Vi er stolte af at have en masse entusiastiske, erfarne og kompetente friluftsfolk ansat ude i butikkerne. En af dem er Amalie, der ud over at arbejde deltid i vores Fjällräven Brand Store i København er grundlægger og ejer af et rejsebureau i Ecuador, Summit Stoke, som hun driver sammen med sin ecuadorianske mand. Amalie ved med andre ord en ting eller to om bjergbestigning i Ecuador! I det følgende giver Amalie en grundig introduktion til den ikoniske vulkan Cotopaxi, der er et oplagt mål for  bjergbestigere såvel vandrere.

Cotopaxi – månens ildspyende hals 

 Tekst og billeder: Amalie Kragmann, stifter og medejer af Summit Stoke

Cotopaxi er en symmetrisk perfekt, sneklædt keglevulkan i hjertet af Ecuadors smukke Andesbjerge og er med sine 5.897 meter over havets oveflade én af verdens højeste aktive vulkaner. Inkaerne mente i sin tid at vulkanen lignede en ponchoklædt krop og hals, deraf navnet Cotopaxi, der betyder “månens hals” på det lokale sprog Kichwa. Og står man ved foden en stjerneklar nat og beundrer refleksionen af fuldmånens fortryllende skær fra den kridhvide gletsjerklædte top, er man ikke i tvivl – der er noget om snakken. Cotopaxi er en meget levende størrelse, der kan skifte udtryk fra dag til dag grundet dens høje aktivitet. Dette gør vulkanen til noget helt særligt. Både på et spirituelt plan for de små, traditionelle højlandssamfund i Ecuador, for hvem Cotopaxi opfattes som en ildgud, der er forbundet til universet og mælkevejen, men også på et eksistentielt plan for det centrale højland i Ecuador, da Cotopaxis gletsjer og omkringliggende Páramo-landskab forsyner denne region med rent drikkevand – blandt andet hele hovedstaden Quito som har en population på omkring 2 millioner mennesker!  

Man ved dog aldrig hvor man har Cotopaxi, hvilket har skabt udfordringer for specielt alpinister og eventyrsøgende, der drømmer om at se vulkanens spektakulære krater på nært hold, næsten 6000 meter over havets overflade. Vulkanen har nemlig været i udbrud ad flere omgange, blandt andet i 2015, hvorefter bestigning af vulkanen blev forbudt i 2 år. Fra 2017 til 2022 var Cotopaxi åben for klatring igen, men grundet stor stigning i aktivitetsniveauet måtte man lukke ned for bestigningerne igen fra slutningen af 2022 indtil for nyligt. Vi har dog heldet med os: Der er nemlig i skrivende stund lige akkurat blevet åbnet op for bestigninger af denne vilde vulkan igen! Så, hvis du drømmer om at besøge og/eller bestige dette vidunder, kommer alt hvad du har brug for at vide lige her! 

Nationalparken 

Cotopaxi National Park huser med sine 333 km2 også to andre vulkaner: Rumiñahui og Morurco –der begge med deres mere end 4.700 m fungerer super som akklimatiserings-bestigninger inden et eventuelt topforsøg på Cotopaxi, eller nogle af landets mange andre gletsjerklædte bjerge over 5.500 meters højde. Ecuador er kendt for at være et af verdens mest biodiverse hot-spots og Cotopaxi Nationalpark er ingen undtagelse. På trods af de mange højdemeter, summer kolibrier gerne rundt i de tidlige morgentimer, og man skal være uheldig for ikke at få øje på parkens vilde heste, lamaer og andinske ræve. Parken huser desuden pumaer og brillebjørne, men disse skal man til gengæld være meget heldig for at opleve.

