Mange forbinder måske julen med indendørs hygge under varme tæpper og med tændte stearinlys. Men hvorfor ikke tage julehyggen med udenfor til et lille hverdags- eller weekendeventyr med brændte mandler lavet i det fri? Den friske luft klarer hovedet midt i juleræs og gaveindkøb og har en afstressende virkning på kroppen. Samtidig er det enormt hyggeligt for både børn og voksne at tage julehyggen med ud under åben himmel. 

En god og nem udendørs juleaktivitet er at lave brændte mandler på brænder eller over bål. Det kræver nemlig kun 3 ingredienser: Mandler, sukker og vand, som snildt kan medbringes i haven eller skoven. Vi har brugt en Trangia (men med bål ved siden af til at lune sig omkring), som fungerer rigtig fint til formålet. Har du båludstyr, kan de brændte mandler også snildt laves over flammerne på en støbejernspande.  

Pynt op med lys og lygter for ultimativ (jule)hygge og husk at tage varmt tøj på. Uldundertøj, hue og handsker er et must. Medbring også gerne tæpper og siddeunderlag for optimal komfort. Så er du klar til at lade duften af brændte mandler sprede sig til alle skovens beboere. Husk noget varmt at drikke; Vi foreslår en kop varm og julekrydret gløgg samt varm kakao til de mindste. 

Brændte mandler på Trangia
Vi anbefaler en kop gløgg ‘on the side’ (varm kakao til børnene). Foto: Marlene Bak Cohr

Læs også: Vælg den rigtige brænder

Opskrift på brændte mandler

Ingredienser (juster på mængden efter behov):

  • 100 g. mandler
  • 100 g. sukker
  • 3/4 dl. vand (tilsæt mere eller mindre efter behov)
  • Evt. kanel eller vaniljesukker

Tilsæt mandler, sukker, vand og evt. kanel eller vaniljesukker på en pande og varm panden op ved god varme.

Rør godt rundt undervejs og fortsæt med at røre under kraftig varme. Skru ned for varmen, hvis det begynder at brænde på.

Sukkeret smelter og bliver efterhånden til en tyk sirup. Til sidst begynder sukkeret at krystallisere.

Når sukkeret krystalliserer skal du til at holde godt øje. Når sukkeret igen begynder at smelte og karamellisere lidt omkring mandlerne, er de nemlig færdige.

Hvis de karamelliserer for meget, bliver de alt for hårde at spise, så det er med at være obs og holde øje med varmen. 

Når mandlerne er færdige tages de af varmen. Brug evt. en spatel til at brække mandlerne fra hinanden. Velbekomme!

(Opskrift inspireret af Valdemarsro)

 
.