I januar 2017 kastede Marie og Kenneth (bikepackers.dk) sig ud i et vildt eventyr. De ville cykle fra Tierra del Fuego i det sydligste Sydamerika hele vejen op gennem Sydamerika, Mellemamerika og Nordamerika til Alaska. I oktober 2018 nåede de målet i Alaska, efter knap to år i sadlen! Sidenhen er det blevet til utallige korte og lange ture over hele verden, og glæden ved bikepacking er i den grad intakt.

I det følgende giver Marie og Kenneth deres bud på tre meget forskelligartede bikepackingture, der kan tjene som inspiration til nye udfordringer for nye såvel som garvede bikepackere.

Tre bikepacking-ture til ethvert niveau

Tekst og billeder: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen – Bikepackers.dk

 Vi har valgt tre ruter, som alle tre kan køres af både begynderen og den erfarne bikepacker. Men de vil gøre det på vidt forskellige måder. Uanset erfaringsniveau er de tre ruter med stigende længde og sværhedsgrad.

Få mere inspiration til bikepacking på Bikepackers.dk

Ruteforslag 1: S24O

En “Sub-24-Overnighter” (S24O) er det lille guldkorn, man ofte kommer til at overse, når man har blikket rettet mod de længere ture. I sin essens betyder det blot, at man pakker sin cykel til en enkelt overnatning og er afsted kortere tid end 24 timer. Det er et sjovt lille koncept, som i virkeligheden rummer fantastisk gode oplevelser, for begynderen, såvel som for den meget erfarne.

For begynderen er det en god måde at komme ud og få prøvet det hele af. Ofte tror man, at man skal have styr på det hele, inden den første tur. Men man lærer så meget ved at være afsted, som bliver værdifuld viden, når man skal finde udstyr. Så selvom man intet bikepackingudstyr har, kan man alligevel komme afsted, for man kan altid låne lidt, eller spænde en drybag fast på cyklen. Med lidt opfindsomhed kommer man langt. Og så har man allerede selv en meget bedre ide om, hvad man har brug for og ikke brug for.

For den erfarne er S24O også virkelig sjove. Man kan tillade sig at lave lidt mere skæve projekter. Om det så er på ethjulet cykel, uden GPS og kort, eller noget helt tredje, så kan de små ture være rigtig sjove. Men selv som erfaren bikepacker, vil man ofte gerne bare ud og sove under åben himmel, for at nyde at være i naturen, og stå op med solen og fuglene.

Det bedste ved S24O er, at man føler man har været meget længere tid væk, end blot et enkelt døgn. Tiden strækker sig, når man vågner op udenfor.

Så vores første ruteforslag, S24O, er altså ikke en bestemt rute, men en opfordring til at finde et sted i sit eget nærområde, hvor man kan få en god nat i shelter/telt/hængekøje/tarp eller noget helt andet, og så lave en fed rute derhen ved at kigge på kortet eller få inspiration fra andre. Hvis man har mod på det, kan man endda tage afsted på en hverdag, lige efter arbejde, og så køre direkte på arbejde igen næste morgen. Mere tid koster det ikke!

 

Ruteforslag 2. Vestkystruten

I Danmark findes der mange smukke steder med skøn natur. Men vi synes at noget af det smukkeste findes på Jyllands vestkyst. Fra Vadehavet i syd til Grenen i nord, løber en formidabel cykelrute, som giver rigtig gode oplevelser undervejs. Og der er mange forskellige måder, man kan køre ruten på, alt efter erfaring og humør. Nogle vil sikkert prøve at køre den som et race, og se hvor hurtigt de kan komme frem, mens andre vil insistere på at stoppe ved alle kultur- og turistattraktioner samt ishuse undervejs. For der er masser af gode spots på ruten, som kalder på et hyggeligt stop.

