prAna blev grundlagt i 1992 i en garage i Carlsbad, Californien, af Beaver og Pam Theodosakis. Ambitionen var fra starten at skabe bæredygtigt tøj til deres store passioner, yoga og klatring, og siden de første kollektioner blev syet i garagen i Carlsbad, udstyret med vaskemærkater i hjemmelavet genbrugspapir og sendt ud til kunderne i gamle frugtkasser, der var til overs i de lokale grønthandlere, har bæredygtighed været et af de absolut bærende principper for prAna.

I dag er prAna vokset til en verdensomspændende virksomhed, men de har bevaret den nære kontakt til deres rødder. Hovedkvarteret ligger stadig i Carlsbad, Californien, prAna nyder stadig stor popularitet i især yoga- og klatremiljøer og målsætningen er stadig at genbruge, minimere ressourceforbrug, og skabe så gode forhold for arbejdere i alle led af produktionskæden som muligt. I det følgende kan du læse mere om nogle af prAnas bæredygtighedsinitiativer.

 

prAna Women
prAna Women’s Macee Dress. 899,-

Bæredygtige materialer

Det mest oplagte sted at begynde, hvis man skal gøre et tøjfirma mere bæredygtigt, er materialerne, og det er også første led i prAnas bæredygtighedsstrategi.

  • Genanvendt uld. prAna bruger blandt andet genanvendt uld i deres uldprodukter. Ulden kommer fra gamle, kasserede produkter og overskydende stykker fra produktionen af nye uldprodukter. Ulden bliver renset, sorteret og skilt ad til enkelte fibre, hvorefter det bliver spundet til nye metervarer. Det foregår på en fabrik i Italien, der har specialiseret sig i at genanvende gamle uldmaterialer.
  • Økologisk bomuld. Konventionelt dyrket bomuld står for en skræmmende stor del af den globale udledning af pesticider og insekticider, så økologisk dyrket bomuld kan for alvor gøre en forskel i forhold til at minimere udledning af sprøjtegifte og forhindre udpining af landbrugsjord. prAna bruger stort set udelukkende økologisk bomuld i deres produktion.
  • Genbrugspolyester. Polyester er et af de plastikmaterialer, der relativt enkelt kan genanvendes, og kan fremstilles af genanvendt plast. Overskudsplast som gamle PET-flasker og rester fra forskellige produktionsprocesser kan genanvendes og blive til fleece, svedtransporterende undertøj og anden beklædning. Genanvendt polyester er en oplagt måde at skåne miljøet, da det i forhold til de store mængder polyesterbeklædning i verden især er produktionen af nye plastikmaterialer og de store mængder vanskeligt nedbrydeligt plastikaffald, der er en miljøbelastning.
  • Dunetik. Dun er et materiale med ganske stort bæredygtighedspotentiale: Dunene kan plukkes fra dyr, der alligevel skal slagtes til madproduktion, dun kan holde helt utroligt længe, hvis man passer det, og er naturligt nedbrydeligt. Dog er der nogle etiske dilemmaer omkring behandlingen af dyrene, det er vigtigt at være opmærksom på. prAna bruger kun dun, der lever op til den internationale “Responsible Down Standard“, der blandt andet sikrer, at dyrene ikke har været tvangsfodret (som man ser det i den udskældte foie gras-produktion), ikke er blevet plukket levende, og generelt sikrer ordentlige forhold for de dyr, der skal levere dun.
prAna Mens Lybeck. Skjorte i 100 % økologisk bomuld. 799,-
prAna Mens Lybeck. Skjorte i 100 % økologisk bomuld. 799,-

Fair Trade-certificering

prAna er et af de første amerikanske tøjmærker, der producerer beklædning, der er Fair Trade-godkendt. En Fair Trade-godkendelse betyder blandt andet at arbejderne skal have ordentlig løn og ordentlige vilkår, at alle leddene i handelskæden skal være gennemskuelige og at råvarerne skal være økologiske produceret.

Læs mere om Fair Trade

Bluesign-godkendelse

“Bluesign” er et internationalt miljøcertifikat for tekstilproduktion, der garanterer at produktet opfylder nogle grundlæggende krav til bæredygtighed og ansvarlig produktion. Blesign-certifikatet stiller krav til hele produktionsprocessen, og følger de enkelte skridt af et tekstils tilblivelse. De grundlæggende Bluesign-principper er: (1) At bruge så få ressourcer som muligt i produktionen, (2) at produktionen og slutproduktet udleder så få stoffer som muligt, der kan være skadelige for mennesker og miljø, (3) at det vand, der udledes i produktionen er renset, så man minimerer forureningen når det vender tilbage til naturen, (4) at C02-udledningen og luftforureningen minimeres, samt at de arbejdere, der har været involveret i produktionen, ikke udsættes for giftige og skadelige stoffer.

Læs mere om Bluesign-principperne

Reduktion af plastikindpaking og bæredygtig skovbrug

prAna har desuden gjort en stor indsats for at minimere brugen af plastikindpakning i deres produktion og levering. Det er en af de ting, man ikke lægger mærke til som forbruger, men prAna gør en dyd ud af at undgå plastikindpakning, og de enkelte produkter ankommer til butikkerne bundet i en snor af raffia-palmefibre,  ligesom de forsøger at levere selve forsendelserne i indpakninger af genbrugspapir. Ud over at bruge genbrugspapir, bestræber prAna sig på at bruge materialer fra bæredygtig skovbrug i plantebaserede tekstiler som rayon, modal og lyocell.

prAna i Friluftsland

I Friluftsland har vi i et stykke tid haft beklædning fra prAna i osrtimentet i sommerhalvåret. I efteråret udvider vi med et udvalg af hverdags- og fritidstøj, der vil gøre det godt i en funktionel efterårsgarderobe. Til efteråret 2016 er det primært bukser, kjoler, skjorter, trøjer og jakker til hverdagsbrug, der er på prAna-programmet i Friluftsland. Produkterne afspejler prAnas rødder i yoga, klatring og amerikansk outdoor-liv, og selvfølgelig deres engagement i bæredygtighed og kvalitetsmaterialer.