Del 3/5 Der er ikke mange ting, der er mere ødelæggende for det gode tur-humør end kolde, våde eller ømme fødder – for slet ikke at tale om vabler! Man kan lave ufattelig mange forskellige ting i det fri – og på meget forskellige steder og på forskellige årstider. Der er selvfølgelig aktiviteter, der kræver specialfodtøj, men ellers skal der faktisk ikke ret meget til, før fødderne er godt udstyret til at færdes i det fri året rundt. Hvis man køber sit grej med omtanke, og går efter at vælge gode, alsidige produkter, behøver der faktisk ikke være ret langt fra at være godt klædt på til en lang forårsvandretur på den danske vestkyst til en vintertur på fjeldski. Desuden er det i høj grad muligt at købe produkter, man også kan have glæde af i hverdagen herhjemme, hvilket alt andet lige gør den investering, det trods alt er at skulle købe friluftsudstyr, lidt mere rimelig! I denne blog-serie guider vi til en grundlæggende friluftsgarderobe, der vil få dig klar til næsten alt. I denne uge er turen nået til fødderne.


Se resten af blog-serien om “Den grundlæggende friluftsgarderobe”


Fødderne

  • 2 par tynde vandresokker i uld
  • 2 par tykke vandresokker i uld
  • 1 par lette vandresko
  • 1 par gode,alsidige vandrestøvler

Fødderne kræver egentlig ganske ofte specialudstyr, der passer til lige præcis den aktivitet, man skal til at kaste sig ud i. Klatresko, cykelsko, skistøvler og alpinstøvler er de oplagte eksempler på fodtøj, der er mere eller mindre nødvendigt, hvis man skal lave lige præcis det, det er beregnet til, og ellers ganske ubrugeligt. Man kan hurtigt drukne i specialfodtøj til forskellige aktiviteter, og stadig stå og mangle det rigtige fodtøj til én helt bestemt friluftsaktivitet. Når det er sagt, er der dog stadig et par helt essentielle stykker fodtøj, man bør have i sin friluftsgarderobe. Dem gennemgår vi i det følgende.


Et par kraftige læderstøvler med inder- og ydersokker og indlægssåler!
Et par kraftige læderstøvler med inder- og ydersokker og indlægssåler!

Sokker

Et par gode sokker er en af de vigtigste forudsætninger for at undgå ømme fødder og især vabler. Sokkerne spiller den vigtige rolle som base layer for fødderne, og det er deres opgave at holde fødderne hhv. varme nok, kølige nok og så tørre som muligt!

Bomuld er som sædvanligt bandlyst. Dine gamle tennissokker har måske nok kostet en 10’er og holdt i 10 år, og det kan være nok så imponerende, men de kommer ikke til at gøre dine fødder nogen tjenester ude i naturen. Bomuld suger enormt meget fugt, og en bomuldssok vil hurtigt blive et vådt, koldt omslag til fødderne, når man begynder at svede. Og fugtige fødder er som regel en sikker vej til vabler.

Syntetiske sokker er svedtransporterende og tørrer lynhurtigt, men man skal være opmærksom på, at fordi de syntetiske fibre ikke binder noget fugt, vil man hurtigt få våde fødder, hvis skoene eller støvlerne ikke kan ”følge med” rent åndbarhedsmæssigt. Og det kan de næsten aldrig…

Vi anbefaler uldsokker til stort set alt! Når man siger uldsokker i dag, er der ofte tale om 50-70 % uld. Resten er typisk nylon og elastan, hvilket giver hhv. højere slidstyrke og bedre pasform. Der er stadig så meget uld i, at det giver mening at kalde det uldsokker, hvis uldinholdet er mindst 50 %. Uldsokker er bløde og behagelige, og har den forrygende egenskab, at de kan absorbere ganske meget fugt uden at blive våde og klamme, og desuden fortsætter med at hjælpe kroppen med at regulere temperaturen, selv når de bliver lidt våde. Uldsokker vil være lidt varmere end syntetiske sokker i tilsvarende tykkelse, men i varmt vejr vil man ofte komme til at svede og få fugtige fødder uanset hvad man gør, og så er det langt mere behageligt for fødderne at være fugtige i et par uldsokker end i et par syntetiske.

Om man vælger at bruge et par tynde indersokker eller ej, er lidt en smagssag. For 20-30 år siden, hvor uldsokker til friluftsbrug var nogle stive og uformelige hjemmestrikkede sager, var det essentielt at have et par tynde sokker inderst, der sad godt på foden, for at undgå vabler. Moderne vandresokker er lavet til at blive brugt alene, har en god tætsiddende pasform og holder faconen, så det er ikke længere nødvendigt med indersokker. Hvis man har store problemer med vabler, kan man stadig overveje et par helt tynde indersokker, der kan tage noget af friktionen. De kan godt være syntetiske, og man kan evt. overveje et par helt tynde nylonstrømper. I meget koldt vejr kan man også overveje to par sokker, men så længe man bevæger sig, vil et par gode, tykke vandresokker ofte være rigeligt.

Vi anbefaler to par tynde vandresokker i uld og to par tykke vandresokker i uld. De tynde til sommerhalvårets aktiviteter, og de tykke til vinterhalvåret. Er man på en længere tur, er to par sokker et absolut minimum – man bør altid have mulighed for at skifte til tørre sokker på en flerdagestur. På lange ture kan man skylle sokkerne op på skift, og lade dem tørre i løbet af natten, og evt. uden på rygsækken den næste dag, hvis de ikke er helt tørre. På den måde burde man hele tiden kunne have et par nogenlunde rene og tørre sokker i reserve. Tre par sokker vil give noget mere komfort på en længere tur – evt. to par tynde til at gå i, og et par lidt tykkere til aftenerne i lejren.


Se alle vandresokker i webshoppen

Læs mere om hvilke sokker, man skal vælge på vandretur


Et par lette vandresko er oplagt fodtøj på dagsture med let oppakning. Foto: Jesper Helbo Knudsen.
Et par lette vandresko er oplagt fodtøj på dagsture med let oppakning. Foto: Jesper Helbo Knudsen.

Vandresko

Et par lette, alsidige vandresko vil også være en god investering. Til kortere dagsture, hvor man sjældent har særlig stor oppakning med, vil et par gode sko ofte give rigelig støtte og aflastning og de vil være lettere end et par støvler. De vil også være mere luftige i varmt vejr.

Et par almindelige løbesko er for bløde i sålen til at give ordentlig støtte i ujævnt terræn, og de vil ofte heller ikke stå særlig godt fast på f.eks. grus og klippe. Hvis man løber meget, kan et par gode terrænløbesko være et godt bud på en sko, der både kan bruges som løbesko og som let vandresko. Terrænløbesko, eller trailrunning-sko, har en lidt stivere sål, der giver bedre støtte i ujævnt terræn, og væsentlig mere grip i sålen end almindelige løbesko. De er også ofte lette og luftige, hvilket er en fordel på vandreture i varmt vejr med let oppakning. Man skal dog være opmærksom på, at en terrænløbesko stadig er noget blødere end en ”rigtig” vandresko, og derfor vil være hårdere for fødderne at gå langt i. De er heller ikke lige så slidstærke som kraftigere vandresko. Skal man gå meget og i hårdt terræn, vil et par gode vandresko være det bedste valg for langt de fleste.

Man kan både få sko i vandtætte og ikke-vandtætte varianter. Hvis man vil have sin friluftsgarderobe så alsidig som muligt, anbefales det at købe ikke-vandtætte sko, så man har noget fodtøj til ture med let oppakning i varmt vejr. Så kan man bruge sine vandrestøvler, hvis vejrudsigten er meget kold og våd…


Se alle sko i webshoppen

Læs mere om hvornår man bør vælge hhv. sko, støvler og sandaler


Et par kraftige vandrestøvler er oplagt, når der skal pakkes mange kilo på ryggen. Foto: Anders Brun Knudsen.
Et par kraftige vandrestøvler er oplagt, når der skal pakkes mange kilo på ryggen. Foto: Anders Brun Knudsen.

