For et par år siden så de første støvler i Scarpas Rebel-serie dagens lys. Rebel-serien, der er udviklet i samarbejde med den schweiziske stjerne-alpinist Ueli Steck, er en serie af ekstremt lette alpinstøvler til teknisk udfordrende ruter i varieret terræn, samt til is- og mixklatring. Rebel Pro, som vi til efteråret har valgt at købe ind, er en let isoleret allround-støvle i absolut verdensklasse, der vil være i sit es på alle typer alpinruter under 5000 m i sommerhalvåret og til krævende is- og mixklatring under alt andet end de allerkoldeste forhold. Støvlen vejer sølle 650 g (pr. støvle i størrelse 42) og tilbyder en helt igennem imponerende blanding af lav vægt, komfort og klatreegenskaber.

I det følgende kigger vi nærmere på den lille genistreg fra de italienske støvleeksperter:


Se Scarpa Rebel Pro i webshoppen

Læs mere om alpinstøvler i udstyrsguiden

Emil fra Friluftsland København og hans Scarpa Rebel Pro på toppen af den klassiske isrute Couloir Chéré på Mont Blanc du Tacul. Foto: Mathias Pape.
Emil fra Friluftsland København og hans Scarpa Rebel Pro på toppen af den klassiske isrute Couloir Chéré på Mont Blanc du Tacul. Foto: Mathias Pape.

Opbygningen

Scarpa Rebel Pro er opbygget som en klassisk bjergstøvle, men i den helt lette ende. Materialerne er lette, men stærke, pasformen er smal og støvlen er lavet til at sidde tæt til foden. Det mellemhøje skaft giver god ankelstøtte og stabilitet, men er stadig fleksibelt nok til at give frihed i fodleddet til skæve fodplaceringer og akrobatiske klatrebevægelser. Den smalle og lave profil på foden af støvlen er især velegnet til delikat klatring, både med og uden steigeisen, og pasformen indbyder til, at man vælger støvlen så den sidder tæt til foden for maksimal føling med klippen, sneen og isen. Der er selvfølgelig stadig tale om en helstiv bjergstøvle og ikke en klatresko, men Rebel Pro er en af de støvler, der for alvor rykker ved grænserne for, hvilke klatreegenskaber man kan forvente af en bjergstøvle. Støvlen har en GORE-TEX-membran med en let Primaloft-fiberisolering, hvilket giver fuldstændig vandtæthed og imponerende meget varme for så let og tynd en støvle. Sålen er stiv og lavet med henblik på klatring med steigeisen, men tilbyder stadig forbavsende god gåkomfort, også uden steigeisen. Rebel Pro er designet til at blive brugt med helt stive steigeisen med klikspænde bagpå og metalbøjle foran, og der er indhak til steigeisen både på hælen og snuden,  men støvlen kan også fint bruges med andre typer steigeisen, alt efter tur og behov.

Materialerne

Ydersiden på Scarpa Rebel Pro er en blanding af forskellige syntetiske materialer. En fuld gummikant langs sålen giver slidstyrke og friktion til klatringen. Overdelen af yderstøvlen er i en blanding af Scarpas meget lette og meget stærke ”KCN-TECH Fabric” (Kevlar, Cordura, Nylon) og et vandafvisende syntetisk lædermateriale, ”MICROTECH”, der giver samme støtte, slidstyrke og vandafvisende egenskaber som læder, men med en væsentlig lavere vægt. Pløsen er konstrueret med Scarpas ”Sock-Fit”, der bruger et elastisk materiale, ”Schoeller S-TECH”, til at holde vægten nede og give en suveræn, sokkeagtig pasform. Der er lamineret plastikribber på oversiden af Sock-Fit-konstruktionen for at give bedre og mere jævn trykfordeling over vristen, når der lægges meget vægt på støvlen under klatring.

