøj er typisk kraftigere og mere slidstærkt, hvor landevejstøj er lettere og tyndere. Mountainbiketøj skal kunne tåle grene, krat, sten og mudder, og mange flere styrt, så det er typisk lavet i kraftigere materialer og med stærkere syninger

– Hvad kigger du efter når du skal vælge trøjer/jakker til mountainbike?

Høj åndbarhed, hurtigtørrende, og så lidt ekstra slidstyrke på de mest udsatte steder. Men jeg vægter helt klart åndbarhed højest.

– Hvad kører du selv med på overkroppen?

Lige nu kører jeg med en tynd uldtrøje fra Icebreaker og en tynd, meget åndbar softshell fra Endura. Om vinteren kan jeg finde på at have en netundertrøje indenunder en tynd, langærmet uldtrøje og en softshell. Om sommeren kører jeg kun med tynd, kortærmet uldtrøje, og en helt tynd, ærmeløs trøje, hvis det er rigtig varmt.

Se alle cykeltrøjer

_CAH6000_web
Foto: Camilla Hylleberg

Bukser

– Hvad kigger du efter, når du skal vælge bukser til mountainbike?

Jeg kører med to par bukser: Et par inderbukser (tights) med pude og et par baggies (løse shorts) udover. Jeg vælger altid inderbukser med sele. Det er en smagssag, men jeg bryder mig ikke om at have en elastik om maven når jeg kører, så altid selebukser inderst. Og så går jeg efter noget med en god pude. Det er næsten det allervigtigste. Yderst kører jeg med et par kraftige baggies, der kan tåle nogle tæv, men stadig er bløde og lette nok til at give fuld bevægelsesfrihed. Jeg har MT 500 Bibshorts fra Endura inderst og Singletrack-modellen fra Endura yderst. Jeg har både Singletrack som shorts, lange bukser og 3/4-lange bukser. Dem skifter jeg så mellem, alt efter vejr og årstid.

– Hvorfor er det fedt med baggies?

De beskytter bedre mod svirp fra grene og lignende, og de beskytter også meget bedre, hvis man styrter. Og så bruger jeg også mine baggies til at cykle til og fra arbejde, og så føler man sig lidt mindre cykel-agtig, hvis man lige skal købe ind på vejen.

_CAH4771_web
Foto: Camilla Hylleberg

– Kører du nogensinde med helt vandtæt tøj til mountainbike?

Jeg kan godt finde på at have en vandtæt jakke på når jeg cykler til og fra skoven, men den ryger altid af inden jeg går i gang med at køre – uanset vejr og sæson. Om vinteren har jeg varmere tøj under, og noget lidt mere vindtæt som yderste lag, men aldrig vandtæt. Når intensiteten bliver rigtig høj, og det gør den for det meste på mountainbike, ånder det ikke godt nok – uanset hvor dyrt og lækkert det er. Og så længe man er i gang, gør det ikke noget at blive lidt våd, hvis bare man tørrer hurtigt igen.

– Skal mountainbikebukser være vandtætte foran eller bagpå?

Bagpå. Helt klart. Man bliver altid våd bagpå af vand og mudder fra hjulet. Jeg kører uden vandtæt året rundt, så jeg bliver våd når det er vådt. Men så sørger jeg til gengæld for at have noget tøj, der tørrer hurtigt, så jeg ikke bliver nedkølet af at være våd.

– Hvad koster et par bukser til mountainbike?

Hmm. Alt mellem 400 og 1200 kr. Hvis man kigger efter noget ”ordentligt”, skal man nok regne med det prisleje. Man kan sagtens få noget billigere, der fint kan bruges, men puden er helt sikkert dårligere i billige tights end i dyrere, og billige baggies går højst sandsynligt hurtigt i stykker. Hvis man ikke er klar til at bruge så mange penge på udstyr, vil jeg anbefale at investere i et par ordentlige tights med en god pude – så kan man sagtens køre med noget billigere tøj udover indtil man bliver træt af det, eller det går i stykker. Men en god pude er helt sikkert en god investering.

Se alle cykelshorts
Se alle cykelbukser

Sko

– Hvad er forskellen på sko til mountainbike og landevejscykling?

Landevejssko er kun til at cykle. Mountainbikesko skal du også kunne gå og løbe med. Man kan hurtigt få brug for at løbe op ad en stejl skrænt med cyklen, så skoene er ikke lige så stive og klamperne er lidt mindre. Og så har mange mountainbikesko lidt ekstra greb ude i spidsen, så man kan stå fast i løst grus eller glat mudder eller is. De fleste kører med kliksko, men mange freeride eller downhill-folk kører med flat pedal.

