Kånken er for rigtig mange dét ikoniske Fjällräven-produkt. Den lille firkantede rygsæk har siden den blev introduceret i 1978, med det formål at give skolebørn en rygsæk, der sad ordentligt på ryggen, for at forebygge rygproblemer senere i livet, udvist en imponerende overlevelsesevne, og i dag er rygsækken så populær som nogensinde. Til efteråret lancerer Fjällräven Kånken i en re-designet, bæredygtig udgave, Re-Kånken. Rygsækken er langt hen ad vejen den samme Kånken, der har været så populær de sidste knap 40 år, men materialerne og produktionsprocessen er ændret, for at imødegå behovet for mere ansvarlig og bæredygtig produktion. I det følgende gennemgår vi den nye Re-Kånken:

Fjällräven Re-Kånken er landet i Friluftsland!
Fjällräven Re-Kånken er landet i Friluftsland!

Se Fjällräven Re-Kånken og Re-Kånken Mini i webshoppen

Visionen bag Kånken

Fjällrävens ambition med den opdaterede Kånken var ikke at ændre selve rygsækken. Selvom der er sket meget på rygsækfronten, og der findes nyere rygsække med mere avancerede bæresystemer, er Kånken stadig en glimrende hverdagsrygsæk. Den er simpel, slidstærk og praktisk, og som sagt lidt af et ikon for Fjällräven. Ambitionen var derfor at se på produktionsprocessen og materialerne, og forsøge at lave en version af Kånken, der var så lidt miljøbelastende som overhovedet muligt. Fjällräven har derfor valgt at lave alle dele af rygsækken i genbrugspolyester, der desuden kan genanvendes, når rygsækken en dag er slidt op. Derudover har de haft fokus på at finde en farvningsmetode, der brugte så få kemikalier som muligt.

Materialerne

Hele den nye Re-Kånken (med undtagelser af tre trykknapper, tre lynlåse og to plastikspænder) er lavet af genbrugspolyester fremstillet af PET-flasker.Plastikflaskerne er blevet lavet til polyestertråd, der gennem forskellige væveteknikker er blevet til de forskellige materialer, der er brugt til de forskellige dele af Re-Kånken-rygsækken. Rygsækken er således fremstillet af én enkelt polyestertråd, der er fremstillet af gamle plastikflasker. Der er i gennemsnit brugt 11 PET-flasker til hver Re-Kånken-rygsæk. Fordi polyester fremstillet af genbrugsflasker har et noget mere plastik-agtigt look end ”Vinylon”-materialet på den oprndelige Kånken, har det kraftige polyestermateriale, der er brugt i selve rygsækken, fået en børstet overflade for at give det et look, der svarer lidt mere til Kånken-rygsækkens retro-identitet. Skulderstropperne er i et kraftigt polyestermateriale, og inderlommen er i et tyndere, lettere og blødere polyestermateriale. Alt sammen som sagt vævet af den samme tråd.

Farveprocessen

Udover selve det fysiske materiale er farveprocessen et oplagt sted at sætte ind, hvis man vil tilgodese miljøet i produktionen. Til Re-Kånken-materialet har Fjällräven benyttet sig af en såkalt ”SpinDye”-teknologi, hvor farven tilføjes til de plastikrester, der bliver til den poyestertråd, materialet væves af. Farvningen sker altså samtidig med at tråden bliver lavet. Normalt farver man tråden efter den er spundet, og det kræver en del flere kemikalier at få farven til at binde, og farver kun overfladen af tråden. Med SpinDye-processen farves tråden hele vejen igennem uden brug af samme mængde kemikalier, hvilket både er mere miljøvenligt og gør at materialet ikke lige så let falmer efter mange års brug, hvilket også kan være med til at forlænge den praktiske levetid på produktet, hvilket igen tilgodeser miljøet.

Forskelle på Kånken og Re-Kånken

Designet på den nye Re-Kånken er fuldstændig som den klassiske Kånken. Forskellene er udelukkende at de tre forskellige materialer på den gamle Kånken (ydermateriale, skulderstropper og inderlomme) er erstattet af tre genanvendelige polyestermaterialer, vævet af den samme tråd fremstillet af gamle plastikflasker. Der er altså tale om en rygsæk, der funktionelt er fuldstændig som den elskede klassiker, men samtidig repræsenterer ”the state of the art” inden for bæredygtig produktion.

Se Fjällräven Re-Kånken og Re-Kånken Mini i webshoppen

Se Fjällrävens præsentation af Re-Kånken