Keb-serien blev præsenteret i efteråret 2015 og er allerede en klassiker inden for skalbeklædning. Det er der god grund til. Den slidstærke og åndbare konstruktion egner sig godt til alle slags aktiviteter under foranderlige vejrforhold, og kan desuden prale af at være produceret i genbrugspolyester. Keb Eco-Shell er altså et materiale med alle de funktioner, der kræves af teknisk skalbeklædning. Samtidig er der fokus på miljø og bæredygtighed til glæde for naturen. 

Køb Keb Eco Shell i webshoppen

Eco-Shell

Eco-Shell-konceptet blev lanceret i 2015. Ambitionen var at lave funktionel skalbeklædning med fokus på bæredygtighed. Eco Shell-materialerne skulle være genanvendelige, fremstillet af genanvendte materialer og undgå de såkaldte fluorocarbonstoffer (der går under fællesbetegnelsen PFC), som ofte bruges i den imprægnering, der gør overfladen på tøjet vandafvisende. Endelig skulle de levere den samme pålidelige vind- og vandbeskyttelse, som den bedste skalbekædning på markedet, ånde godt og kunne holde til hård brug.

Bæredygtighed

I forhold til bæredygtighed, er der to primære punkter, hvor Fjällrävens Eco-Shell skiller sig ud.

For det første er der ikke brugt fluorocarbon-stoffer i imprægneringen af ydermaterialet. Det giver den oplagte fordel, at man som forbruger ikke bidrager til, at de potentielt skadelige fluorocarbonstoffer ophober sig i naturen.

For det andet er både membranen, indermaterialet og ydermaterialet i polyester, som er fluorocarbonfrit og genanvendeligt. I såkaldte ePTFE-membraner (f.eks. GORE-TEX) er fluorocarbonstoffer en del produktionen, og man bruger typisk nylon på yder- og indersiden af membranen i skalbeklædning. Nylon kan, modsat polyester, ikke genanvendes.

Ved at bruge PFC-fri imprægnering og lave beklædningen af 100 % genanvendeligt polyester, har Fjällräven altså formået at løse to af de helt store bæredygtighedsproblemer ved skalbeklædning. Derfor er Eco-Shell-kollektionen muligvis markedets mest bæredygtige bud på teknisk skalbeklædning.

Foto: Fjällräven
Foto: Fjällräven

Funktion

Når de fleste outdoorproducenter stadig bruger nylon til ydermaterialer, ePTFE-membraner og PFC-imprægnering, er det fordi det kan have visse fordele i forhold til tøjets performance. Udfordringen for Fjällräven var derfor at konstruere en miljøvenlig membran, der ikke gik på kompromis med funktionaliteten i materialet.

En “gammeldags” PFC-imprægnering er mere effektiv og holder længere end en imprægnering uden PFC. Ulempen ved en fluorocarbonfri imprægnering er primært, at den skal fornys lidt oftere end de klassiske fluorocarbon-imprægneringer. For næsten alle friluftsfolk vil en PFC-fri imprægnering dog kunne give samme funktionalitet, om end det kræver lidt mere vedligehold af udstyret. Et meget lille kompromis for at vælge noget, der er mere bæredygtigt.

Læs mere om vedligehold af skalbeklædning

Polyester vs. nylon

Mht. til valg af ydermateriale, er der fordele og ulemper ved både nylon og polyester. Den største fordel ved polyester – udover at det kan genanvendes – er, at det binder mindre vand, og således tørrer hurtigere. Typisk vil det også være blødere end nylon, hvilket tydeligt kommer til udtryk på Keb Eco-Shell-pordukterne. Her føles materialet ganske blødt i modsætning til den knitrende og stive skalbeklædning, der også findes på markedet. Igen er det en smagssag, hvorvidt man fortrækker den bløde eller knitrende fornemmelse.

Den primære ulempe ved polyester er, at det er lidt mindre slidstærkt end nylon. Derfor vil polyestermaterialer til skalbeklædning ofte være tungere end tilsvarende stærke nylonmaterialer – eller svagere end tilsvarende lette nylonmaterialer. Igen er vi nede på et detaljeplan. For mange vil det nemlig være en lige så stor fordel, at polyester er blødere og tørrer hurtigere, som det vil være en ulempe, at det er lidt tungere og lidt mindre slidstærkt.

Ved at bruge PFC-fri imprægnering og lave beklædningen af 100 % genanvendeligt polyester, har Fjällräven formået at løse to af de store bæredygtighedsproblemer ved skalbeklædning. Derfor er Eco-Shell-kollektionen muligvis markedets mest bæredygtige bud på teknisk skalbeklædning.

Membranen

Endelig er der membranen, som godt kan godt gå hen og blive lidt teknisk. Langt de fleste af de membraner, vi ser på markedet i dag, er såkaldte ”mikroporøse” membraner. De ånder ved hjælp af en række små porer i membranen. Porerne er så små, at vand i fast form ikke kan trænge igennem, men vand i dampform kan til gengæld trænge ud. Disse membraner er typisk lavet af ovennævnte ePTFE (f.eks. GORE-TEX og eVent) eller lidt billigere og mindre holdbart polyurethan (PU).