– Hvad kigger du efter, når du vælger sko til mountainbike?

Jeg er blevet glad for at have sko med en lidt bredere forfod, så jeg kan have en tyk sok i om vinteren, men ellers er det primært pasform. De skal selvfølgelig også være stive nok til at give god kraftoverførsel til pedalerne, men samtidig bløde nok til at man kan gå/løbe opad.

– Hvilke sko kører du med?

Jeg kører altid med kliksko. Lige nu kører jeg med et par Teva Pivot. Jeg har tidligere kørt med et par med en stivere carbonsål. Det handler for mig om at finde en balance mellem en sko der er stiv nok til at have god kraftoverførsel og blød nok til at jeg kan løbe op ad glatte, stejle bakker.

Se alle cykelsko

_CAH6009_web
Foto: Camilla Hylleberg

Handsker

– Kører du med handsker?

Ja. Hele året. Det beskytter mod slag og styrt, og giver godt greb på styret. Jeg kører stort set altid med fuld handske (hele fingre). Jeg har både handsker med og uden gel i hånden, men jeg føler jeg har bedre føling med styret uden gel. Om foråret og om sommeren kører jeg med helt tynde handsker med mesh på siden af fingrene, for maksimal udluftning, men stadig med læder i hånden for bedre grip, og nogle forstærkninger på f.eks. knoerne. Lige nu kører jeg med Endura MT500, som er helt tynde. Jo koldere det bliver, jo varmere handsker vælger jeg. Om vinteren kører jeg ofte med vandtætte handsker. Der har jeg f.eks. Strike fra Endura. Hvis det er rigtig koldt (-5/-10 grader), kører jeg med ”lobster-handsker” fra Hestra.

– Hvad går du efter, når du vælger handsker til mountainbike?

Med ét ord: kvalitet. Med kvalitet mener jeg primært, at der skal være et godt greb i hånden, de skal have en god, tæt pasform, så hånden ikke glider rundt i handsken, og så skal slidstyrken være i orden. Både materialer, men også syninger og forstærkninger skal kunne holde til nogle tæv.

Til sommerbrug går jeg efter noget super åndbart – om vinteren går jeg efter noget varmt eller vandtæt.

_CAH5931_web
Foto: Camilla Hylleberg

Rygsæk

– Kører du med rygsæk?

Jeg kører stort set altid med en lille rygsæk med drikkeblære. Jeg kan godt lide at have vand på ryggen: Jeg får drukket mere, og det hopper ikke rundt på cyklen. Jeg har altid følgende i rygsækken: 2 liter vand, ekstra slange, værktøj og pumpe og en energibar. Og alt efter vejr og sæson har jeg også ofte en ekstra trøje eller jakke, så jeg kan regulere, hvis det bliver for varmt/koldt.

På længere ture (4-6 timer) har jeg desuden en flaske med energidrik siddende på cyklen. Jeg har aldrig energidrik i drikkesystemet, for det bliver hurtigt noget bøvl at gøre rent.

På en kort, hurtig tur (45 min./1 time) dropper jeg ofte rygsækken og nøjes med en slange og et sæt værktøj i baglommen på min trøje og en dunk med vand på cyklen.

– Hvad kigger du efter, når du skal vælge rygsæk til mountainbike?

Osprey! Jeg kan især godt lide Ospreys drikkeblærer med hård plast ind mod ryggen. De er en lille smule tungere, men jeg synes de sidder bedre på ryggen end de fleste andre, blødere drikkesystemer. De ruller ikke rundt og buler ikke ind i ryggen. Der er selvfølgelig masser af andre gode mærker, men jeg er ret glad for Osprey.

Generelt går jeg efter noget der sidder godt på ryggen, og har nogle gode lommer til de få ting, jeg har med. Det skal være nemt at komme til, hvis man skal have fat i noget, f.eks. en snack. Jeg kan godt lide at der er separate rum til pumpe og værktøj. Og så skal rygsækken være så lille og sidde så tæt til ryggen som muligt, så tingene ikke ligger og rasler rundt. Jeg har en Raptor 6 fra Osprey, og jeg generelt går efter ca. 6 liter, men jeg har også en på 10 liter til de lidt længere ture, eller til koldere vejr, hvor jeg måske har en lidt tykkere ekstra trøje eller jakke med. Der har jeg Raptor 10 fra Osprey.

Se alle cykelrygsække

_CAH4769_web
Foto: Camilla Hylleberg
_CAH4821_web
Foto: Camilla Hylleberg
_CAH4810_web
Foto: Camilla Hylleberg
_CAH4838_web
Foto: Camilla Hylleberg