Nyhed! Black Diamond Momentum klatresko.

Black Diamond er et af verdens førende firmaer, når det kommer til klatreudstyr i alle afskygninger. Black Diamond laver både beklædning og udstyr til alt fra bouldering og sportsklatring til lange big wall-ekspeditioner, isklatring og alpinklatring, så det var på mange måder et naturligt næste skridt, da de amerikanske klatrespecialister, annoncerede deres første kollektion af klatresko. Til foråret 2019 har Friluftsland fået en af Black Diamonds nye klatresko - Momentum - i sortimentet. I det følgende kan du læse mere om den imponerende komfortable allrounder fra Black Diamond.


Se Black Diamond Momentum i webshoppen

Se hele vores udvalg af klatresko

Black Diamond Momentum

Ved første øjekast ligner Black Diamond Momentum en klassisk flad klatresko, der vil være velegnet til begyndere, samt til lange, moderate ruter, hvor komfort er en vigtig faktor. Det er langt hen ad vejen også tilfældet, og Black Diamond Momentum er på mange måder en klassisk, flad klatresko. Men der er alligevel nogle interessante små detaljer, der er værd at lægge mærke til.

Foto: Black Diamond

Skoens opbygning

Skoens form er fuldstændig klassisk: Black Diamond Momentum har en flad profilmed en let assymetrisk facon (set nedefra). Det giver en god, tætsiddende pasform, der vil sidde godt på de fleste fødder uden at klemme fødderne ubehageligt.

En blød og fleksibel mellemsål giver god stabilitet og kontrol på små, skarpe kanter og fodgreb, samtidig med at man bevarer god fleksibilitet og føling med underlaget. Mellemsålen er konstrueret, så man har støtte og stivhed under forfoden, mens større fleksibilitet under foden og i hælen sørger for, at man stadig har god frihed til bruge foden aktivt.

Der er to velcrospænder på oversiden af skoen, og vristen er splittet på midten, hvilket giver rigtig god mulighed for at justere bredden på skoen uden at få trykzoner over vristen. Indersiden af skoen er praktisk talt uden syninger, og en brød mikrofiber-lining i forfoden sikrer suveræn komfort.

Kombinationen af en flad profil, let assymetrisk facon, fleksibel mellemsål og enormt komfortabel inderside gør at Black Diamond Momentum rammer en rigtig fin balance mellem stabilitet, sensitivitet og komfort. Det gør skoen velegnet til rigtig mange fødder og mange typer klatring.

Materialer

Der, hvor Black Diamond Momentum for alvor skiller sig ud, er i materialerne - og mest tydeligt på overdelen. I stedet for at bruge ruskind eller kunststof, som det er tilfældet hos de fleste andre producenter, har Black Diamond brugt et vævet nylon-materiale, de kalder "Engineered Knit". Materialet minder mere om en kraftig version af de vævede materialer, der efterhånden er meget udbredte i sneakers og løbesko, end de syntetisk ruskind-lignende mikrofibermaterialer, man oftest ser i klatresko. "Engineered Knit"-overdelen gør Black Diamond Momentum imponerende åndbar og luftig, hvilket giver ekstra komfort indendørs, samt på varme dage udendørs. Mikrofiber-liningen i forfoden giver lidt ekstra struktur og komfort til den bløde overdel, og sørger for at den holder faconen.

Hvad angår gummiet, er Black Diamond også gået deres egne veje. De har udviklet deres eget friktionsgummi - Fuse. Fuse-gummiet er blevet rigtig godt modtaget, og har fået ros for den gode friktion.  Sålen er 4,3 mm tyk, hvilket giver rigtig god slidstyrke og ekstra stabilitet. Den største fordel ved at Black Diamonds deres egen gummi-formel (i stedet for at bruge Vibram-gummi, som de fleste andre vælger at gøre) er imidlertid, at det giver dem mulighed for at formstøbe gummiet til deres klatresko, i stedet for at skære stykkerne ud af et enkelt "ark" færdigproduceret gummi. Det sparer lidt vægt på skoen og giver nogle meget skarpe og rene kanter, hvilket er med til at forbedre skoens performance og levetid.

Foto: Black Diamond

Hvem kan bruge dem?

Black Diamond Momentum er først og fremmest en oplagt begyndersko. Kombinationen af komfort, stabilitet og sensitivitet gør den til en rigtig god første klatresko, der sagtens vil kunne følge dig op gennem graderne. Det er ikke en sko der er lavet til rigtig hård bouldering med mange vanskelige heel- og toe hooks. Dermed ikke sagt, at man ikke kan sætte et solidt heel hook i et par Momentum, men er det primært  bouldering der trækker, vil man før eller siden få glæde af (eller brug for) en mere aggressiv sko med mere gummi over forfoden og et bedre heel hook. Men det er mere eller mindre vilkårene som ny boulderer - uanset hvilken begyndervenlig sko, man vælger - og Black Diamond Momentum vil være en rigtig god første bouldersko.

Derudover vil Momentum-skoene være oplagte til lange, moderate klipperuter, hvor komfort og støtte spiller en væsentlig rolle, og vanskelige heel- og toe hooks hører til blandt de absolutte sjældenheder. Og hvis vi taler om alpine ruter på egne sikringer, hvor man typisk er i gang rigtig lang tid - og oftest klatrer tekniske grader et stykke under ens red point-maksimum - vil Momentum også være værd at tjekke ud for erfarne klatrere, der er på udkig efter en komfortabel sko, der uden problemer kan være med et godt stykke op i graderne.

Foto: Black Diamond

Foto: Black Diamond

God klatring!

OBS: Modsat de fleste andre klatresko, er Black Diamond ikke lavet til at skulle "downsize's" - mange vil opleve, at deres normale skostørrelse er rigeligt lille til at være et solidt "performance fit", og mange vil nok være nødt til at gå en halv størrelse op i forhold til deres normale fodtøj.

Se Black Diamond Momentum i webshoppen

Se hele vores udvalg af klatresko