Fjällrävens membran er som nævnt lavet af polyester, og opfører sig dermed lidt anderledes. Eco-Shell-membranen er en såkaldt ”hydrofil” eller ”monolitisk” membran. Den har ingen porer, men til gengæld er materialesammensætningen (på molekylært plan) lavet således, at indersiden af membranen vil tiltrække fugt og trække det gennem materialet ud til ydersiden. Den fugtige luft, kroppen afgiver, vil altså blive opfanget af indersiden af tøjet, og ledt ud til ydersiden ved hjælp af en slags mekanisk én-vejs-fugt-transport gennem membranen.

I forhold til vandtæthed og levetid, er Fjällrävens membran på højde med de dyre ePTFE-membraner (om end GORE-TEX stadig tilbyder den bedste garanti på levetiden af membranen). PU-membraner holder typisk i kortere tid, og vil miste noget vandtæthed efter lang tids brug.

Men åndbarhed er utrolig svært at give et godt og brugbart mål for. Der findes utallige tests, som sjældent er sammenlignelige og ikke giver et særligt godt billede af, hvordan tøjet fungerer i praksis. Vurderet på bruger-feedback’en er Eco-Shell godt med, når det gælder åndbarhed, og kan sammenlignes med de fleste andre af de rigtig gode vandtætte/åndbare membraner.

Læs mere om forskelle på de mange membraner på markedet

Keb

Keb-serien, der blev præsenteret i efteråret 2015, er flagskibet i Fjällrävens Eco-Shell-kollektion. Det er en slidstærk og alsidig 3-lagsskaljakke med alle de detaljer, man kan forvente af en high end-skaljakke.

Keb Eco Shell Jacket. Foto: Fjällräven.
Keb Eco-Shell Jacket. Foto: Fjällräven.

Lynlåsåbninger under armene giver mulighed for ekstra ventilation. To rummelige brystlommer og en lille lomme på ærmet gør det nemt at opbevare småting. Lommerne er placeret således, at de ikke kommer i vejen for rygsækkens hoftebælte eller klatreselen. En stor, fuldt justerbar hætte følger hovedets bevægelser og passer uden på en klatre- eller skihjelm. Velcrojustering i ærmerne og en elastikjustering i bunden giver fine indsnøringsmuligheder. Den bløde og lette, men slidstærke, 3-lags-polyester-membran-konstruktion giver slidstyrke både på ydersiden og indersiden og er fuldstændig vind- og vandtæt, ånder glimrende og har en vis mægde stretch for en behagelig pasform og komfort.

Vægt og vandsøjletryk

Vandsøjletrykket på Keb-serien er imponerende 30.000 mm. Fordi slidstyrken er garanteret af polyesterlagene på inder- og ydersiden, har det været muligt for Fjällräven lave selve membranen i Keb-serien lidt tyndere end i f.eks. Abisko-serien. Det giver lidt bedre åndbarhed. Keb-serien er derfor både Fjällrävens mest slidstærke, mest åndbare og mest vandtætte skalprodukter.

Til trods for, at genbrugsmaterialet i polyester er lidt tungere end andre skaljakker i nylon, vejer Keb Eco-Shell jakken ikke mere end 570 gram i herreudgaven i str. M. Dameudgaven vejer 470 gram i str. S. Jakken er derfor til at have med i rygsækken, når der er ophold i regnvejret.

Keb Eco Shell-jakken i aktion. Foto: Fjällräven.
Keb Eco-Shell i aktion. Foto: Fjällräven.

De tilsvarende bukser i samme materiale har fuld længde sidelynlås, der både fungerer som ventilationsåbning, og giver mulighed for let og hurtigt at trække bukserne på over et par støvler. To rummelige håndlommer opbevarer småting og et simpelt, let betjent bælte giver, sammen med velcrojustering i hoften, god mulighed for at justere størrelsen. Cordura-forstærkninger på indersiden af underbenene beskytter mod steigeisen, stålkanter på ski og lign.

Keb Eco Shell Trousers. Foto: Fjällräven.
Keb Eco-Shell Trousers. Foto: Fjällräven.
Fuld lynlås og en rummelig lårlomme i Keb Eco Shell-bukserne. Foto: Fjällräven.
Fuld lynlås og en rummelig lårlomme i Keb Eco-Shell-bukserne. Foto: Fjällräven.

Keb-serien er Fjällrävens bud på slidstærk og komfortabel skalbeklædning til al slags teknisk brug i hårdt terræn. Uanset om det er skiløb, klatring eller vandring med fuld oppakning, man har i tankerne, vil Keb-serien tilbyde den fornødne beskyttelse i alle vejrforhold.

Køb Keb Eco Shell i webshoppen

Indholdsoversigt