Danmark er måske et lille land, men det betyder ikke, at det er umuligt at finde gode vandreruter. Overalt i landet er det nemlig muligt at komme ud og lufte vandrefodtøjet i både kendt og ukendt terræn. Vi zoomer ind på nogle af de mindre kendte vandreruter i Danmark, som ikke desto mindre er værd at besøge. 

De fleste af os har nok hørt om Hærvejen, Camønoen, Kyst til Kyst stien og Øhavsstien. Alle fire vandreruter er da også blandt nogle af de mest velkendte i Danmark. Men måske har du allerede vandret dem alle og trænger efterhånden til ny inspiration. Det kan også være, du leder efter nogle vandreruter i Danmark med færre mennesker og flere uopdagede steder. I så fald er du kommet til det rette sted. Vi giver dig nemlig 10 mindre kendte vandreruter i Danmark, som har færre besøgende, men til gengæld byder på smuk natur og uforglemmelige vandreoplevelser. Hvis du i stedet søger mere velkendte vandreruter, kan du tage et kig på artiklen her, hvor vi guider til 10 af Danmarks smukkeste vandrestier.

1. Helgenæs rundt

🧭 Længde: 25 km
🥾 Terræn: krævende

Mols Bjerge på Djursland byder på kuperet landskab og mange velkendte vandreruter. Mindre kendt er halvøen Helgenæs, der ligger syd for Mols Bjerge. Her kan du ikke desto mindre også opleve et bølgende landskab og smukke overdrev. Det er muligt at gå Helgenæs rundt, som er 25 km, men det er værd at være opmærksom på, at den kystnære vandring ofte er krævende og på sten. Det kræver naturligvis gode vandrestøvler, men til gengæld slipper du for asfalterede strækninger, som man ellers kan støde på mange steder i Danmark. Turen rundt om halvøen er ikke afmærket, men har man lyst til at opleve mere end blot kyststrækningen på Helgenæs, findes der flere forskellige stier med gule afmærkninger.

Fyret på Sletterhage – den sydligste spids på halvøen Helgenæs

2. Drivvejen

🧭 Længde: 200 km
🥾 Terræn: let

Drivvejen er en ældgammel handelsrute, der går gennem Vest- og Sønderjylland og byder på en blanding af gamle historiske veje og nyere stiforløb. Ruten tager dig gennem bløde bakker i nord mod fladere sletter og frodige Ådale længere mod syd. Drivvejen er en del af The North Sea Trail, og den består af flere grene, men starter ved Limfjorden og slutter ved Tønder ved den dansk/tyske grænse. En del af Drivvejen er ikke afmærket, men via kort er det muligt at gå nogle rundture på Drivvejen. F.eks. fra Holstebro, forbi Hjerl Hede, gennem Struer og tilbage til Holstebro. Hele Drivvejen er omkring 200 km, men det er muligt at gå blot noget af ruten eller dele den op i bidder. Se folderen om Drivvejen her.

3. Knudshoved Odde tur/retur

🧭 Længde: 19 km
🥾 Terræn: let

Knudshoved Odde ligger på Sydsjælland vest for Vordingborg, og er lidt af en skjult naturperle. Selve spidsen af Odden er nemlig fredet, og jorden har aldrig været dyrket. Det betyder, ifølge Destination Syddanmark, at der er registreret over 15 forskellige naturtyper, herunder strandvolde, klitter, overdrev, skove og søer mm. Det er muligt at gå helt ud til spisen af Odden, når det er lavvande. Parkerer du ved den østlige parkeringsplads ved Knudsskov, kan du gå gennem skoven og videre ud til spidsen af Odden. Turen ud og hjem er ca. 19 km.

4. Gudernes Stræde

🧭 Længde: 65 km
🥾 Terræn: middel

Gudernes Stræde er en vandrerute på ca. 65 km, der giver dig mulighed for at opleve smukke Midtsjælland til fods. Ruten går fra Køge Bugt til Isefjorden ved Vellerup Vig og undervejs kommer du gennem både skove, marker og kuperet landskab i området omkring det sagnomspundne Lejre.

Ruten byder også på en del ringruter, som glimrende kan fungere som små, kortere dagsture. Læs mere om Gudernes Stræde på den officielle hjemmeside her.

Ruten tager dig forbi sagnlandet Lejre

5. Nissum Fjord vandrerute

🧭 Længde: 70 km
🥾 Terræn: let-middel

I Nordvesjylland stik vest for Holstebro, ligger Nissum Fjord. Det er muligt at gå turen på ca. 70 km hele vejen rundt om fjorden. Ruten er markeret med rød. Undervejs kommer du forbi hyggelige små jollehavne og Husby Klitplantage, som byder på spektakulær, kystnær natur. Det er muligt at overnatte i nogle af de forskellige shelters undervejs. Læs mere om Nissum Fjord her.

