Alpha SV har altid været Arc’teryx’ flagskib på skaljakkefronten, og har siden første generation så dagens lys i 1998 repræsenteret det ypperste inden for skaljakker, når det kommer til design, håndværk og materialer. Til efteråret 2016 kommer Arc’teryx endnu en gang med en opgradering af den ikoniske skaljakke, og denne gang er der tale om en opgradering, der for alvor rykker den op i en klasse for sig: Den nyeste Alpha SV er således både lettere og stærkere end sin forgænger, der i forvejen var et skridt foran konkurrenterne, hvad angår styrke/vægt-forholdet, og det uden at blive dyrere. Den er faktisk blevet hundrede kroner billigere!  

I det følgende gennemgår vi de væsentligste ændringer ved den nye Alpha SV.

Se Arc’teryx Mens Alpha SV i webshoppen

Se Arc’teryx Womens Alpha SV i webshoppen

Den tyske isklatrer Mathias Scherer tester en prototype af den nye Alpha SV. Foto: Arc
Den tyske isklatrer Mathias Scherer tester en prototype af den nye Alpha SV i barske norske vinterforhold. Foto: Arc’teryx

Nyt ydermateriale

Den største og vigtigste ændring på den nye Alpha SV-jakke er ydermaterialet. Det bliver hurtigt lidt vel teknisk at gå alt for meget i detaljer med materialet, men de vigtigste forskelle kan kort beskrives:

Det gamle materiale hed “N80p-X”. I denne lille kode står ”N” for ”nylon”, “80” er denier-målet, dvs. et mål for hvor kraftig tråd, der er brugt i vævningen, ”p-X” står for at vævningen er en variant af ”plain weave”, der er optimeret for maksimal styrke i forhold til vægt. Især det sidste er lidt kryptisk, men hos Arc’teryx betyder ”p-X” at vævningen har ekstra højt styrke/vægt-forhold, og altså er stærkere end en ”almindelig” plain weave.

Det nye materiale hedder N100p-X. Der er altså i udgangspunktet tale om samme type materiale, men med højere ”denier count”, dvs. kraftigere tråd. Arc’teryx’ test har vist, at det nye N100p-X er op til dobbelt så modstandsdygtigt overfor slid fra kontakt med ru overflader (“abrasion resistant”) som N80p-X, og desuden mere rivstærkt. Imponerende nok er det nye materiale kun 3 g tungere pr. kvadratmeter (153 g/m2 vs. 150 g/m2), hvilket svarer til en vægtforøgelse i materialet på sølle 2 %.

Ydermaterialet på den nye Alpha SV er det GORE-TEX Pro-materiale, der tilbyder den bedste slidstyrke/vægt-ratio, og er altså en bemærkelsesværdig forbedring på et punkt hvor Arc’teryx i forvejen må regnes for absolut førende på verdensplan – nemlig hvad angår ydermaterialerne på deres GORE-TEX-jakker.

Isklatring og produktudvikling i Norge. Foto: Arc
Isklatring og produktudvikling i Norge. Foto: Arc’teryx.

Optimeret pasform og mere clean design.

De 2 %, jakken er blevet tungere er blevet forsøgt indhentet ved at optimere pasformen. Arc’teryx’ skaljakker, og især Alpha SV, har altid været kendt for at være syet efter et avanceret anatomisk mønster, der optimerer pasform og bevægelsesfrihed, og den nye Alpha SV er selvfølgelig ikke nogen undtagelse. Arc’teryx’ designere har på den nye Alpha SV forsøgt at minimere antallet af syninger og fjerne overflødigt materiale der, hvor det kunne lade sig gøre uden at ændre jakkens pasform og bevægelsesfrihed i negativ retning. Den tape, der sidder på indersiden af syningerne er ikke åndbar, som resten af jakken, så jo mindre tape, man kan bruge, jo mindre hæmmer man åndbarheden. Desuden vil en GORE-TEX-jakke ånde bedst, hvis den sidder nogenlunde tæt, så fugten ikke når at kondensere inden den kan passere ud gennem membranen. Den avancerede pasform og det minimale antal syninger, der er gjort tætte med en ultra-smal 8 mm tape, gør at GORE-TEX Pro-membranen får de absolut bedste forudsætninger for at ånde optimalt, og er med til at sikre at jakken performer optimalt.

Som en konsekvens af den ændrede pasform og for at spare lidt yderligere vægt, har Arc’teryx valgt at fjerne indsnøringen i livet. Elastikkerne i ærmeafslutningen er også fjernet, og i det hele taget fremstår den nye Alpha SV lidt mere clean og strømlinet, og føles samtidig mere robust end den gamle. Jakken har stadig den samme høje krave og rummelige, fuldt justerbare hætte, der yder fuld beskyttelse og formidabelt udsyn i al slags vejr, med og uden ski-, klatre- eller cykelhjelm, og den avancerede pasform og formidable bevægelsesfrihed, der har gjort Arc’teryx Alpha SV til en absolut favorit blandt alle former for frilufts-feinschmeckere lige siden de første generationer revolutionerede skaljakkemarkedet tilbage i slut-halvfemserne.