Overdelen i materialerne KCN-Tech, MICROTECH og Schoeller S-Tech sikrer høj slidstyrke og den nødvendige støtte, men med lav vægt og stor fleksibilitet og bevægelsesfrihed. Foto: Scarpa
Overdelen i materialerne KCN-TECH, MICROTECH og Schoeller S-Tech sikrer høj slidstyrke og den nødvendige støtte, men med lav vægt og stor fleksibilitet og bevægelsesfrihed. Foto: Scarpa

Sålen

Ydersålen hedder Re-Active XT og er fra de italienske gummispecialister Vibram. Sålen har et groft mønster, der egner sig godt til at stå fast i vådt terræn, og friktionsgummiet sikrer godt fæste på klippe. Mellemsålen i PU (polyurethan) i forskellige densiteter sikrer en optimal balance mellem stivhed, stødabsorbering og støtte, og en indersål konstrueret af seks tynde lag carbon giver den sidste torsionsstivhed og kontrol. Sålen er, som nævnt, lavet med henblik på optimal støtte under klatring, og er ganske stiv, men har alligevel den smule flex, der skal til for at man stadig har glimrende gåkomfort.

Re-Active AC XT-sålen fra Vibram er let og slank, men giver fuld støtte, stabilitet og friktion under klatring - både med og uden steigeisen. Foto: Scarpa.
Re-Active AC XT-sålen fra Vibram er let og slank, men giver fuld støtte, stabilitet og friktion under klatring – både med og uden steigeisen. Foto: Scarpa.
En avanceret carbon-indersål giver den sidste torsionsstivhed og støtte uden at vægten kommer op. Foto: Scarpa.
En avanceret carbon-indersål giver den sidste torsionsstivhed og støtte uden at vægten kommer op. Foto: Scarpa.

Hvem kan bruge Scarpa Rebel Pro?

Rebel Pro er en superlet og meget alsidig alpinstøvle, der vil egne sig til såvel begynderen som den erfarne. Støvlen er udviklet med henblik på teknisk vanskelige ruter og hård is- og mixklatring, men kombinationen af god stabilitet og stivhed, lav vægt, gode gåegenskaber og en let fiberisolering gør den til et oplagt valg til rigtig mange forskellige bjergeventyr. Den lave vægt og den gode gåkomfort gør den velegnet til både gletsjerture og let sommeralpinisme i Skandinavien og Alperne, den vil også være varm nok til en tur på Mont Blanc i september, og de gode klatreegenskaber kommer for alvor til deres ret på hårde is- og mixruter i vinterhalvåret. Den vil være på grænsen til at være for kold på de helt kolde dage med isklatring, og den er heller ikke varm nok til bjerge over 5000 m, men hvis man er ude efter én støvle, der kan dække alle ens behov under 5000 m, og som vel at mærke vil excellere til det hele, vil Scarpa Rebel Pro være et af de absolut bedste bud på markedet.

Planlægger man at bruge støvlen til alpinisme i sommerhalvåret, anbefales det at købe den så den sidder helt tæt til foden med en almindelige tynd vandresok, mens man bør overveje at vælge den lidt større, så man kan have plads til en god, tyk uldsok og evt. en indersok, hvis man primært skal bruge den til is- og mixklatring i vinterhalvåret.

Se Scarpa Rebel Pro i webshoppen

Se også Scarpa Phantom 6000

Læs mere om alpinstøvler i udstyrsguiden

Emil fra Friluftsland København på toppen af Mont Blanc i et par Scarpa Rebel Pro. Foto: Mathias Pape.
Emil fra Friluftsland København på toppen af Mont Blanc i sine Scarpa Rebel Pro. Foto: Mathias Pape.
Emil og hans Scarpa Rebel Pro klatrer is i Cogne, Italien. Foto: Mathias Pape.
Emil og hans Scarpa Rebel Pro klatrer is i Cogne, Italien. Foto: Mathias Pape.

(OBS: Scarpa Rebel Pro er kun på lager i Friluftsland København)