Med en ny og eksklusiv kollektion fremstillet af overskydende stof fra produktionen, sætter Fjällräven fokus på buzzordene ‘upcycling’, ‘bæredygtighed’ og ‘genanvendelse’. Den begrænsede kollektion hedder ‘Samlaren’ og består af jakker, rygsække, totepacks og kasketter, der alle er fremstillet 100 % af de stofrester, der som standard opstår i produktionen af tøj og udstyr.

Fjällräven har længe haft fokus på bæredygtighed og har også en klar ambition om at være det mest bæredygtige outdoor-brand på markedet. Nu har de skabt en kollektion, der sætter barren for de bæredygtige standarder endnu højere. Kollektionen hedder Samlaren og er fremstillet af stofrester fra produktionen, som er samlet sammen gennem 10 år.

Det unikke ved kollektionen er, at der ikke er gået på kompromis med hverken design eller funktionalitet. Kollektionen har den samme holdbarhed og de samme høje standarder, som man kender fra Fjällräven. Designet derimod, byder på nogle ganske unikke farvekombinationer, da selv små stofrester er blevet anvendt i den nye kollektion. Designet er dog stadig fremstillet i Fjällrävens ånd, hvor tidløshed og modernitet spiller sammen i skøn harmoni. På den måde kan tøj og udstyr bruges i mange, mange år fremover.

Foto: Fjällräven

Klassisk og tidløst design i unikke versioner

Et eksempel på Fjällrävens tilgang til klassisk og tidløst design er deres Greenland Jacket. Jakken så dagens lys helt tilbage i 1968. Den produceres stadig i stor stil – naturligvis med justeringer og opgraderinger – men det overordnede design er det samme som dengang.

Jakken i Fjällräven Samlaren-kollektionen er da også designet som en unik version af den klassiske Greenland Jacket, mens rygsækkene er unikke versioner af den måske endnu mere klassiske Kånken rygsæk.

Greenland Jacket blev designet af Fjällrävens grundlægger Åke Nordin tilbage i 1968. Den dag i dag bliver Greenland Jacket stadig fremstillet og brugt i stor stil. Foto: Fjällräven

Sælges eksklusivt i Friluftsland

Når Fjällräven vælger at forvandle spildstof fra produktionen til funktionel og værdifuld beklædning og tasker, er det som led i en proces, hvor de ønsker at reducere – og i sidste ende eliminere – spild fra produktionen. Fjällräven Samlaren er et meget konkret og håndgribeligt eksempel på, hvordan det kan gøres. Samtidig baner det vejen for, at upcycling og bæredygtighed sagtens kan klinge på unikt, funktionelt og holdbart design.

Det er heller ikke helt nyt for Fjällräven at bruge overskydende materiale til nye produkter. Fjällräven Re-Wool kollektion er lavet af genanvendt uld – dvs. uldrester fra anden produktion, der er trevlet op og spundet til nyt materiale.

Fjällräven regner med at vende tilbage med lignende kollektioner, men har samtidig fokus på at minimere overskydende stof i produktionen. Det er derfor uvist, hvor mange fremtidige kollektioner, der bliver tale om.

Fjällräven Samlaren kan købes eksklusivt i Danmark hos Friluftsland. Fjällräven Brand Store i København kommer til at have det største udvalg, mens de øvrige fysiske butikker får et udvalg af tasker – så det er om at være hurtig, hvis du skal have fingrene i den unikke og bæredygtige kollektion. Du finder også hele Samlaren kollektionen i webshoppen her.