Aktiviteter for alle 

Uanset om du er til storslået natur, udfordrende hikes, bjergbestigning, adventure-aktiviteter, eller det hele på én gang, har Cotopaxi Nationalparken lige noget for dig! Man kan f.eks. opleve parken fra hesteryg, eller på mountainbike ned ad Cotopaxis stejle skrænter! Den klassiske tur til nationalparken inkluderer besøg ved Limpiopungo-lagunen mellem Cotopaxi og Rumiñahui, samt et hike op til bjergrefugiet på vulkanen. Vejret kan være alt fra 15-20 grader og solskin til minusgrader og snestorm, og vejret skifter gerne fra det ene til det andet forholdsvis hurtigt, så hav gerne påklædning med til lidt af hvert. Her i Andesbjergene er lag på lag klart nøglen til succes! Og glem for guds skyld ikke solcreme med høj faktor (gerne 50+), samt solhat – uanset vejret befinder vi os stadig på ækvator og grundet højdemeterne kan UV-indekset godt komme op over 18, hvilket er ekstremt. Parken spænder mellem 3.400 m på sit laveste og 5.897 m på sit højeste (Cotopaxis top), så brug gerne et par dage i hovedstaden Quito (2.800 m) før du tager videre til nationalparken, for så vidt muligt at undgå højdesyge.

Den fedeste måde at opleve Cotopaxi nationalparken på, er dog i min optik selvfølgelig gennem bjergbestigning! 

Bestigning af Cotopaxi 

Den vildeste udsigt man kan forestille sig, er den fra toppen af Cotopaxi. Det er virkelig hele den lange og seje bestigning værd, når man står på kanten af det kæmpemæssige krater og skuer ud over de mange toppe i horisonten, der skyder gennem skydækket. På en klar dag kan man se hele 20 andre vulkaner i horisonten, hvilket blot vækker klatrelysten endnu mere – der er nemlig et væld af fede bjergbestigningsmuligheder i de ecuadorianske Andesbjerge! 

Det praktiske 

For at bestige Cotopaxi er det vigtigt at man hyrer en certificeret bjergguide. Den nationale og internationalt anerkendte guide organisation i Ecuador hedder ASEGUIM. Så længe din guide er certificeret og uddannet herfra, er alt som det skal være. Man kan finde en liste over alle ASEGUIMs certificerede guides på deres hjemmeside: https://aseguim.org/  

Det er muligt at hyre en guide direkte, men så skal man selv stå for at få booket indlogeringer, refugie samt koordinere mad og transport for både én selv og ens guide. Det nemmeste og mest anbefalelsesværdige er, at hyre et ordentligt guidebureau, som udelukkende arbejder med ASEGUIM guides. Rejser man på egen hånd eller i en lille gruppe, er det smartest at hyre et lokalt guidebureau, da dette altid vil være billigere end gennem et internationalt bureau. Og her skal man selvfølgelig være mere end velkommen til at kontakte mig på amalie@summitstoke.com for at få et skræddersyet tilbud!  

Det er også muligt at forsøge Cotopaxi selv, men der er meget strenge regler i Nationalparken, så man er nødt til at have søgt om klatretilladelse fra parken, samt bevise at man har de evner der skal til for at kunne forsøge toppen på sikker vis alene, før man evt. får lov. Det er en længere og pænt bureaukratisk proces, men ønsker man at forsøge skal man skrive til denne mailadresse: cotopaxi@ambiente.gob.ec og gerne mindst en måned før man ønsker at bestige bjerget. Booker man med et lokalt guidebureau, kan man også nemt arrangere en skræddersyet pakkeløsning der inkluderer akklimatisering.  

Akklimatisering 

Dette er en utroligt vigtig faktor at tænke ind i sine rejseplaner, hvis man drømmer om at bestige Cotopaxi. Akklimatisering er kroppens gradvise tilvænning til den tynde luft i højderne. Det er vigtigt at man langsomt bygger flere og flere højdemeter på sin rejseplan og ikke blot går fra havniveau til +5.000 meter indenfor et par dage, hvis man ønsker at undgå højdesyge. Et nøje tilrettelagt og gennemtænkt turprogram er derfor nøglen til succes, hvis man ønsker at nå toppen af Cotopaxi. Ankommer man til Ecuador direkte fra havniveau, anbefaler jeg at man bruger mindst 7 dage på gradvist at vænne sig til højden før man påbegynder bestigning af et +5.800 meters bjerg. Dette har også sine fordele, idet man i skønne Ecuador har mulighed for at akklimatisere ved at bestige endnu flere bjerge udover Cotopaxi. Her behøver man nemlig ikke at køre rotationer på samme bjerg.  Landet er en kæmpe legeplads for os bjergtosser! 

