De kanariske øer. La Gomera og La Palma.

 Af Lotte Randeris Kristensen

Hvordan kommer jeg frem?

En stor fordel ved at vælge Kanarieøerne som destination er, at der er mange og hyppige rutefly til øerne, ligesom det ofte vil være muligt at finde en billig charter- eller afbudsrejse, droppe hotellet og gå sine egne veje. Den tætteste flytrafik findes omkring Gran Canaria og Tenerife, hvorfra man kan rejse internt mellem øerne med indenrigsfly eller færge. Det lokale flyselskab, Binter Canarias, har flere daglige afgange til/fra samtlige øer, og der drives flere faste færgeruter af Fred Olsen og Naviera Armas, som desuden tillader biler på overfarterne.

Gomera-edit-2_web

Foto: Lotte Randeris Kristensen

Vi fløj fra København til Tenerife Syd, og tog Fred Olsens ekspresfærge fra Los Cristianos til La Gomera på blot 30 minutter. Sidenhen sejlede vi – med samme selskab – fra La Gomera til La Palma, og endelig fløj vi med Binter fra La Palma via Gran Canaria videre til Cap Verde.

Hvordan kommer jeg rundt?

Kanarieøerne har et stort marked for biludlejning, da det er den umiddelbart letteste måde at komme rundt på, og relativt billigt – det lokale selskab Cicar er til stede på samtlige øer, og ifølge vores erfaring både billigt og velfungerende. Antallet af lejebiler på øerne er begrænset, så det kan være en god idé at booke hjemmefra.

Vil man hellere med offentlig transport, findes der netværk af busser, kaldet guagua (udtales 'wa-wa'). Dog er det langt fra alle destinationer, der kan nås med offentlig transport, og på mange linjer kører der kun få busser dagligt, så det kan kræve lidt planlægning at komme omkring på den måde.

For os lykkedes det ikke i praksis, og vi endte med at køre taxa på La Gomera, og leje bil på La Palma. Busserne kører ikke op til de store nationalparker på La Palma, så her er taxa den bedste mulighed.

Hvad med overnatning?

La Gomera:

Hvis man ønsker at bo i telt, er der kun en officiel mulighed på øen: Camping La Vista El Cedro, som ligger i udkanten af nationalparken La Garajonay.

Stedet har, udover basale campingfaciliteter, en spartansk restaurant, som serverer en udmærket brøndkarsesuppe og andre typiske lokale retter. Hvis man ikke vil bo i telt, er der bunker af overnatningsmuligheder i form af hoteller, pensionater o.lign. i byerne og langs kysterne.

Gomera-edit-1_web

Foto: Lotte Randeris Kristensen

La Palma:

Der er flere muligheder for at bo i telt på La Palma, både på 'rigtige' campingpladser og mere spartanske lejrpladser, typisk i nationalparkerne.

Lejrpladsen i Caldera de Taburiente kræver en tilladelse, som forholdsvist let kan skaffes på nettet her: https://www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/listado-actividades-oapn.aspx?cen=4

Pladsen ligger ved opsynsmændenes bolig inde i krateret, og man skal gå omtrent 6 kilometer fra nærmeste parkeringsplads for at nå frem. Man må i skrivende stund ikke anvende nogen form for ild, heller ikke i form af kogegrej. Der er toiletter på stedet.

Teltpladsen ved El Pilar kræver ligeledes tilladelse, men den kan være noget mere besværlig at få fat på. Den kan ikke søges online hjemmefra, men skal hentes enten på Medio Ambiente kontoret i Santa Cruz (Tel: 922 42 31 00), eller i nationalpark kontoret i El Paso (Tel: 922 485 278). Kontorernes åbningstider kan være ubelejlige, og de svarer ikke på mails – men selv uden tilladelse giver opsynsmændene som regel lov til at overnatte en enkelt nat, hvis man ankommer efter kontorets lukketid. Pladsen har picnic-område, parkeringsplads og toiletfaciliteter.

Desuden er der masser af information om mulige steder at overnatte i telt på Kanarieøerne på hjemmesiden http://canaricamper.de/en/.

La-Palma-edit-5_web

Foto: Lotte Randeris Kristensen

Hvornår kan man tage af sted?

Man kan sådan set tage af sted hele året. Kanarieøernes primære turistsæson ligger om vinteren, hvor europæerne vælter til på jagt efter varme. Sommeren er en smule varmere og tørrere, men generelt er øernes klimatiske sæsonforskelle små, og gennemsnitstemperaturer svinger mellem 18 grader i den koldeste tid, og 24 grader i de varmeste perioder.

Hvor finder jeg ud af mere?

Vi vandrede efter lokale stiafmærkninger, Kompass-kort og Rothers vandreguides til La Gomera og La Palma.

Desuden er der mere generel information at hente på de lokale turistorganisationers hjemmesider:

Læs mere:

  • Læs Lottes rejsedagbog fra De kanariske øer
  • Læs Lottes rejsedagbog fra Kap Verde
thumb_P1070735_1024_web

Lotte

IMG_5088_web1

Søren

thumb_P1070866_1024

... og Birk

Om Lotte: Vi er en lille nybagt familie af friluftsglade mennesker; mor (Lotte), far (Søren) og Birk på 6 måneder i rejsende stund. I efteråret tog vi afsted for at tilbringe den sidste del af vores fælles barsel under mere eksotiske himmelstrøg, i selskab med vandrestøvler og barnebærestol (Osprey Poco Premium, generøst sponsoreret af Friluftsland). Det blev til 6 ugers atlantisk ø-hopping med stop på Kanarieøerne og Cap Verde, som vi beretter om i denne blogføljeton.

Læs mere: