I 2018 inviterede Jakob Amsgaard sin ven Peter, på en gåtur fra Østerport St. til deres barndomsby Helsingør. Inspirationen bag turen kom fra Jakob søster, der det foregange år vandrede selv samme strækning; en tur på 42 kilometer for at fejre sin 42-års fødselsdag.

Jakob og Peters tur startede fra Kongens Nytorv og bød på hele 45 km, gode snakke og udfordringer i form af vabler og ømme fødderne. Alt i alt var turen dog en fed oplevelse, og de to venner aftalte at gentage successen i 2019, hvor de gerne ville invitere familie, venner og bekendte med på turen.

En åben begivenhed på Facebook blev oprettet og – pludselig – gik den viralt. Over 60.000 meldte sin interesse i løbet af kort tid.  På dagen, den 1. juni 2019, gik op mod 5000 den smukke kyststrækning fra København til Helsingør, og hermed var Gåtur Langs Kysten-projektet født.

[hr]

“Hvad hvis der rent faktisk dukker 60.000 op?”

Før den officielle tur fra København til Helsingør blev afholdt i sommeren 2019, ville Jakob Amsgaard først lige teste, hvor mange der egentlig ville dukke op. Det kunne jo tænkes, at kommuner og beredskabsenhederne kunne være interesserede at vide besked, hvis ti-tusindevis af folk pludselig besluttede sig for at snøre skoene og gå sig en tur i samlet flok. Politi og kommune blev underettet om begivenheden og en test-begivenhed blev afholdt i København, hvor over over 2000 mødte op. Okay – det var måske ikke 60.000 mennesker, men der var noget om snakken; folk ville gerne ud at gå!

[spacer]

Jakob Amsgaard (tv.), grundlægger af En Gåtur Langs Kysten. Foto: Kira Heldager Strange Thielke

[spacer]

Flash forward til den 1. juni 2019.

Efter at have planlagt og tilrettelagt sammen med Politiet og Københavns Kommune, Helsingør Kommune og de øvrige kommuner, der lå på ruten, var Gåtur Langs Kystens første officielle event klar til at løbe af stablen. Starten gik fra Christiansborg Slotplads i København hele vejen langs kyststien op til Kulturværftet i Helsingør. Over 5000 deltog på den 45 kilometer lange gåtur, der i øvrigt var helt gratis at deltage i.

De deltagene tilmeldte sig begivenheden på Facebook, hvor en stor del af projektets kommunikation foregår. Starten gik klokken 08:00 fra København, hvor folk blev opfordret til at starte i nogle intervaller alt efter, hvor hurtigt de regnede med at gå – lidt ligesom til sportsløb – for at undgå trængsel. Arrangørerne opfordrer dog til at man går i sit eget tempo og nyder turen.

1. juni 2019. Første officielle Gåtur Langs Kysten-begivenhed. Foto: Kira Heldager Strange Thielke
På vej til Helsingør i samlet flok. Foto: Kira Heldager Strange Thielke
Folk vælger selv hvornår de føler de har brug for et velfortjent hvil til fødderne. Foto: Kira Heldager Strange Thielke

[spacer]

Arrangørerne har i alt 8 opfordringer til de deltagene:

 • At du er opmærksom på at ruten ikke er afmærket 🗺
 • At du overholder alle færdselsregler 🚦👫
 • At du tager ejerskab og ansvar for egne handlinger undervejs 🧠
 • Værner om miljøet og ikke smider skrald undervejs (kun i skraldespande 😉🚮
 • Husk vand 🌊
 • Ta’ en skøn ven med, eller mød nye 👬👫
 • At du går dit tempo og nyder turen 🚶🏽‍♂️🏃🏽‍♀️🕺🏽
 • At du smiler til personen ved siden af dig

Det er ikke en konkurrence om at nå Helsingør først, men derimod en sanselig og nærværende oplevelse med venner, kollegaer og mødet med nye mennesker. Flere går sig til nye venskaber. Det er så nemt at få kontakt” – Jakob Amsgaard, grundlægger af En Gåtur Langs Kysten

Fotoskilt ved Gåtur Langs Kysten-begivenhed. Foto: Kira Heldager Strange Thielke

[spacer]

“GÅTræninger” – småture der udforsker København og Helsingør 

Sidenhen har Jakob og de øvrige ildsjæle bag projektet lanceret flere “GÅtræninger”. Træningsture mellem 15 og 25 km. rundt i Helsingør-København området – der inviterer folk til at komme ud og få noget frisk luft, møde nye mennesker og deltage i det fællesskab, der er opstår når tusindvis af mennesker beslutter sig for at gå en tur sammen.

GÅTræningerne arrangeres ca. hver 1.-3. måned. Begivenhederne kan findes på projektets hjemmeside eller på Facebook-siden ‘En gåtur langs kysten – fra København til Helsingør’, hvor arrangørerne er ganske aktive.  Her lægges ruteplan, information om madsteder, toiletmuligheder, m.m. op.

Træningstur fra Fælledparken til Klampenborg. Foto: Kira Heldager Strange Thielke

[spacer]

“Mange mennesker danner nu rammen om dette gående fællesskab. Det er et gratis, mangfoldigt og sundhedsfremmende projekt, hvor alle som udgangspunkt kan deltage. Det giver mig sindssyg god energi til at arrangere turene” – Jakob Amsgaard

Træningstur i Helsingør. Foto: Kira Heldager Strange Thielke

[spacer]

Kom med ud på gåtur

Hvis du får lyst til at snøre skoene og give Gåtur Langs Kysten et skud, så vil vi gerne opfordre til at besøge hjemmesiden, hvor man kan se de næste planlagte begivenheder:

 • 23. februar 2020 med start fra Kulturværftet i Helsingør (25 km.)
 • 15. marts 2020 (nærmere information følger på hjemmesiden)
 • 19. april 2020 (nærmere information følger på hjemmesiden)
 • 16. maj 2020 – hovedbegivenheden – En Gåtur Langs Kysten 2020 – Fra Helsingør til København

En samlet oversigt kan også ses på projektets Facebook-side.

Poster for En Gåtur Langs Kysten 2020. Tryk på billedet for at tilgå Facebook-begivenheden.