Refugiet 

Når først man er akklimatiseret kræver selve bestigningen blot 2 dage. Den første dag bruger man på at køre ind i nationalparken og op ad vulkanen til parkeringspladsen i 4.600 meters højde. Herfra hiker man med alt sit udstyr op til Jose Ribas bjergrefugiet i 4.864 meters højde, hvor man bruger resten af eftermiddagen sammen med de andre bjergbestigere, får serveret varm aftensmad og går tidligt i seng. De fleste lægger sig til at sove efter aftensmaden omkring kl. 19. Topforsøget starter nemlig ved midnat, så der er kun få timer at få sovet i. Det er svært at falde rigtigt i søvn oppe i denne højde, men så længe man bare har hvilet så længe som muligt, har man gjort sit bedste. Det er koldt i refugiet, da det ikke er isoleret og der er heller ingen varme på heroppe, så hav godt med tøj med til denne dag også. Refugiet er indrettet med et stort fællesrum omkring køkkenet og store delte soverum, hvor man kan lægge sin sovepose på en af de ledige køjesenge. Der er også almindelige badeværelser med standardtoiletter, som vi kender dem hjemmefra, så det er en meget komfortabel bjergbestigningsoplevelse.

På vej til refugiet
Jose Ribas-refugiet

Topforsøget 

Ved midnat påbegynder man topforsøget. I Ecuador klatrer man altid om natten, da dette er det koldeste tidspunkt og derfor også det tidspunkt, hvor sneen og isen er mest sikker og stabil. I rebhold på max 2 klatrere per guide lader man lyset fra pandelygterne og måneskinnet guide sig frem i mørket. Det tager som regel 6-7 timer at nå toppen fra refugiet og 2 timer ned igen. Der klatres med steigeisen og isøkse på semi-stejlt gletsjerterræn (vinkler på omkring 30-50°), hvilket vil sige at det ikke er nødvendigt at gøre brug af isøksen til andet end balance og støtte samt eventuelt self-arrest, hvis det skulle blive nødvendigt. Bestigningen er mest af alt gang på stejlt terræn – det er dog vigtigt at man er komfortabel med brug af steigeisen på sine klatrestøvler (er man nybegynder bør man bruge en eller to dage på at øve basale gletsjerklatreteknikker på gletsjeren før topforsøget). Cotopaxi klatres i alpin stil, så man er kun bundet fast til sin guide og kan ikke clippe sig ind i wires eller fastgjorte reb undervejs. Efter hvert stejle stykke, når man typisk et mindre plateau, hvor man kan få styr på åndedrættet inden man tager næste etape. Cotopaxi er derfor et meget begyndervenligt bjerg – dog skal man være i god form og være komfortabel med brug af steigeisen. 

Bjergbestigere under månen en tidlig morgen
Gletsjer-træning inden Cotopaxi-bestigning

5.897 meter tættere på månen 

Omkring solopgang kl. 06 når man toppen af vulkanen. Det er et vanvittigt syn at se solen stå op over de ecuadorianske Andesbjerge og følelsen af de varme stråler i ansigtet efter en hård og kold nat er næsten tårevædende. Fra krateret ses typisk dampe og røg stige op, hvilket vidner om vulkanens høje aktivitet. Det er et syn uden lige og en oplevelse for livet. Jeg bliver aldrig træt af at komme herop og min mand er lige imponeret hver gang, på trods af hans +150 bestigninger af Cotopaxi. Denne vulkan er bare noget helt, helt specielt.   

 

Ruter 

I Ecuador klatres der altid i alpin stil. Gletsjerne ændrer sig konstant, hvorfor en stor del af bjergbestigning i Ecuador handler om at navigere gletsjerlandskaberne for at finde den bedste rute på dagen. Disse hyppige ændringer skyldes landets placering ved ækvator, samt påvirkning fra de mange klimazoner i landet såsom Amazonas-regnskoven og Stillehavskysten. Det er derfor stort set aldrig præcis de samme ruter man bruger til at bestige bjergene, deriblandt Cotopaxi. Det er dog altid Cotopaxis nordside, man bestiger fra, da logistiske problemer og nationalparkregler forhindrer bestigninger fra andre flanker. Standardruten opad nordsiden, man så vidt muligt forsøger at følge mod toppen, “Ruta Antigua”, er illustreret på nedenstående billede.  

