Derfor er uld et bæredygtigt valg

Uld har mange fordele. Det er temperaturregulerende, så det både kan bruges sommer og vinter. Det er svedtransporterende, hvilket betyder, at kroppen holdes tør, når pulsen stiger og sveden løber af panden. Men det er ikke udelukkende de komfortmæssige fordele, der gør uld til et smart valg. Ud fra et bæredygtighedsperspektiv har uld også en lang række plusser.

Bæredygtighed synes at være på alles læber i disse tider - og med god grund. Også i outdoorindustrien ses et øget fokus på at skabe produkter, der tager hensyn til klima og miljø. Det kan dog være svært at komme med et entydigt svar på, hvilke produkter der er de mest bæredygtige. Men når de mange aspekter af bæredygtighed skal måles og vejes, er det ikke nødvendigvis svært at træffe gode, ansvarlige valg. Når det gælder beklædning, er man f.eks. godt på vej, hvis man kigger efter uldprodukter. Uld har rigtig mange gode egenskaber, der gør det velegnet til langt det meste. Og så er det desuden et rigtig godt valg, når det kommer til bæredygtighed.

Mindre vask

Uld har først og fremmest en imponerende evne til at håndtere fugt. Det skyldes, at uld er utroligt absorberende og vandskyende på samme tid. Materialet absorberer fugt uden at føles vådt på overfladen. Samtidig gør overfladestrukturen det svært for bakterier at overleve. Det naturlige materiale er derfor utroligt resistent overfor snavs og svedlugt. Ikke alene øger det komforten - det betyder også, at uld ikke skal vaskes ligeså ofte som eksempelvis syntetiske materialer, der nemt kommer til at lugte. Færre vaske betyder mindre forbrug af vand, elektricitet og sæbe, og det er en af de ting, der gør en forskel i miljøregnskabet.

Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at uld ikke kan begynde at lugte. Hvis du sveder meget i dit uldtøj flere dage i træk, vil det på et tidspunkt komme til at lugte. I nogle tilfælde kan ulden blot luftes (gerne i fugtigt vejr) for at friske tøjet op. Et tip kan også være at hænge uldtøjet på badeværelset, mens du tager et bad. Her vil fugten fra badet bidrage til at fjerne lugtgener. Det er værd at forsøge sig med for at minimere mængden af vasketøj.

Uld og bæredygtighed

Uld skal ikke vaskes ligeså ofte som syntetiske materialer. Mindre vask = mere bæredygtighed. Foto: Chrissie Kremer, Unsplash

Ingen mikroplast i spildevandet

I modsætning til syntetiske materialer udskiller uld heller ikke mikroplast under tøjvask. Syntetiske fibre er i bund og grund lavet af forskellige former for plastik, hvoraf en lille del udskilles med vandet fra vaskemaskinen. Uld er derimod et helt naturligt materiale, som dermed også er biologisk nedbrydeligt. Et stykke uldbeklædning vil simpelthen kompostere, hvis det graves ned i jorden under de rette forudsætninger - i modsætning til syntetiske materialer.

Tip: Ved vask af syntetiske materialer, kan du anskaffe en vaskepose, der opfanger mikroplasten. På den måde havner det ikke i spildevandet.

Uld året rundt

Færre vaske betyder også, at tøjet holder længere. Sammen med uldens alsidige egenskaber, bidrager det til at komme overforbrug til livs. Det samme stykke uldbeklædning kan nemlig bruges til mange forskellige ting. En t-shirt i uld kan ligeså vel bruges til hverdag med et par jeans, som den kan bruges på vandrestien eller løbeturen. Samtidig egner uld sig til anvendelse året rundt. Om sommeren har uld en kølende effekt, mens det giver varme i de kolde vintermåneder. I forhold til temperaturen, er tykkelsen selvfølgelig relevant - det giver ikke meget mening med en tyk uldsweater i 30 grader, ligesom en tynd uldtrøje ikke er nok til at holde dig varm en kold vinterdag. Men en tynd uld-T-shirt vil fungere fremragende som temperaturregulerende inderste lag om vinteren, mens den kan bruges alene i de varme måneder.

Tip: Brug din uldtrøje til hverdag når den er nyvasket. Når du så har brugt den et par dage, og synes den er for nusset til hverdagsbrug, kan du bruge den på tur eller til træning inden du vasker den.

Forskel på uld

Uld er ikke bare uld. Når vi taler om uldens gode egenskaber - hvad enten det er i forhold til komfort eller når det handler om uld og bæredygtighed, spiller en lang række faktorer ind. Blandt andet typen af uld, hvilket dyr den kommer fra, hvordan den indsamles og hvordan den produceres.

