Uld har mange fordele. Det er temperaturregulerende, så det både kan bruges sommer og vinter. Det er svedtransporterende, hvilket betyder, at kroppen holdes tør, når pulsen stiger og sveden løber af panden. Men det er ikke udelukkende de komfortmæssige fordele, der gør uld til et smart valg. Ud fra et bæredygtighedsperspektiv har uld også en lang række plusser.

Bæredygtighed synes at være på alles læber i disse tider – og med god grund. Også i outdoorindustrien er der stigende fokus på at skabe produkter, der tager hensyn til klima og miljø.

Der er mange parametre, der skal medregnes, når man taler om bæredygtighed, og det kan være svært at komme med et entydigt svar på, hvilke produkter der er de mest bæredygtige. Men det er ikke nødvendigvis svært at træffe gode, ansvarlige valg – og når det gælder beklædning, er man f.eks. godt på vej, hvis man kigger efter uldprodukter.

Mindre vask

Uld har først og fremmest en imponerende evne til at håndtere fugt. Det skyldes, at uld er utroligt absorberende og vandskyende på samme tid. Materialet absorberer fugt uden at føles vådt på overfladen. Samtidig er uld utroligt resistent overfor snavs og svedlugt. Ikke alene øger det komforten – det betyder også, at uld ikke skal vaskes ligeså ofte som eksempelvis syntetiske materialer, der nemt kommer til at lugte. Færre vaske betyder mindre forbrug af vand, elektricitet og sæbe, og det er en af de ting, der gør en forskel i miljøregnskabet.

Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at uld ikke kan begynde at lugte. Hvis du sveder meget i dit uldtøj flere dage i træk, vil det på et tidspunkt komme til at lugte. I nogle tilfælde kan ulden blot luftes (gerne i fugtigt vejr) for at friske tøjet op. Et tip kan også være at hænge uldtøjet på badeværelset, mens du tager et bad. Her vil fugten fra badet bidrage til at fjerne lugtgener. Det er værd at forsøge sig med for at minimere mængden af vasketøj.

Uld og bæredygtighed
Uld skal ikke vaskes ligeså ofte som syntetiske materialer. Mindre vask = mere bæredygtighed. Foto: Chrissie Kremer, Unsplash

Ingen mikroplast i spildevandet

I modsætning til syntetiske materialer udskiller uld heller ikke mikroplast under tøjvask. Syntetiske fibre er i bund og grund lavet af forskellige former for plastik, hvoraf en lille del udskilles med vandet fra vaskemaskinen. Uld er derimod et helt naturligt materiale, som dermed også er biologisk nedbrydeligt. Et stykke uldbeklædning vil simpelthen kompostere, hvis det graves ned i jorden under de rette forudsætninger – i modsætning til syntetiske materialer.

Tip: Ved vask af syntetiske materialer, kan du anskaffe en vaskepose, der opfanger mikroplasten. På den måde havner det ikke i spildevandet.

Uld året rundt

Færre vaske betyder også, at tøjet holder længere. Sammen med uldens enorme alsidighed, bidrager det til at komme overforbrug til livs. Det samme stykke uldbeklædning kan nemlig bruges til mange forskellige ting. En t-shirt i uld kan ligeså vel bruges til hverdag med et par jeans, som den kan bruges på vandrestien eller løbeturen. Samtidig egner uld sig til anvendelse året rundt. Om sommeren har uld en kølende effekt, mens det giver varme i de kolde vintermåneder. I forhold til temperaturen, er tykkelsen selvfølgelig relevant – det giver ikke meget mening med en tyk uldsweater i 30 grader, ligesom en tynd uldtrøje ikke er nok til at holde dig varm en kold vinterdag. Men en tynd uld-T-shirt vil fungere fremragende som temperaturregulerende inderste lag om vinteren, mens den kan bruges alene i de varme måneder.

Tip: Brug din uldtrøje til hverdag når den er nyvasket. Når du så har brugt den et par dage, og synes den er for nusset til hverdagsbrug, kan du bruge den på tur eller til træning inden du vasker den.

Forskel på uld

Uld er ikke bare uld. Når vi taler om uldens gode egenskaber – hvad enten det er i forhold til komfort eller når det handler om uld og bæredygtighed – er der en lang række faktorer, der kan spille ind. Blandt andet typen af uld, hvilket dyr den kommer fra, hvordan den indsamles og hvordan den produceres.

Læs også: Forskelle på dyr og billig uld

Langt de fleste af de uldprodukter, vi sælger i Friluftsland, er af typen merinould, der er en meget fin, slidstærk og åndbar uld. De fine fibre betyder, at merinoulden føles behagelig og kradse-fri mod huden, og derfor er velegnet til friluftsbeklædning og som inderste lag. Merinould indsamles fra merinofår – primært fra farme i New Zealand og Australien.

Når vi snakker om merinould og bæredygtighed, findes der heldigvis masser af gode eksempler på producenter, der tager ansvar for både klima, miljø og dyrevelfærd. Alle de uldprodukter, vi sælger i Friluftsland, er produceret efter høje etiske standarder, og alle vores leverandører har en klar politik omkring både dyrevelfærd og bæredygtighed i forhold til uld. Desuden, indgår vores leverandører samarbejder med organisationer, der har ekspertise inden for forvaltning af etisk og hensigtsmæssig produktion af uld og samtidig sikrer ordentlige leveforhold for dyrene.

