Scarpas Phantom-serie har i mange år været foretrukket af en række af verdens førende bjergbestigere og alpinister, og Phantom-støvlerne har gjort sit til at Scarpa, sammen med deres landsmænd fra La Sportiva, har været førende på markedet for varme, lette alpinstøvler til teknisk vanskelige bestigninger af høje bjerge og hård klatring under kolde, krævende forhold. I foråret relancerede Scarpa deres Phantom-serie, der nu består af modellerne Phantom Tech, Phantom 6000 og Phantom 8000, og de nye Phantom-støvler er ganske enkelt imponerende. Til efteråret har vi taget Scarpa Phantom 6000 hjem, og vi glæder os til at kunne tilbyde en af de absolut bedste støvler, der nogensinde er produceret, til alle dem, der har en krævende ekspedition til et af klodens høje bjerge, eller isklatring i mere end almindeligt koldt vejr, på programmet.

I det følgende kan du læse mere om den nye Phantom 6000 fra Scarpa:


Se Scarpa Phantom 6000 i webshoppen

Læs mere om alpinstøvler i udstyrsguiden

Superlet, men robust yderstøvle

En af nøglerne til den nye Phantom 6000s lave vægt, er yderstøvlen. Støvlen har en fuld kant i et let, men slidstærk TPU (termoplastisk polyurethan), der beskytter mod slid fra is og klippe. Indersiden af den høje gaiter er i ”Super-Fabric”, der er et ekstremt slidstærk, men imponerende let materiale, der kan holde til nærmest hvad som helst. Det nederste parti på ydersiden, der er mindre udsat for f.eks. kontakt med skarpe steigeisen, er i et lidt lettere, men stadig meget slidstærkt KCN Tech Fabric (”KCN” står for ”Kevlar-Cordura-Nylon”). Den øverste del af yderstøvlen, der fungerer som gaiter, er i et elastisk ”S-Tech”-materiale fra de schweiziske tekstileksperter Schoeller, og sørger for lav vægt og god komfort. Ydermere er yderstøvlen isoleret med et lag 3 mm EVA-skum, der holder kulden på afstand.

phantom-6000_6
Indersiden af yderstøvlen er i et let, men ekstemt stærkt “Super Fabric”. Foto: Scarpa.

Nyt lynlås-design

Den vandtætte lynlås snor sig rundt om støvlen, hvilket gør at lynlåsen ikke kommer til at sidde i knækket på støvlen, og bliver presset åben når man går eller klatrer. Det gør både støvlen mere vandtæt og udsætter lynlåsen for mindre belastning. Desuden får man en imponerende stor åbning, der gør støvlen let at komme i, og endelig er lynlåsen placeret væk fra de områder, der er mest udsatte for slitage. I det hele taget er yderstøvlen imponerende gennemført designet.

Lynlåsen snor sig rundt om støvlen, hvilket minimerer pres og slid på lynlåsen og giver en stor åbning, der gør støvlen let at komme ind i og ud af. Foto: Scarpa.
Lynlåsen snor sig rundt om støvlen, hvilket minimerer pres og slid på lynlåsen og giver en stor åbning, der gør støvlen let at komme ind i og ud af. Foto: Scarpa.

OutDry-membran

Yderstøvlen er, ligesom den gamle version, gjort vandtæt med en OutDry-membran, der er lamineret direkte på indersiden af yderstøvlen, på samme måde som man kender det med skalbeklædning med f.eks. en GORE-TEX-membran. GORE-TEX-membranen lader sig ikke laminere direkte på indersiden af en kompliceret konstruktion som en støvle, så normalt vil man i fodtøj med GORE-TEX indsætte en ”GORE-TEX-sok” mellem yderstøvlen og indersiden. Det gør støvlen fuldstændig vandtæt, men har den ulempe, at ydersiden af støvlen kan suge ganske meget vand og derved blive kold og tung. Fordi OutDry-membranen kan lamineres direkte på indersiden af yderstøvlen, får man en vandtæt støvle, der absorberer mindre vand i ydermaterialet, hvilket gør at den holder sig varmere og lettere. Begge dele kan have stor betydning, når man skal forcere mange højdemeter i barske forhold.

