Sommerens ture er ikke langt væk, og dermed også måltider og gode kopper kaffe med udsigt til storslåede bjergtoppe og smukke dale. Et klassisk spørgsmål i den forbindelse er, hvad der skal levere energien til din brænder. Der er mange typer brændsel, men de fleste bruger benzin eller gasdåser. Hvad passer bedst til dig og dine ture?

Vægt & fylde

Gasbrænderne er nærmest altid lettere end benzin- og multifuelbrænderne. Men, man er nødt til at se tingene i et helhedsperspektiv, og inkludere vægten af brændstoffet og brændstofbeholder(e). På kortere ture, hvor man ikke skal bruge så meget brændstof, er en gasbrænder og en gasdåse umulig at slå – let, nemt og fylder kun lidt. På længere ture og/eller hvor brænderen skal køre meget – f.eks. ved snesmeltning til drikkevand – er benzinbrænderen det lettere valg.

MSR Reactor Stove System 1,7L – gasbrænder med effektiv varmeveksler

Temperatur

For det meste giver multifuelbrænderne den bedste ydelse under meget kolde forhold. De fleste almindelige gasbrændere har det svært når temperaturen dykker under -7 grader. Lave temperaturer gør, at trykket i gasdåserne falder, hvilket gør dem meget svære at bruge. Man kan dog stadig bruge gas ved at forsøge at holde gasdåsen varm eller bruge specielle gasbrændere. Typerne hvor brænderhovedet og gasdåsen er skilt fra hinanden er gode til lave temperaturer, idet de typisk kan brænde gassen både som væske og som gas. De har også en forvarmer anordning på brændstofslangen. Gasdåser der indeholder blandinger af butan og propan, isobutan, fungerer langt bedre i kulden end ren butan. I Friluftsland finder du kun isopropan.

MSR Windpro 2 – multifuel-brænder hvor gasdåsen er placeret med hovedet nedad. Bemærk forvarmningsbøjlen i brænderhovedet.

Miljøet

Her er benzinbrænderne mindst skadelige. De udnytter energien i brændstoffet bedre og genererer mindre affald. Gasdåserne kan dog genbruges: Luk den sidste rest gas ud, punktér dem og smid dem i genbrugsmetal beholderen. Det er dog langt fra alle steder/lande der har kapacitet til dette.

Primus MultiFuel III – multifuel-brænder der også kan køre på gas.

Vedligeholdelse & brugervenlighed

Her er gasbrænderen den store vinder. De er nemme at bruge, og kræver praktisk taget ingen vedligeholdelse. Benzin- og multifuelbrændere kræver en smule øvele at bruge, og skal rengøres/renses nu og da. Det er dog heldigvis ikke svært.

MSR PocketRocket Deluxe – lille, ultralet og effektiv gasbrænder. Fantastisk både som primær- og reservebrænder.

Økonomi

Gasbrændere er typsik billigere end benzin- og multifuelbrændere, men det forholder sig omvendt med brændstoffet. Det er dog kun hvis man er professionel eller bruger sin brænder rigtigt meget, at prisforskellen i brændstof betyder noget.

Primus Fuel Bottle – flaske til flydende brændstof.

Tilgængelighed af brændstof

Gasdåser kan fås mange steder rundt om i verden, men skal man til visse verdensdele eller ud hvor kragerne vender, er det bedre at satse på en benzin- og multifuelbrænder. Gasdåser fås generelt kun i i-lande og lande hvor friluftsliv er meget udbredt – f.eks. Europa, Nordamerika, Patagonien, Himalaya, Pakistan, Sydafrika, Australien, New Zealand, osv. Omvendt kan man altid skaffe benzin, petroleum og den slags.

Primus Power Gas – forskellige typer gas til brug i forskellige temperaturforhold.

 

Se hele udvalget af brændere, brændstof og tilbehør i webshoppen

Indholdsoversigt