Læs også: Forskelle på dyr og billig uld

Lang dde fleste af de uldprodukter, vi sælger i Friluftsland, er af typen merinould, der er en meget fin, slidstærk og åndbar uld. De fine fibre betyder, at merinoulden føles behagelig og kradse-fri mod huden, og derfor er velegnet til friluftsbeklædning og som inderste lag. Merinould indsamles fra merinofår - primært fra farme i New Zealand, Australien og Sydafrika.

Når vi snakker om merinould og bæredygtighed, findes der heldigvis masser af gode eksempler på producenter, der tager ansvar for både klima, miljø og dyrevelfærd. Alle de uldprodukter, vi sælger i Friluftsland, er produceret efter høje etiske og bæredygtige standarder, og alle vores leverandører har en klar politik omkring både dyrevelfærd og bæredygtighed i forhold til uld. Et godt eksempel er Icebreaker, som både har stort fokus på kvaliteten af deres uldprodukter samt på det bæredygtige aspekt i at producere beklædning af naturlige fibre.

"Sustainability isn't just a feature of our products, it's in the values and design of our business." - Icebreaker

Icebreaker publicerer hvert år en Transparency Report, som gør det nemt at følge uldens vej fra får til beklædning. Her kan du få indblik i de krav, Icebreaker stiller til alt fra fårenes velfærd og forvaltningen af de landområder, fårene græsser på, til kemikaliehåndtering og personalepleje på de fabrikker hvor ulden bearbejdes og de færdige produkter sys.

Der kan være stor forskel på kvaliteten af uld samt graden af bæredygtighed i produktionen. Foto: Icebreaker

Minus kemi

Uld er naturens eget tekniske materiale. Det har ikke behov for at blive behandlet med kemi for at fungere optimalt. Det er også en naturlig og bæredygtig ressource, da ulden vokser ud på fåret igen sæson efter sæson. Icebreaker har en produktion uden kemi, og 84 % af alle de materialer, som Icebreaker bruger, stammer fra naturlige fibre.

Når Icebreaker bruger en lille del af syntetiske fibre (16 %) i produktionen, er det for at imødekomme tekniske krav og for at skabe de bedst mulige produkter til forskellige formål. F.eks kan en lille procentdel nylon gøre et stykke merinouldbeklædning langt mere slidstærkt, mens elastan kan give produktet en bedre pasform eller forbedrede tekniske egenskaber.

Icebreaker bruger desuden andre naturlige fibre end uld i deres produktion. Tencel, der udvindes af eucalyptustræet, findes f.eks. i deres Cool-Lite produkter. Blandingen af uld, tencel og nylon giver optimal komfort i varmere vejr.

De melder i øvrigt om, at de fra 2020 stopper med at bruge akryl i produktionen, ligesom 77 % af den polyester, der bliver anvendt, er genbrugspolyester.

Dyrevelfærd

I Friluftsland forhandler vi kun producenter, der ikke anvender mulesing. Blandt andet har Icebreaker en striks politik, når det gælder etik og dyrevelfærd. Foto: Icebreaker

Ligeså snart man har at gøre med et materiale fra dyr, er det relevant at snakke om etik og dyrevelfærd. Merinould kommer som nævnt fra merinofåret, der klippes én gang om året. Desværre er der eksempler på merino-farme, som ikke behandler dyrene ordentligt. Den store debat har her handlet om mulesing, hvor man skærer en hudfold væk fra fårets bagdel for at undgå flue- og larveangreb. Det foregår oftest uden bedøvelse, hvilket er en smertefuld oplevelse for fåret.

De producenter, vi forhandler i Friluftsland, har alle sammen en streng politik om kun at bruge uld fra får, der ikke har været udsat for mulesing.

Heldigvis er der rigtigt mange producenter, som tager afstand fra mulesing - inklusiv Icebreaker. Ikke alene har de en politik om, at ingen af deres samarbejdspartnere må anvende indgrebet. De har også strikse standarder og procedurer hvad angår klipning, ligesom alle får skal være fritgående.

For at sikre sig, at farmerne lever op til kravene, er Icebreaker medlem af ZQ Grower Accreditation Programme. Det betyder, at samarbejdspartnerne certificeres gennem programmet for at sikre høj kvalitet, dyrevelfærd samt at miljømæssige, økonomiske og sociale værdier, bliver overholdt.

Se vores udvalg af undertøj i merinould til mænd

Se vores udvalg af undertøj i merinould til kvinder