Grafik af ruten fra Ecuadors turistministerium

Transportmuligheder 

Cotopaxi Nationalpark ligger ca. 50 km syd for Ecuadors hovedstad, Quito, og er blot en køretur på 1,5 time væk herfra. Befinder man sig i Quito, kan man hoppe på en af de lokale busser, der afgår flere gange om dagen fra Quitumbe-terminalen i den sydlige del af Quito. Turen tager ca. 1,5 time og koster ikke mere end 2 USD per person. Der er dog ikke et specifikt “Cotopaxi Nationalpark”-busstoppested, så man er nødt til at bede chaufføren om at gøre holdt ved indgangen til parken(på spansk: ”A la ingresa del Parque Nacional Cotopaxi, por favor”). Fra dette punkt har man 2 muligheder: Man kan enten forsøge at blaffe sig ind i parken, eller betale omkring 20 USD til en af de lokale guides, der typisk holder ved dette punkt med deres biler, for en tur i nationalparken. Lykkes man med at blaffe bør man dog være bevidst om, at det kan være svært at finde et lift ud af parken igen! Jeg anbefaler helt klart at booke en guidet tur gennem et lokalt rejsebureau eller i receptionen på sit indlogeringssted. Der er checkpoints ved indgangene til nationalparken og reglerne ændrer sig konstant. Hvis man vil være helt sikker på ikke at blive nægtet adgang til parken, så book en guidet tur.   

Indlogering 

Ønsker man at opleve Cotopaxi på nært hold over flere dage, kan jeg varmt anbefale at bo på Tambopaxi Lodge, som er det eneste lodge der er beliggende inde i selve nationalparken. Her kan man vågne op til synet af den majestætiske vulkan lige udenfor vinduet hver dag! Her er utroligt hyggeligt, god mad og mulighed for at ride på heste, hvis man er til det. Dette er også en fantastisk base hvis man ønsker at bestige Cotopaxi, Rumiñahui, Morurco eller alle 3 – man kan i hvert fald ikke komme tættere på! Hvis man hellere vil opholde sig omkring Quito, kan jeg varmt anbefale det familieejede Ilatoa Lodge som ligger i en af de frodige dale ikke langt udenfor byen.  

Tambopaxi Lodge
Ilatoa Lodge

Sæson 

Idet Ecuador ligger lige ved ækvator, er der ingen årstider som sådan i landet – blot perioder hvor det regner mere eller mindre. Man kan bestige de ecuadorianske Andesbjerge hele året rundt. De bedste måneder er dog november-februar. I disse måneder er vejret mest stabilt på de høje bjergtinder, men vejret kan til gengæld godt være ganske ustabilt med en del regnfulde dage under 4.000 meters højde. Juni-august er også fine måneder for bjergbestigning, da der er flere flotte og klare dage i disse måneder, men der er til gengæld høj risiko for meget kraftig vind i de højere luftlag i landet.

Hvis du er blevet hooked på ideen om Cotopaxi og de ecuadorianske Andesbjerge, så skriv endelig til mig på amalie@summitstoke.com Jeg giver altid gerne gode råd og vejledning til rejser til Ecuador, Peru og Bolivia, såvel som bjergbestigning og trekking i Andesbjergene. Når jeg er i Danmark, er jeg også ofte at finde i Friluftslands Fjällräven Brand Store på Frederiksborggade 44 i København, hvor jeg vejleder eventyrlystne sjæle i tøj, udstyr og rejser – kig endelig forbi!