Arc
Arc’teryx Men’s Alpha SV. Vægt: 490 g (str. M). Pris: 6199,-. Foto: Arc’teryx

”Cohaesive”-spændesystem

Til efterårssæsonen er Arc’teryx begyndt at implementere et nyt spændesystem i elastikjusteringerne i mange af deres jakker, og den nye Alpha SV er selvfølgelig ikke nogen undtagelse. ”Cohaesive”-systemet er flade spænder, der er lamineret fast til jakken. Spænderne er meget lette at få fat i og justere, selv med store handsker på, og er en velkommen opgradering i forhold til de almindelige små snorlåse, der kan være svære at fange, især i en presset situation. Alpha SV har fået ”Cohaesive”-spænderne i indstraningen af hætten foran og i indsnøringen ved hoften, så begge dele nu både kan spændes og løsnes ubesværet med én hånd – også med handsker på. Fordi ”Cohaesive”-spænderne ved hoften fylder lidt mere end de gamle snorlåse, har de yderligere den funktion, at de kan forhindre jakken i at kravle op under en klatresele eller hoftebæltet på en rygsæk. De erstatter derfor de ”skumpølser”, der tidligere var syet ind i kantebåndet i hoften på jakkerne i Alpha-serien – de såkaldte ”HemLocks”.

Nye lynlåse

Udviklingen af vandtætte lynlåse har siden 1999, hvor Arc’teryx i samarbejde med YKK udviklede den første af de vandtætte lynlåse, der i dag bruges i næsten alle skaljakker, været parallel med udviklingen af Arc’teryx’ skaljakker, og i år fortsætter dette parløb: Lynlåsene på lommerne på den nye Alpha SV er blevet redesignet, så lynlåsen nu kan lukke helt tæt i toppen, og ikke behøver den ”garage” på oversiden, der tidligere har været nødvendig. Det gør både lynlåsen lettere at lukke helt, og sparer vægt på jakken og besvær i produktionen. Den nye ”RS zipper slider” er muligvis en lille ting, men et glimrende eksempel på Arc’teryx’ opmærksomhed på selv det, der synes at være ubetydelige detaljer, og en opdatering, der udelukkende forbedrer jakken, selvom det er på et absolut detaljeniveau.

Ny inderlomme

Design og placering af lommerne på ydersiden af Alpha SV er forblevet det samme: Jakken har stadig to rummelige napoleonslommer på brystet og en lille lynlåslomme på ærmet. Lommerne er placeret så de ikke kommer i vejen for klatresele eller rygsæk, og er lette at komme til.

Arc’teryx har til gengæld valgt at ændre lidt i inderlommerne: Hvor der tidligere var to flade lynlåsinderlommer – én i hver side – er der nu en flad lynlåsinderlomme i venstre side og en mere rummelig elastisk netlomme i højre side, en såkaldt “dump pocket”. Den nye elastikinderlomme giver bedre mulighed for at opbevare et par handsker, en hue, en drikkeflaske, eller andet, der skal holdes varmt eller tørt, mens lynlåsinderlomme i vesntre side stadig giver sikker opbevaringslomme til pung eller telefon. Det nye inderlommedesign er en velkommen og fuldstændig oplagt opdatering, der har været efterspurgt af mange i et godt stykke tid.

Alpha SV i isklatre-aktion i Norge. Foto: Arc
Alpha SV i isklatre-aktion i Norge. Foto: Arc’teryx

Made in Canada

En af nøglerne til Arc’teryx’ succes på især skaljakkefronten, er at de er et af de eneste firmaer i verden, der selv har faciliteter – og tilladelse – til at sy GORE-TEX-beklædning. Det giver Arc’teryx nogle helt andre muligheder for at lave prototyper og prøve design af, end de andre firmaer, og desuden er det håndværksmæssige niveau på Arc’teryx’ fabrikker helt enestående. De første par år foregik al produktionen på Arc’teryx’ fabrik i Vancouver, men efterhånden som firmaet voksede, udvidede de med en fabrik i Hong Kong. De to fabrikker er identiske i forhold til produktionsmaskineri og -metode, og efterhånden foregår størstedelen af produktionen i Hong Kong. Der er således ikke nogen kvalitetsforskel, men Arc’teryx’ sætter stor stolthed i at have produktion i Canada, og enkelte prestigeprodukter produceres stadig i Canada. Alpha SV har altid været et flagskib i Arc’teryx’ kollektion, og derfor bliver netop den jakke stadig lavet i Canada, hvor der trods alt stadig er kortest mellem produktudviklingen og produktionen.

Se alt fra Arc’teryx i webshoppen