Et godt eksempel er new zealandske Icebreaker, der udgiver en årlig “Transparency Report” der giver et detaljeret overblik over praktisk talt alle trin på uldens vej fra får til forbruger.

Læs Icebreakers “Transparency Report”

Der er stor forskel på kvaliteten af uld samt graden af bæredygtighed i produktionen. Foto: Icebreaker

Minus kemi og færre syntetiske fibre

Uld er naturens eget tekniske materiale. Det har ikke behov for at blive behandlet med kemi for at fungere optimalt. Det er også en naturlig og bæredygtig ressource, da ulden vokser ud på fåret igen sæson efter sæson. Uld reducerer også mængden af syntetiske fibre i produktionen, selvom kombinationen af uld og syntetisk materiale stadig ses.

Når producenterne bruger syntetiske fibre i produktionen, er det for at imødekomme tekniske krav og for at skabe de bedst mulige produkter til forskellige formål. F.eks kan en lille procentdel nylon gøre et stykke merinouldbeklædning langt mere slidstærkt, mens elastan kan give produktet en bedre pasform eller forbedrede tekniske egenskaber.

Hvis du er interesseret i de forskellige uld-blandinger og hvilke fordele de har, opfordrer vi til at læse blogindlægget om forskelle på dyr og billig uld.

Dyrevelfærd

I Friluftsland forhandler vi kun producenter, der ikke anvender mulesing. Blandt andet har Icebreaker en striks politik, når det gælder etik og dyrevelfærd. Foto: Icebreaker

Ligeså snart man har at gøre med et materiale fra dyr, er det relevant at snakke om etik og dyrevelfærd. Merinould kommer som nævnt fra merinofåret, der klippes én gang om året. Desværre er der eksempler på merino-farme, som ikke behandler dyrene ordentligt. Den store debat har her handlet om mulesing, hvor man skærer en hudfold væk fra fårets bagdel for at undgå flue- og larveangreb. Det foregår oftest uden bedøvelse, hvilket er en smertefuld oplevelse for fåret.

De producenter, vi forhandler i Friluftsland, har alle sammen en streng politik om kun at bruge uld fra får, der ikke har været udsat for mulesing. For at gøre det lettere for producenterne at leve op til deres egne krav til en etisk produktion, indgår mange producenter samarbejder med organisationer, der har ekspertise inden for drift og kontrol af etisk forsvarlig uld-produktion. Her er ZQ Merino et godt eksempel.

ZQ Merino – uldens pendant til ‘FairTrade’

ZQ er en særlig mærkeordning for etisk produktion af uld, både i en miljømæssig, socialansvarlig og økonomisk forstand. Groft sagt, kan man sammenligne ZQ med Fairtrade, bortset fra at ZQ teknisk set ikke kan kategoriseres som en non-profit organisation, da mærkeordningen er ejet af af The New Zeland Wool Company. Selvom ZQ har et kommercielt bagland, underminerer det ikke organisationens mangeårige kamp for en mere etisk og bæredygtig produktion og distribuering af uld. I sidste ende er det med til at fremme vilkårene for både dyr og bønder, samt kontribuerer til at flere producenter vælger ansvarligt produceret uld og kunderne i sidste ende har bedre muligheder for at foretage et bæredygtigt valg, når de handler uld.

ZQ har 5 ufravigelige krav, der skal opfyldes for, at uldet kan ZQ-certificeres:

  • Dyrene skal være fri for tørst eller sult
  • Dyrene skal være fri for smerte eller ubehag, heraf mulesling
  • Dyrene skal være fri for skader og sygdomme
  • Dyrene skal være fri for uhensigtsmæssige shelters og opholdssteder
  • Dyrene skal have frihed til at udvise normal opførsel og udvise trivselssignaler

Derudover har ZQ en række krav indenfor bæredygtighed, kvalitetskontrol, transparens og ‘traceability’, og social ansvarlighed.

I praksis har ZQ en tæt dialog med bønderne, der skal sørge for, at dyrene er sunde og raske og har gode levevilkår. Bønderne får sparring af ZQ i retur, f.eks. i forhold til varsel af  sygdomsepidemier eller sæsonprægede invasioner af insekter, der er skadelige for dyrene. Samtidig nyder bønderne godt af en stabil indkomst, der giver dem økonomisk råderum til at kunne investere i dyrenes velfærd og bæredygtig produktion.

SmartwoolIcebreaker, Fjällräven og Aclima er eksempler på en række af mærker i Friluftsland, der sourcer deres uld fra ZQ. Et ZQ-samarbejde er dog ikke det eneste certifikat, der sikrer, at uldet er produceret under etiske forhold. Der findes andre certifikater, som f.eks. IWTO-certifikatet, der specifikt sikrer, at mulesling ikke indgår i produktionen. Kari Traa er bl.a. IWTO-certificeret. Fjällräven er et eksempel på en producent, der både sourcer fra ZQ Merino, men også lokale, svenske gårde, som Brattlandsgården i Jämtland i Sverige, der producerer bæredygtig uld.

Se vores udvalg af undertøj i merinould til mænd

Se vores udvalg af undertøj i merinould til kvinder