Foreslået pakkeliste til 2-dages bestigning af Cotopaxi 

I forhold til påklædning med henblik på at bestige Cotopaxi er mit bedste råd lag på lag. Dette gælder fødder og hænder, såvel som under- og overkroppen. Hav gerne tynde sportsstrømper eller merino inderst og en tykkere uldsok yderst. Brug også gerne et par tynde linerhandsker under et par større, varmere og evt. vandtætte handsker – medbring hertil også gerne et par luffer i tasken, som du ville kunne tage på herudover i tilfælde af frosne fingre. Brug så vidt muligt merino eller andet svedtransporterende og hurtigtørrende undertøj såvel som inderste lag på over og underkrop. Herudover anbefaler jeg et par vandafvisende softshell bukser med ekstra slidstyrke omkring underbenene samt et par ekstra lette og vandtætte overtræksbukser i tasken. På overkroppen bruger jeg altid en fleece med en skaljakke udover. Vælg gerne en GORE_TEX-skaljakke med høj slidstyrke og god åndbarhed. Hertil har jeg altid en letvægts dunjakke med mindst 800 fillpower, som er let sammenpakkelig i tasken. Dette er en ægte lifesaver til når man når højt op ad bjerget eller rammer toppen! Teknisk udstyr (hjelm, klatresele, steigeisen, klatrestøvler og isøkse) kan nemt lejes i Quito. Er man nybegynder, anbefaler jeg ikke at man investerer i dette udstyr før man kender sine præferencer og behov godt. Se gerne nedenstående grafik fra Ecuadors ministerium for turisme:  

Grafik med beklædning til Cotopaxi-bestigning fra Ecuadors turistministerium

Fødder

  • Yder-sokker, tyk uld eller merino – 2 par  
  • Inder-sokker, tynd silke, merino eller nylon – 2 par  
  • Vandrestøvler – 1 par  
  • Klatrestøvler – 1 par (jeg bruger dobbeltstøvler, da jeg nemt får kolde tæer, men enkeltstøvler er også fint)  
  • Gamacher/gaiters – 1 par  

Overkrop

  • 2 letvægts-T-shirts i merino eller syntetisk svedtransporterende, hurtigtørrende syntetisk materiale
  • (For kvinder) 2 sports-bh’er i merino eller syntetisk svedtransporterende, hurtigtørrende syntetisk materiale
  • 2 par langærmede T-shirts (skiundertøj) i merino eller syntetisk svedtransporterende, hurtigtørrende syntetisk materiale
  • 1 fleecetrøje
  • 1 åndbar og vindtæt skaljakke, såsom GORE-TEX, med hjelmkompatibel hætte
  • 1 let og sammenpakkelig dunjakke (gerne mindst 800 fillpower) 

Underkrop

  • 2 par underbukser i merino eller syntetisk svedtransporterende, hurtigtørrende syntetisk materiale
  • 2 par lange underbukser (skiundertøj) i merino eller syntetisk svedtransporterende, hurtigtørrende syntetisk materiale
  • 1 par vandafvisende og slidstærke softshellbukser  
  • 1 par åndbare, vind- og vandtætte overtræksbukser såsom GORE-TEX

Hænder

  • 1 par tynde inderhandsker – gerne merino 
  • 1 par varme handsker  
  • 1 par store vanter til at have udover handskerne  

Hoved  

  • 2 Buffs  
  • 1 kasket  
  • Gletsjerbriller, UV 400  
  • Skibriller med UV-beskyttelse 

Sovegrej

  • 1 dun- eller fibersovepose, der er komfortabel ned til -10 grader Celsius 

Tasker 

  • 1 teknisk rygsæk på omkring 40 liter med godt bæresystem  

Teknisk udstyr

  • 1 isøkse, ca. 70 cm
  • 1 par steigeisen – “12 points rigid” er fine   
  • 1 par vandrestave (frivilligt)   
  • 1 klatresele   
  • 1 klatrehjelm

Personlige ejendele

  • 1 pandelampe, inklusive batterier  
  • Ekstra batterier  
  • Solcreme (faktor 50 eller mere)  
  • 1 læbepomade  
  • 1 drikkedunk (1 liter) 
  • 1 termoflaske (ca. 1 liter)  
  • Tandbørste og tandpasta  
  • Omformer til at lade elektronik op  
  • Paskopi i farve  
  • USD 100 i små sedler ($5 & $10)  

Frivilligt

  • Kamera + ekstra batterier 
  • Bog, blyant/kuglepen, dagbog, spil (til refugiet)
  • Ørepropper (til larmende hytter)  
  • Favorit snacks/energibarer

 

Indholdsoversigt