Vandrestøvler

Et par gode vandrestøvler er, måske sammen med vandrerygsækken og teltet, det mest ikoniske stykke friluftsudstyr. Der er ikke mange ting, der signalerer friluftsliv som et par store vandrestøvler! Skal man gå langt med tung oppakning, er der ingen vej uden om et par støvler, der giver fødder og ankler den støtte, de har brug for. Alt efter hvem man er, og hvordan man bruger sine støvler, vil der dog være forskel på hvad der vil være det bedste valg. Der er groft sagt tre ting, man bør overveje, når man vælger vandrestøvler:

  1. Hvor stiv sål har jeg brug for?
  2. Hvor meget ankelstøtte har jeg brug for?
  3. Skal støvlerne være i ren læder eller med en vandtæt membran?

Sålens stivhed skal helst passe til det terræn, man går i: Er terrænet hårdt og ujævnt – f.eks. bjergterræn med spidse klippestykker og store sten – vil en stiv sål aflaste foden mest. Hvis underlaget omvendt er blødere eller mere jævnt – f.eks. en fornuftig sti i skov- eller bjergterræn – vil en mindre stiv sål give rigelig støtte og være mere behagelig at gå i.

Ankelstøtten skal, udover terrænet, passe til den mængde vægt, man bærer på ryggen. Jo mere ekstra vægt, man bærer på, jo større er risikoen for at vrikke om i ankelleddet, og jo mere ankelstøtte har man brug for. Hvis man ved, at man har svage ankler eller tendens til forstuvninger, bør man overveje lidt mere ankelstøtte end hvad terrænet og oppakningen dikterer. Omvendt vil en lidt mindre stiv støvle, med lidt mindre ankelstøtte give mere fleksibilitet og mere behagelig gang i lettere terræn og med knap så tung oppakning. Går man med vandrestave, kan de være med til at aflaste knæ og ankler, og så kan man ofte vælge en lettere og mere “adræt” støvle.

Endelig er der spørgsmålet om man skal vælge en læderstøvle, eller en støvle med delvist syntetisk overdel og en vandtæt membran. Det er et spørgsmål, der virkelig kan dele vandene, og man kan finde entusiastiske fortalere for begge løsninger. En læderstøvle vil typisk være mere slidstærk og vil være bedre til at regulere fugt omkring foden. Grunden til det sidste er, at læderet på indersiden af støvlen vil kunne absorbere en del af den overskydende fugt fra foden, hvilket er med til at give et mere behageligt klima omkring foden. Omvendt vil læderstøvler typisk være tunge, og kræve lidt længere tid at gå til pga. den stive læderoverdel, og de bliver heller aldrig helt vandtætte. Støvler med en vandtæt membran – f.eks. GORE-TEX – vil, udover at være helt vandtætte, typisk også være lettere end læderstøvler, fordi man kan bruge lettere materialer i overdelen, eftersom vandtætheden er sikret af membranen. Den blødere overdel vil også betyde, at de ofte kræver mindre tid at gå til. Ulempen er primært, at de vil være mere fugtige i varmt vejr, fordi den syntetiske inderside ikke kan absorbere ret meget fugt fra foden. Man skal desuden være opmærksom på at den vandtætte membran i en støvle sjældent holder lige så længe som selve støvlen, så der vil højst sandsynligt komme et tidspunkt, hvor støvlen ikke er helt vandtæt længere.

For de fleste vil en nogenlunde let, mellemstiv vandrestøvle med en vandtæt membran være det mest alsidige valg, og vil være et godt supplement til en ikke-vandtæt vandresko. Den vil både kunne bruges en efterårsdag i skoven, som vinterstøvle herhjemme, og give nok støtte til de fleste fjeldture med oppakning. Går man meget i fjeldet med tung oppakning, og bruger man primært sin støvle til det, bør man overveje at købe en af de helt kraftige støvler – eller måske bare supplere med et par vandrestave.


Se alle vandrestøvler i webshoppen

Læs mere om forskellen på vandrestøvler i læder og vandrestøvler med en vandtæt membran

Læs mere om fordelene ved vandrestave

Se resten af blog-serien om “Den grundlæggende friluftsgarderobe”