Lettere sål

Selve sålen er også blevet opdateret. Ydersålen er stadig fra Vibram, og hedder ”0 Gravity”. Den nye sål har stadig Vibrams suveræne og slidstærke friktionsgummi på størstedelen af sålen, men nogle af de områder, der er mindre udsat for slitage, er blevet udstyret med en lettere blanding af gummi og EVA-skum. Det bevarer samme fodfæste, slidstyrke og klatreegenskaber på de vigtige områder og sparer samtidig vægt. Det er en helt oplagt måde at spare vægt på en støvle, der alligevel vil blive brugt med steigeisen langt det meste af tiden, og hvor sålen derfor vil opleve langt mindre slidt end på en vandrestøvle eller klatrestøvle til lavere bjerge. Støvlen har desuden en indersål konstrueret af seks tynde lag carbon, hvilket giver lidt ekstra stivhed, og især torsionsstivhed, uden at bringe vægten op.

phantom-6000_5
Vibrams “0 Gravity”-sål giver en optimal blanding af stivhed, lav vægt og slidstyrke på de udsatte steder. Foto: Scarpa.

 

En avanceret carbon-indersål giver den sidste torsionsstivhed og støtte uden at vægten kommer op. Foto: Scarpa.
En avanceret carbon-indersål giver den sidste torsionsstivhed og støtte uden at vægten kommer op. Foto: Scarpa.

Forbedret inderstøvle

Den måske største og vigtigste forbedring ved den nye Phantom 6000 er inderstøvlen. Inderstøvlen er stadig isoleret med et varmereflekterende aluminium og 4 mm EVA-skum, der sørger for at holde kulden på behørig afstand, men har desuden fået et lag behageligt, varmt og hurtigtørrende Primaloft Micropile. Desuden er lukningen på inderstøvlen ændret, så man får en mere tætsiddende inderstøvle, ligesom selve inderstøvlen er blevet lidt stivere og har fået mere struktur. Inderstøvlen på den nye Phantom 6000 er faktisk marginalt tungere end på den gamle version. Til gengæld er den nye inderstøvle markant varmere, og vil give en bedre pasform i støvlen, og den ekstra vægt er mere end hentet hjem på det lettere yderstøvledesign. Inderstøvlen er stadig udstyret med Scarpas behagelige og isolerende ”Altitude Footbed”-indlægssål.

Inderstøvlen er stivere og bedre isoleret, og er med til at give den nye Phantom 6000 en væsentlig bedre pasform end sin forgænger, og gør også støvlen varmere end tidligere. Foto: Scarpa.
Inderstøvlen er stivere og bedre isoleret end tidligere, og er med til at give den nye Phantom 6000 en væsentlig bedre pasform end sin forgænger, og gør også støvlen varmere end tidligere. Foto: Scarpa.
Den nye Phantom 6000 er, ligesom de tidligere modeller, udstyret med Scarpas behagelige, isolerende "Altitude Footbed"-indersål. Foto: Scarpa.
Den nye Phantom 6000 er, ligesom de tidligere modeller, udstyret med Scarpas behagelige, isolerende “Altitude Footbed”-indersål. Foto: Scarpa.

Hvad kan den bruges til?

Den nye Scarpa Phantom 6000 er ligesom forgængeren skabt til bjerge fra 6000 m og op til omkring 7000 m. Men fordi den nye udgave er markant varmere end den tidligere (Scarpa vurderer, at den er 15 % varmere), vil den i endnu højere grad end tidligere komme til sin ret, også over 7000 m. Scarpa har så at sige flyttet lidt ekstra vægt ind i inderstøvlen, hvor der var brug for mere varme og struktur, men barberet al overflødig vægt af yderstøvlen. Resultatet er en marginalt lettere støvle, der til gengæld vil sidde væsentlig bedre på næsten alle fødder, og er noget varmere. Den schweiziske alpin-superstjerne Ueli Steck, der har været med til at udvikle støvlen, mener sågar at den nye Phantom 6000 kan begå sig på mange af de ”små” 8000 m-toppe. Takket være den forbedrede pasform, og selvfølgelig den imponerende lave vægt, vil den nye Scarpa Phantom 6000 desuden gøre sig glimrende på lavere bjerge, f.eks. på Mont Blanc eller Elbrus, samt som varm og behagelig isklatrestøvle til de kolde dage..

Alt i alt er den nye Phantom 6000 noget så kontraintuitivt som en støvle til kolde ekspeditioner på høje bjerge, der er let og komfortabel nok til næsten at kunne kaldes en allrounder, om end selvfølgelig til kolde forhold. En varm sommerdag omkring 4000 m i alperne vil den være decideret overkill, men til stort set alt fra ca. 5000 m og op til ca. 8000 m vil den være helt oplagt.

Se Scarpa Phantom 6000 i webshoppen

Læs mere om alpinstøvler i udstyrsguiden

(OBS: Scarpa Phantom 6000 er kun på lager i Friluftsland København)