Foto: Per Harkjær

6. Enebærodde

🧭 Længde: 12 km
🥾 Terræn: let

På Nordfyn finder du en hyggelig lille vandretur på 12 km. Turen tager dig omkring Enebærodde og ud til Enebærodde Fyr. Odden adskiller Odense Fjord fra Kattegat, og turen rundt på Enebærodde byder på flotte udsigter, løv- og granskov samt hede med både lyng og enebærbuske. Odden er en lille fynsk perle, som er perfekt til en kort dagstur, hvor der både er tid til en dukkert og til at nyde de mange indtryk fra naturen, som findes på ruten.

7. Vadetur til Æbelø

🧭 Længde: 18 km
🥾 Terræn: middel-krævende

Vi bliver på Fyn lidt endnu og zoomer nu ind på en af de mange fynske øer; Æbelø. Øen befinder sig på toppen af Fyn og det specielle ved Æbelø er, at det kun er muligt at besøge øen ved at gå dertil (medmindre du ankommer i kajak eller kano). Det er derfor nødvendigt at sætte sig ind i tidevandstabellen, når du planlægger en tur til Æbelø, så du kan gå dertil, når det er lavvande. Vadeturen til og fra Æbelø er omkring 5,5 km. Når du kommer til øen, kan du gå de 7 km rundt om øen og vade tilbage til fastlandet igen. Det giver en vandretur på ca. 18 km Naturen på øen står smuk og uberørt, og det da heller ikke tilladt at overnatte på øen eller tænde bål. Sammen med den specielle vadetur gennem Kattegat udgør det en noget anderledes vandretur. Læs mere om vadeturen til Æbelø her.

Foto: Ulla Rasmussen

8. Ellemosestien

🧭 Længde: 20 km
🥾 Terræn: middel

Ellemosestien fra Ramløse til Tibirke og tilbage til Ramløse er en 20 km rundtur nord for Arresø på Nordsjælland. Ruten byder på varieret natur og kulturhistorie i form af flotte udsigter fra blandt andet de mange bronzealderhøje. Du kommer gennem skove og vådområder og går gennem Tisvilde Hegn og det smukke kuperede landskab ved Tibirke bakker. Til sidst slutter turen langs et lille stykke af Danmarks største sø; nemlig Arresø. Det er muligt at parkere flere steder på ruten, afhængig af, hvor man vil starte turen.

9. Kaninoen

🧭 Længde: 21 km
🥾 Terræn: middel

Odder og Øer har været i fokus her på listen, og vi bliver ved det lidt endu. På øen Endelave er der nemlig anlagt en afmærket vandrerute med det spidsfindige navn Kaninoen. Og hvis du kommer til at tænke på kaniner, så er den god nok. Endelave er nemlig bosted for vilde kaniner, som kan ses flere steder langs den 21 km lange vandrerute. Det er også muligt at gå nogle mindre passager af Kaninoen, hvor det stadig er muligt at få øje på nogle af de vilde kaniner, der lever langs kysten. Udover kaninerne, byder Endelave på et idyllisk landskab med uberørt skov og smukke strandegne, hvor der findes et rigt fugleliv, for dem, der er interesserede i det. Læs mere om Kaninoen her.

Foto: Peter Marczak

10. Kongenshus Hede og Mindepark

🧭 Længde: 15 km
🥾 Terræn: let

Er du til blomstrende lilla lyng og store hedearealer, er Kongenshus Hede og Mindepark nær Viborg et besøg værd. Og selv når lyngen ikke blomstrer, er der nok at opleve i det smukke landskab, der gemmer på masser af spændende kulturhistorie. Der findes forskellige mindre ruter, der alle kan kombineres, så du kan ende op på en tur på omkring 15 km, i et af Danmarks største hedelandskaber. Udover den spektakulære natur, de åbne vidder og den friske jyske luft, har du mulighed for at gå på opdagelse i historien om, hvordan den jyske hede blev opdyrket i sin tid. Mindeparken rummer nemlig hele 300 mindesten til ære for de bønder, der gjorde en særlig indsats for opdyrkning af heden. Læs mere om Kongenshus Hede og Mindemark her

Læs også: Vandretur i Danmark: Her er alt, du skal bruge

.

Hvis du gerne selv vil gå på opdagelse i de mange vandreruter og stier, der findes rundt omkring i landet, kan du bruge kort-værktøjerne på Friluftsguiden eller Udinaturen. Her kan du se og vælge vandreruter på Danmarkskortet og blive inspireret til nye ture og nye steder at tage hen. 

Indholdsoversigt