Først og fremmest synes vi, at naturen undervejs er helt fantastisk. Man har det rå Vesterhav ved sin side hele vejen, mens man snor sig gennem marskområder, sandklitter, hedelandskaber og plantager. Og så går en del af ruten endda nede på selve sandstranden.

Man kan selvfølgelig bide ruten over i mindre etaper, men der er en særlig skøn fornemmelse i at se landskabet skifte karakter, jo længere man kommer frem.

Der er cirka en tredjedel grusveje på ruten, og dermed cirka to tredjedele asfalt. Men der er masser af muligheder for gode afstikkere og omveje, hvis man er eventyrlysten og gerne vil have mere groft terræn under hjulene.

Man kan medbringe telt, men hvis man planlægger sin tur lidt, så kan man faktisk helt undvære teltet og i stedet køre fra shelter til shelter. Det kræver dog lidt ekstra omhu, og man skal huske at booke på forhånd, hvis man ikke vil risikere at stå foran en fyldt shelter.

I Danmark, er det absolut vores yndlingstur, hvis man har nogle dage til en god bikepacking-tur. Den kan køres både sommer og vinter, alt efter hvor råt, man vil have det. Ruten er en national cykelrute. Dvs. at den er markeret med små skilte, så den er nem at følge. Den samlede rute er 560km, men kan altid deles op i flere etaper.

Se Vestkystruten, og andre nationale cykelruter, på Vejdirektoratets kort her

Læs meget mere og Vestkystruten her

 

Ruteforslag 3: Montanias Vacias – magi i det spanske Lapland

Den sidste rute, vi foreslår, ligger i Spanien. Det er en rute, som Marie cyklede i maj 2022 sammen med 50 andre kvinder til et event arrangeret af bikepackeren Lael Wilcox. Deltagerne var en blanding af erfarne bikepackere og kvinder, som var på en lang tur med tasker på cyklen for første gang. For den erfarne er ruten på 680 km og 13.000 højdemeter en af de smukkeste godbidder i Europa. For den entusiastiske begynder er alt muligt, men man skal sætte sig godt ind i ruten og dens udfordringer.

Ruten starter i den lille by, Tereul, og looper derfra ud i området, som går under kælenavnet “det spanske Lapland”, eller oversat fra rutens navn De tomme bjerge. Det er en meget passende beskrivelse til ruten. Biler og travle veje er skiftet ud med vindens susen og lyden fra grus under cykelhjulene. Naturen gennem rutens 680 kilometer er rå og imponerende med røde sandsten, flotte nåleskove, langs floden Tajos turkise vand og over Javalambre-bjergkædens golde toppe.

Udover den smukke natur, kan det anbefales at gøre stop i alle de små og charmerende små byer på vejen for at drikke “cafe con leche” og spise et måltid. Især byen Albarracín, skal man afsætte lidt ekstra tid til. Bygningerne er helt utrolig smukke, og de små krøllede små gader beundringsværdige. Når man cykler ud af byen, går det stejlt op ad bjerget, hvor lårbasserne bliver testet, men til gengæld får man den flotteste udsigt over byens tage med bjergene, der rejser sig i baggrunden.

Der er byer undervejs, hvor det er muligt at sove indenfor på hotel eller bed and breakfast. Herudover er der på ruten små simple “refugios” med ildsted, hvor det er muligt at sove indenfor eller slå sit telt op udenfor. Det er også nemt og meget idyllisk at wildcampe nærmest alle steder på ruten, på nær to steder, hvor det ikke er tilladt.

Hvis man ønsker at korte ruten af, er der forslag til flere forskellige alternative ruter og genveje. På websitet er der også et forslag til en asfalteret rute i området.

Læs mere om ruten og download gpx-fil her

Book tog fra Valencia til Tereul her

Hvis du har cyklen pakket i en papkasse/cykeltaske, skal du ikke booke en cykelbillet, og ellers skal du huske at købe en togbillet, som kan gøres online.

 

Indholdsoversigt